Αρχική Uncategorized Σαν σήμερα ο Κώστας Καραμανλής είπε ΟΧΙ στους Αμερικανούς για τα Σκόπια!

Σαν σήμερα ο Κώστας Καραμανλής είπε ΟΧΙ στους Αμερικανούς για τα Σκόπια!

Ήταν 2 Απριλίου 2008 όταν η Ελλάδα άσκησε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά την Εαρινή Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

Ήταν τότε που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είπε ΟΧΙ στην είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ, βάζοντας βέτο μέχρι να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων το μείζον για την Ελλάδα θέμα της ονομασίας του κράτους αυτού.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις τόσο απ’ τα Σκόπια, όσο και από τους περισσότερους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο σε καμιά περίπτωση να αλλάξει αυτή η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Ίσα-ίσα μάλιστα, η τότε κυβέρνησή μας έκανε σαφές ότι την ίδια στάση θα τηρήσει και σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της FYROM με την Ε.Ε., πράγμα που ασφαλώς κι έγινε.

Για όσους είχαν παρακολουθήσει τα γεγονότα τότε είναι γνωστό, ότι το κλίμα που είχε διαμορφωθεί για την ελληνική κυβέρνηση πριν τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ήταν από πολύ βαρύ έως εχθρικό, αλλά και εξαιρετικά πιεστικό. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα δεν υπέκυψε σε καμία πίεση, όσο μεγάλη κι αν ήταν, απ’ όπου κι αν προερχόταν, ούτε σ’ αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά χρόνια μετά ότι είχαν ασκηθεί τότε παρασκηνιακά, προσωπικά, στον Καραμανλή, ο οποίος κινδύνεψε ακόμη και με τη ζωή του (βλ. Σχέδιο δολοφονίας του με την κωδική ονομασία «Πυθία»).

Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση Καραμανλή είχε κάνει γνωστές τις θέσεις της πριν από τη σύνοδο. Είχε κατηγορηματικά δηλώσει, ότι θα βάλει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέχρι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Επιστρατεύτηκε ακόμα κι ο τότε αμερικανός Πρόεδρος Μπους, ο οποίος όταν έφτασε στο Βουκουρέστι και απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί τελικά λύση και η FYROM θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ!
Δια της διπλωματικής οδού η Αθήνα τόνισε, ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό, αν δεν ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα!

Η ανακοίνωση

«Η Ελλάδα δεν συναίνεσε στην πρόσκληση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο». Με τη φράση αυτή η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αιτιολογώντας την ελληνική θέση να συναινέσει στην πρόσκληση της Κροατίας και της Αλβανίας, ώστε να ενσωματωθούν και να αποτελέσουν το 27ο και το 28ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Η Ντόρα Μπακογιάννη

«Η Ελλάδα δεν συναίνεσε στην πρόσκληση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο». Με τη φράση αυτή η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Αιτιολογώντας την ελληνική θέση να συναινέσει στην πρόσκληση της Κροατίας και της Αλβανίας ώστε να ενσωματωθούν και να αποτελέσουν το 27ο και το 28ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενώ έβαλε βετο στα Σκόπια , αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η κυρία Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας, στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αφενός με αδιαλλαξία, αφετέρου με ενέργειες εθνικιστικής και αλυτρωτικής λογικής άρρηκτα συνυφασμένης με το ζήτημα της ονομασίας, δεν μας επέτρεψε να κρατήσουμε θετική στάση».

Η υπουργός των Εξωτερικών προειδοποίησε ότι όσο δεν επιτυγχάνεται αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, «θα παραμένει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική φιλοδοξία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση των Σκοπίων, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι «το μέλλον δεν κερδίζεται με λογικές και πολιτικές του παρελθόντος» και κάλεσε την πολιτική ηγεσία της FYROM «να κάνει το βήμα που με ευθύνη, πολιτικό θάρρος αλλά και πολιτικό ρίσκο έχει ήδη κάνει η ελληνική κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι τα Σκόπια «δεν μπορούν να μονοπωλήσουν το όνομα της Μακεδονίας, η οποία ανήκει τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία».

Εις ό,τι αφορά τις συνομιλίες που είχε και χθες Τετάρτη ο κ. Μάθιου Νίμιτς με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει τίποτα το διαφορετικό απ’ αυτά που γνωρίζετε. Η διαπραγματευτική προσπάθεια θα συνεχιστεί».

Σήμερα, Πέμπτη, ημέρα που στο ΝΑΤΟ συζητούνταν το ενδεχόμενο πρόσκλησης προς τη FYROM, η κυβέρνηση των Σκοπίων επέλεξε να κλιμακώσει την προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας. Με δισέλιδες καταχωρήσεις σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού («Financial Times», «International Herald Tribune», «The New York Times», «Le Monde», «Die Welt», «De Telegraff» και «L’ Echo»), στο πλαίσιο προώθησης της υποψηφιότητας για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία αξίζει στο ΝΑΤΟ», οι βόρειοι γείτονες της Ελλάδας υποστήριξαν ότι το συνταγματικό όνομα δεν αποτελεί πρόβλημα και ότι η Αθήνα μπλοκάροντας τα Σκόπια παραβιάζει τις προβλέψεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Προβληματισμό μεταξύ των Ελλήνων διπλωματών προκάλεσε η δήλωση της Αμερικανής υπουργού Εξωτερικών κυρίας Κοντολίζα Ράις. «Γενικώς έχω την αίσθηση ότι η Μακεδονία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια και θα πρέπει να γίνει δεκτή», σημείωσε η κυρία Ράις, συμπληρώνοντας με την ευχή «η Ελλάδα και η Μακεδονία θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια φόρμουλα ώστε να προχωρήσουν».

Εντός της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αντίστοιχες απόψεις με την κυρία Ράις εξέφρασαν οι υπουργοί της Νορβηγίας, της Τουρκίας και της Ιταλίας.

Από την πλευρά της, η κυρία Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «οι απόψεις της Ελλάδας έγιναν απολύτως κατανοητές από φίλους και συμμάχους», άποψη την οποία δεν φάνηκε να συμμερίζεται η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

 

Πηγή: http://rpntv.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Χατζηδάκης: Ο Τσίπρας έκανε το ψέμα επιστήμη για τα εργασιακά

«Εδώ πια δεν είναι θέμα Δεξιάς ή Αριστεράς! Όταν το ψέμα γίνεται επιστήμη και χρησιμοποιείται κατ' επάγγελμα από τον ίδιο τον αρχηγό της Αξιωματικής...

Παπαευαγγέλου: Γιατί αποφασίσαμε τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου

Προχωρά η διαδικασία προτεραιοποίησης των ομάδων υψηλού κινδύνου για νόσηση από covid-19 που θα λάβουν την αναμνηστική δόση εμβολίου. Έχουν προηγηθεί οι ασθενείς υπό...

Οικονόμου: Ο Τσίπρας βάφτισε «εθνική ανάγκη» το τσάκισμα της μεσαίας τάξης επί ΣΥΡΙΖΑ

«Αγκυλωμένο στον παρελθόν» χαρακτηρίσε τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου...

Κορωνοϊός – 1.305 νέα κρούσματα και 33 θάνατοι – Στους 348 οι διασωληνωμένοι

Σε 1.305 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 33 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!