Αρχική Uncategorized Σε νέα δίκη ο Χριστοφοράκος και οι συνεργάτες του για τη Siemens

Σε νέα δίκη ο Χριστοφοράκος και οι συνεργάτες του για τη Siemens

Aυτή τη φορά στην Ελλάδα

Εδώλιο – μαμούθ για τη δεύτερη μεγαλύτερη υπόθεση που αφορά προμήθειες της γερμανικής εταιρίας Ζήμενς, στήνει για 18 άτομα, πρώην στελέχη της εταιρίας και κρατικούς λειτουργούς, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Το Δικαστικό Συμβούλιο που εξέδωσε το υπ΄αριθμόν 1732/2017 βουλευμά του, ζητεί – εκτός των άλλων- τη σύλληψη και προσωρινή κράτηση του Μιχάλη Χριστοφοράκου και των επιφανών στελεχών της Siemens,  Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek σχετικά με “μίζες” στην προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.  Οι δικαστές αναφέρουν πως τα στελέχη της Siemens “δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I”. Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη για τις βαρύτατες κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.

Η ανατροπή

Πριν από 1,5 χρόνο πάντως ειχε προκληθεί πολιτικός σεισμός όταν η εισαγγελική αρχή σε πρότασή της δεν είχε εντοπίσει ίχνη δωροδοκίας στην υπόθεση του συστήματος ασφάλειας C4I, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έργο που είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία SAICTEAM, με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens. Τότε χρειάστηκε η παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο διέταξε εκ νέου έρευνα, για να αλλάξει τη συγκεκριμένη πρότασή του ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος και να προτείνει να δικαστεί για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Η αλλαγή άποψης ήρθε μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών το οποίο διαφώνησε ευθέως με την προηγούμενη άποψη που είχε διατυπώσει  τον Μάρτιο του 2016 με την οποία ζητούσε  να απαλλαγεί όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και της δωροδοκίας. Όπως σημείωνε τότε, ο Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, αλλά τα εκατομμύρια που δόθηκαν για να κλείνει όλες τις μεγάλες δουλειές στη χώρα μας η Γερμανική εταιρεία ήταν δωρεά (!) προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.  Έτσι η νέα πρόταση υιοθετήθηκε πλήρως από το Συμβούλιο Εφετών.

Απαλλαγή για επιμέρους κατηγορίες

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταργεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (10/2009 και 13/2009) σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου για το αδίκημα της απάτης, καθώς αποφάνθηκε να μην δικαστεί για αυτήν την κατηγορία ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas. Παράλληλα, αίρει τους περιοριστικούς όρους σε βάρος του Διον. Δενδρινού που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν (εμφάνιση και εγγύηση 250.000 ευρώ) και τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων  και του επιβάλει για τις πράξεις για τις οποίες παραπέμπεται καταβολή εγγυοδοσίας  80.000 ευρώ και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ.

Ταυτόχρονα, επιβάλει κατά πλειοψηφία στους R.Maghew και Gr. Clark εγγυοδοσία 80.000 ευρώ και στους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο,Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιωτη Μέρτη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Αντίθετα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Διονύση Δενδρινού για το αδίκημα της απάτης από κοινού, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης το δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Γερ. Βασιλάτου, Παν. Αναστασόπουλου και Ιωα. Πετρόπουλου  για απιστία κατ΄εξακολούθηση με ζημία άνω των 30.000 ευρώ και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου, Διον. Δενδρινού, G.Clork., R. Moghew για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ως προς έγκριση υποδοχής υποσυστήματος 16.

Το συμβούλιο παραπέμπει σε δίκη για επιμερους αδικήματα συνολικά 18 ατομα και συγκεκριμένα:

1.Μιχάλης Χριστοφοράκος,
2. Michael Kutshenreufpr ,
3. Reinhard Siekacek,
4.Διονύσης Δενδρινός,
5. Grant Lawrsnce Clark,
6.Russell Michael Maghew,
7.Αλέξανδρος Λέτσας,
8. Γιωργος Καλδής
9. Σάββας Γιαννακάκη,
10. Αθανάσιος Ράμμος,
11. Βασίλειος Τυρογαλάς,
12. Γεωργιος Καραμανης,
13. Εμμανουήλ Βαρδάκης
14. Ελευθέριος Λώλος
15.Γεράσιμος Βασιλάτος
16.Παναγιώτης Αναστόπουλος
17.Ιωάννης Πετρόπουλος
18. Παναγιωτης Μέρτης

capital

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Sesion plenaria cantidad 78 – jueves, 3 de septiembre de 2015

Sesion plenaria cantidad 78 - jueves, 3 de septiembre de 2015 Inscripcion y no ha transpirado bases en la web Recepcionista, superior sobre...

On peut citer bibliographie vos meilleurs disposition avec aboutis aupres Paname

On peut citer bibliographie vos meilleurs disposition avec aboutis aupres Paname On a longue serie les gros ordre en compagnie de acheves aupres Paname Vous-meme soyez...

A way to floop the pig: Card battles – experience Your Time suggestions, methods, and tips and advice

A way to floop the pig: Card battles - experience Your Time suggestions, methods, and tips and advice Working out for you keep your nice,...

can allow the completely new to work perform competitively using its contacts and also the Chinese The let the fresh

can allow the completely new to work perform competitively using its contacts and also the Chinese The let the fresh There are many different additional...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!