Αρχική Πολιτική Σαουδαραβική άμμος στον ανεμιστήρα...

Σαουδαραβική άμμος στον ανεμιστήρα…

Με «ανοιχτές αγκάλες» αναμένει το κυβερνητικό στρατόπεδο μια πιθανή πρόταση δυσπιστίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Το Μαξίμου έχει, μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του, τέσσερις λόγους για τους οποίους θεωρεί πως θα επωφεληθεί απόλυτα από ένα τέτοιο ενδεχόμενο:

❶ «Από κοινοβουλευτική ήττα σε κοινοβουλευτική ήττα» οδηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος («Epsilon»), προσθέτοντας πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. «θα έλεγε κανείς ότι έχει τάσεις αυτοκαταστροφής». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι πιεσμένος από διάφορα, από την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα του», ενώ μετέφερε την πληροφορία πως η Κ.Ο. της Ν.Δ. είναι «μια τριχοτομημένη στην πραγματικότητα κοινοβουλευτική ομάδα».

❷ Τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να στρέψει το δημόσιο ενδιαφέρον από τις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της Μαρέβα Μητσοτάκη σε υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, τις συνομιλίες του γραμματέα της Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη, με ποινικούς και την εμπλοκή του ιδίου στην υπόθεση Siemens. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, «δεν είχε ούτε το σθένος, ούτε το θάρρος, ούτε την πολιτική τιμιότητα –θα έλεγε κανείς– να δώσει κάποιες εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».

❸ Η δε πρόσφατη εμπειρία από τις συγκρούσεις Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή έχει οδηγήσει σε επικοινωνιακά «στραπάτσα» του προέδρου της Ν.Δ. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως «αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας, θα την καλωσορίσουμε, όπως θα καλωσορίσουμε και εκείνον στη Βουλή για να επαναληφθεί μια κοινοβουλευτική συζήτηση, η οποία ξέρουμε εκ των προτέρων ποιον θα έχει νικητή και σε επίπεδο επιχειρήματος και σε επίπεδο εντυπώσεων». Και σημείωσε ότι «ο ελληνικός λαός περιμένει να ακούσει» εξηγήσεις για την υπόθεση των Paradise Papers.

❹ Πέραν αυτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπέρανε πως «ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά του», καθώς «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης». «Εχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα στη βάση του οποίου στήριξε την αντιπολιτευτική του τακτική και προσπαθεί να κάνει θόρυβο, προσπαθεί να κάνει φασαρία με διάφορες καταγγελίες, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια της γελοιότητας» συμπλήρωσε αναφορικά με τα όσα αποδίδονται στον Πάνο Καμμένο.

Τι προηγήθηκε

Η Ν.Δ., αξιοποιώντας δημοσιεύματα των εφημερίδων του συγκροτήματος Μαρινάκη, κατηγορεί τον υπουργό Αμυνας ότι στο πλαίσιο συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, έχει έρθει σε συμφωνία με τον «μεσάζοντα» επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο.

Η εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσίευσε τηλεγράφημα με ημερομηνία 12 Ιουνίου του προξένου στη Σαουδική Αραβία, Ηλία Κλουβάτου, που ανέφερε ότι «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν επιθυμία συνομιλίες να γίνονται “Government to Government”».

Η εφημερίδα συμπέρανε ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αγνόησε τις παρατηρήσεις του προξένου και την επομένη, 13 Ιουνίου 2017, προχώρησε σε υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, την οποία εκπροσώπησε ο Βασίλειος Παπαδόπουλος. Το κρίσιμο σημείο είναι πως ο πρόξενος μετέφερε πληροφορίες περί «Σαουδαράβων στρατιωτικών» και όχι της επίσημης στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Ο Πάνος Καμμένος δημοσιοποίησε το έγγραφο της διακρατικής συμφωνίας, και γνωστοποίησε (ΣΚΑΪ) ότι το υπουργείο έλαβε «πιστοποιητικό το οποίο ξεκαθαρίζει ότι υπεύθυνος εκ μέρους του κράτους αυτού είναι ο κ. Παπαδόπουλος». Η δε «Αυγή» δημοσιοποίησε το Σάββατο έγγραφο το οποίο παρουσίαζε «την πιστοποίηση εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, με την οποία το Ριάντ επιβεβαιώνει ότι ο Βασ. Παπαδόπουλος είναι ο “διακηρυγμένος εκπρόσωπος” για να διεκπεραιώσει τη διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργείων Εθνικής Αμυνας».

Ο υπουργός σημείωσε μάλιστα ότι «ο πρόξενος αυτός, θα καλέσω τους τηλεθεατές να μπουν στο σάιτ του, λέγεται Ηλίας Κλουβάτος, φωτογραφίζεται με σπαθιά και καμήλες στην έρημο, έχει διάφορα ο κ. Κλουβάτος», υπογράμμισε ότι «υπεύθυνος για τις σχέσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τρίτες χώρες είναι ο στρατιωτικός ακόλουθος» και εκτίμησε ότι «ο κ. Κλουβάτος επιθυμούσε να γίνει διά της πρεσβείας και όχι διά του ακολούθου για να εμπλακούν μέσα κάποιοι απ’ τους εμίρηδες που έχουν προφυλακιστεί».

Υπογράμμισε δε πως ορισμένοι «πήγαιναν να κάνουν μπίζνες και να παρακάμψουν το σαουδαραβικό κράτος, αυτοί οι εμίρηδες που τους μάζεψαν τώρα, επανειλημμένως πίεζαν διά της ελληνικής πρεσβείας, που δεν έχει καμία αρμοδιότητα».

Μια «σύλληψη» που δεν έγινε ποτέ

Ο Πάνος Καμμένος είχε προαναγγείλει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της εφημερίδας «Τα Νέα». Την Παρασκευή οι ιστοσελίδες του συγκροτήματος Μαρινάκη ανήρτησαν πληροφορίες, που έφεραν αστυνομικούς να έχουν φτάσει στα γραφεία της εφημερίδας, προκειμένου να συλλάβουν τον διευθυντή της Παναγιώτη Λάμψια (αργότερα τα ρεπορτάζ «κατέβηκαν» από τις ιστοσελίδες).

«Χθες ήθελαν έξω τον τρομοκράτη [σ.σ. τον Κουφοντίνα], σήμερα θέλουν να βάλουν μέσα τον διευθυντή των ΝΕΩΝ. Αυτή η καθεστωτική αντίληψη των κυβερνώντων δεν θα περάσει» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. «Η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μοιάζει όλο και περισσότερο με την Τουρκία του Ερντογάν…» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας. Το ενδιαφέρον είναι όμως πως οι αστυνομικοί δεν συνέλαβαν τον Παναγιώτη Λάμψια, κάτι που απαιτεί ο νόμος περί αυτοφώρου, και λίγο αργότερα αποχώρησαν.

Συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα» μιλώντας στο «Kontra» είπε πως οι αστυνομικοί είπαν πως θέλουν να μιλήσουν με τον Π. Λάμψια για κάποια ζητήματα ασφάλειας. Ο Πάνος Καμμένος με αναρτήσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κάνει καμία μήνυση ακόμα. «Δεν υπήρχε μήνυση εναντίον σας ούτε αγωγή μέχρι σήμερα.

Εχετε εξευτελίσει το μισό πολιτικό σύστημα, λέτε ψέματα, μια βόλτα με το κότερο θα σας βοηθούσε» έγραψε ο υπουργός στο twitter απαντώντας στον διευθυντή των «Νέων». Ο δε τελευταίος ισχυρίστηκε ότι ο Πάνος Καμμένος απέσυρε τη μήνυση μετά την «κατακραυγή».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Self-tests: Υποχρεωτικά σε λιανεμπόριο, εστίαση, κομμωτήρια και μεταφορές

Tην επέκταση του μέτρου των self tests σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη ενημέρωση για τον κοροναϊό. Τα self...

Α. Τσίπρας στο «Trade With Greece 2021»: Μέτρα στήριξης και ιδιωτικό χρέος για δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση

Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζει μεταξύ άλλων ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο άρθρο του που δημοσιεύεται...

Ν. Ηλιόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ανίκανος να ελέγξει την πανδημία αλλά και την κυβέρνησή του»

«Τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν επιδοθεί σε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα εισπράξει τα επικοινωνιακά οφέλη από ένα τυχόν...

ΟΕΕ: Διαδικτυακό Σεμινάριο για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πιστό στον ρόλο του ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα οικονομίας, διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο για το πρόγραμμα, ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, με...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!