Ακραίες ανισότητες

Περισσότεροι και πλουσιότεροι: οι ρώσοι δισεκατομμυριούχοι επωφελούνται από την ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας και κυρίως από τις κεφαλαιαγορές της, σύμφωνα με τον ετήσιο «κατάλογο» των ρώσων κροίσων που έδωσε στη δημοσιότητα το περιοδικό Forbes.

Πέρσι, η ρωσική έκδοση του περιοδικού διαπίστωνε ότι είχε μειωθεί ο αριθμός των ρώσων πολυεκατομμυριούχων αλλά και το μέγεθος της περιουσίας των 200 πλουσιότερων κατοίκων της χώρας. Το γεγονός αυτό οφειλόταν στην ύφεση που προκλήθηκε από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Φέτος, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων (σ.σ.: η περιουσία τους αποτιμάται σε δολάρια) εκτοξεύτηκε στους 96, από 77 πέρσι. Η συνολική περιουσία των 200 πλουσιότερων Ρώσων φτάνει στα 460 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή αυξήθηκε κατά 100 δισ. δολάρια μέσα σε έναν χρόνο.

Κάτω από το όριο της φτώχειας 20 εκατομμύρια άνθρωποι

Από την άλλη, ο αριθμός των Ρώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας πλησίασε τα 20 εκατομμύρια το 2016, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πρώτος στον κατάλογο των ρώσων κροίσων είναι ο Λεονίντ Μίκελσον, 61 ετών, βασικός μέτοχος του ομίλου φυσικού αερίου Novatek και της πετροχημικής εταιρείας Sibur. Η περιουσία του εκτιμάται στα 18,4 δισ. δολάρια.

Ακολουθούν ο Αλεξέι Μορντάτσοφ με 17,5 δισ., ο Βλαντίμιρ Λίσιν με 16,1, ο Γκενάντι Τιμτσένκο με 16 και ο Αλίσερ Ουσμάνοφ με 15,2.

Η ξαφνική «αύξηση» του πλούτου εξηγείται κυρίως από τη μεγάλη άνοδο των ρωσικών χρηματιστηρίων τους τελευταίους μήνες, μετά από τη μεγάλη πτώση τους τα προηγούμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου και η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη, εξηγεί το περιοδικό.
Στον κατάλογο των 200 πλουσιότερων Ρώσων υπάρχουν μόνο τρεις γυναίκες.

 

Πηγή: http://news.in.gr