Αρχική Uncategorized Ρυθμίσεις ανάσα για τους αγρότες

Ρυθμίσεις ανάσα για τους αγρότες

Ομαλότερη αποπληρωμή εισφορών και μετάθεση για το μέλλον της μείωσης 60% της σύνταξης, σε όσους συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Διευκολύνσεις στους εν ενεργεία αγρότες και στους συνταξιούχους στο σκέλος των εισφορών και των συντάξεων αντίστοιχα, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας με στόχο να περιορίσει τις επιβαρύνσεις του αφού θεωρεί τη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία ως ιδιαίτερα ευάλωτη. Το υπουργείο αναμένεται να δώσει παράταση στην πληρωμή των εισφορών δεδομένου ότι οι περίπου 650.000 αγρότες (ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ μέχρι 31.12.2016) πρέπει να πληρώσουν διπλές εισφορές μέχρι τον Ιούνιο εφέτος.

Εκτός από τις μηνιαίες του τρέχοντος έτους πρέπει να εξοφλήσουν και τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στο να δώσει παράταση στην εξόφληση των περσινών εισφορών είτε έως τον Σεπτέμβριο ή έως το Δεκέμβριο. Επίσης, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης με δόσεις. Στο σκέλος των συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να μεταθέσει για ένα ή δύο χρόνια την έναρξη ισχύος της διάταξης, που ισχύει από 1.1.17 και προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι αγρότες που θα δηλώσουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα (ΟΣΔΕ) αγροτική γη για να λάβουν επιδότηση, τότε θα υποστούν μείωση 60% της σύνταξής τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεχτεί εισηγήσεις ώστε να υπάρξει περίοδος «χάριτος». Η περίοδος αυτή μπορεί να έχει διάρκεια έως το 2019, ενώ υπάρχουν και προτάσεις που θέλουν η παράταση έναρξης ισχύος να φτάσει μέχρι και το 2020. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα γλιτώσουν από ενδεχόμενες περικοπές συντάξεων, περίπου 400.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που φαίνεται ότι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις αγροτικές τους καλλιέργειες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν η όποια περίοδος χάριτος, θα αφορά μόνο συνταξιούχους του ΟΓΑ ή θα συμπεριλάβει και συνταξιούχους του δημοσίου που επίσης έχουν κάποιο είδος εκμετάλλευσης αγροτικής γης.

Με την μετάθεση της διάταξης θα δοθεί περιθώριο χρόνου σε μικροκαλλιεργητές να επιλέξουν ανάμεσα στη σύνταξή τους ή στο όφελος που μπορεί να έχουν από την εκμετάλλευση και την επιδότηση της γης.

Oι εισφορές του β΄εξαμήνου 2016

Με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις που ίσχυαν έως πέρσι, όσοι αγρότες βρίσκονταν στην πρώτη κατηγορία πρέπει να καταβάλλουν 535,14 ευρώ. Αντίστοιχα οι ασφαλισμένοι της δεύτερης κλάσης, για τις εισφορές του β’ εξαμήνου 2016 οφείλουν 605 ευρώ, της τρίτης κλάσης 678,7 ευρώ, της τέταρτης 780,6 ευρώ, της πέμπτης 888,72 ευρώ, της έκτης 1.026,36 ευρώ και της έβδομης κλάσης 1.163,16 ευρώ.

Όμως επιπρόσθετα, πρέπει να καταβάλλουν και τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, όπως και όλοι οι άλλοι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι). Η ελάχιστη εισφορά ορίζεται στα 86,98 ευρώ το μήνα και αφορά όσους αγρότες έχουν δηλώσει καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα το 2015, μικρότερο από 4.920 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μικρότερο από τα 113 ευρώ που ήταν η ελάχιστη εισφορά έως το τέλος 2016.

Πηγή: http://www.documentonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μητσοτάκης για εμβόλιο: Ξεκινάει η έκδοση πιστοποιητικού – Στο Στρατό και την Αστυνομία όσες δόσεις εμβολίου περισσεύουν

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για τον εμβολιασμό, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης και αντικείμενο είχε την πορεία...

H Ελλάδα άντλησε 2 δισ. ευρώ από την επανέκδοση 30ετούς ομολόγου

Η Ελλάδα άντλησε το ποσό των 2 δισ. ευρώ (2,43 δισ. δολαρίων) μέσω της επανέκδοσης 30ετούς ομολόγου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με βασικούς διαπραγματευτές δύο...

Tσίπρας στους πρυτάνεις : Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου, επιφανειακή και όχι ουσιαστική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων, αλλά ταυτόχρονα και αδιαφορία για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ, με...

Tσίπρας στους πρυτάνεις : Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου, επιφανειακή και όχι ουσιαστική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων, αλλά ταυτόχρονα και αδιαφορία για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ, με...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!