Αρχική Οικονομία Ρεκόρ «κόκκινων» δανείων σε αναστολή πληρωμής

Ρεκόρ «κόκκινων» δανείων σε αναστολή πληρωμής

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής ένα στα πέντε δάνεια που «πάγωσε» στην Ελλάδα είναι μη εξυπηρετούμενο.

Κορυφώνεται η αγωνία για τα δάνεια ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμής λόγω της πανδημίας και απειλούν τις ελληνικές τράπεζες με μια νέα γενιά προβληματικών δανείων όταν θα λήξουν τα προσωρινά μέτρα αναστολής και οι δανειολήπτες θα κληθούν να εξυπηρετήσουν κανονικά τα δάνειά τους.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority – EBA) παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα δάνεια που έχουν «παγώσει» λόγω της κρίσης, το ύψος των οποίων έφθανε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα 871 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα με την ειδική έκθεση που εξέδωσε στις 20 Νοεμβρίου, για να χαρτογραφήσει, για πρώτη φορά, το ζήτημα των δανείων σε αναστολή και τους κινδύνους που απορρέουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι ανησυχητικά για τις ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις το τελευταίο διάστημα διαβεβαιώνουν ότι δεν δημιουργηθούν πολλά νέα «κόκκινα» δάνεια από αυτά που έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή. Ειδικότερα, φαίνεται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η EBA ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμής και μάλιστα με διαφορά από τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή

eba_moratoria

Όπως σημειώνει η EBA, μόνο 20 δισ. ευρώ δανείων που βρίσκονται σε αναστολή, επί συνόλου 871 δισ. ευρώ, κατατάσσονται στα μη εξυπηρετούμενα, καθώς κατά κανόνα οι τράπεζες έδιναν αναστολές μόνο σε δάνεια που μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας εξυπηρετούνταν ομαλά. Όμως, στην Ελλάδα οι τράπεζες είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στα οποία δόθηκε αναστολή, το οποίο έφθανε το 20% του συνόλου των δανείων αυτής της κατηγορίας, δηλαδή περίπου 4 δισ. ευρώ σε απόλυτα ποσά. Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση οι τράπεζες της Ιρλανδίας και της Ρουμανίας με 9% μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε αναστολή. Τα περισσότερα NPL στα οποία έδωσαν αναστολή οι ελληνικές τράπεζες ήταν δάνεια προς νοικοκυριά.

Ένα στα πέντε δύσκολο να ανακτηθεί

Αυτό σημαίνει ότι από τα 20 δισ. ευρώ δανείων που έχουν «παγώσει» ήδη περίπου το ένα πέμπτο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθούν και οι τράπεζες θα κληθούν να σχηματίσουν μεγαλύτερες προβλέψεις για ζημιές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA, ως τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν καλύψει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε αναστολή με προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 25% της αξίας τους, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το γενικό ποσοστό κάλυψης προβληματικών δανείων με προβλέψεις.

Η EBA τονίζει ότι οι τράπεζες της Ευρώπης θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να αξιολογούν συνεχώς την ποιότητα των δανείων που «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας, καθώς περίπου 17% αυτών των δανείων έχουν ενταχθεί στο Στάδιο 2, δηλαδή θεωρείται ότι είναι αυξημένου κινδύνου και βρίσκονται πολύ κοντά στο να κατηγοριοποιηθούν ως μη εξυπηρετούμενα. Αυτό το ποσοστό είναι διπλάσιο για τα δάνεια σε αναστολή, σε σχέση με τα υπόλοιπα δάνεια των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, στην Ελλάδα τα δάνεια σε αναστολή θα αφήσουν μια «πληγή» πρόσθετων μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 8 – 10 δισ. ευρώ, αν και οι εκτιμήσεις των τραπεζικών διοικήσεων υποβαθμίζουν το πρόβλημα, κάνοντας λόγο για «κοκκίνισμα» δανείων 5 – 6 δισ. ευρώ.

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ουκρανία – Απόπειρα δολοφονίας κατά συμβούλου του προέδρου

Απόπειρα δολοφονίας κατά του συμβούλου του ουκρανού προέδρου, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σημειώθηκε σε περιοχή κοντά στο Κίεβο. Ο Σερχίι Σερίφ έπεσε θύμα επίθεσης με πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε ο οδηγός...

Ξανθός: «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το κόστος της πανδημίας να το πληρώνουν οι πολίτες»

"Η υιοθέτηση αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαγνωστικών προϋποθέσεων για την πρόσβαση των πολιτών σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας (βλ. ΚΥΑ για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας...

ΟΗΕ – Διάλογο για το Αιγαίο ζήτησε ο Ερντογάν – «Άδικο να μιλάει στον ΟΗΕ ο Αναστασιάδης κι όχι και ο Τατάρ»

Το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να στείλει μηνύματα για την Ανατολική Μεσόγειο, το...

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον υπ. Επενδύσεων της Σ. Αραβίας – Τι συζήτησαν

Η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στο πεδίο της οικονομίας και των επενδύσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!