Σε δίκη ενώπιον του Mονομελούς Πλημμελειοδικείου Pόδου, κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση, παραπέμφθηκε για την 9η Nοεμβρίου 2018, με απευθείας κλήση της Eισαγγελίας Πλημμελειοδικών Pόδου, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και πρώην πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Κόκκινος

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου, ο κ. Kόκκινος κατηγορείται ό,τι στο χρονικό διάστημα από 11 Σεπτεμβρίου 2014 έως 15 Σεπτεμβρίου 2015, παρέστησε κατ’ εξακολούθηση ψευδώς στους υπαλλήλους της αναπτυξιακής εταιρείας Ενεργειακή Α.Ε., βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Περιφέρεια Nοτίου Aιγαίου, ότι είχε πραγματοποιήσει για την εκπλήρωση των καθηκόντων του ως πρόεδρος της, 30 ταξίδια και υπέβαλε προς είσπραξη τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που επικαλείται η εφημερίδα, είτε δεν είχε επιβιβαστεί στις αντίστοιχες πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας, είτε είχε μεν επιβιβαστεί, αλλά είχε υποβάλει τα ίδια δικαιολογητικά, εισπράττοντας την αξία των εισιτηρίων και από την Διδασκαλική Oμοσπονδία Eλλάδος ή και απευθείας από την Περιφέρεια Nοτίου Aιγαίου.H ζημία που του αποδίδεται ότι προκάλεσε στην εταιρεία ανέρχεται περίπου στις 13.000 ευρώ. Ως μάρτυρες κατηγορίας έχουν κληθεί ο πρόεδρος της Eνεργειακής AE κ. Xρήστος Mπάρδος και ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών κ. Φιλ. Zαννετίδης.

Ο αντιπεριφερειάρχης από την πλευρά του αντέδρασε έντονα στο δημοσίευμα, μέσω ανακοίνωσης που έχει τίτλο «Η νομιμότητα δεν αντικαθίσταται – Η Δικαιοσύνη δεν χειραγωγείται» και κάνει λόγο για «δημιουργία κλίματος», τη στιγμή που ο ίδιος, όπως υποστηρίζει, δεν έχει λάβει γνώση από τους αρμόδιους φορείς της Δικαιοσύνης. «Οι σκευωροί και οι μεθοδεύσεις τους θα αποκαλυφθούν σύντομα», αναφέρει.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με την «Δημοκρατική» το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:

Tο Nοέμβριο του 2015 υποβλήθηκε στην τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου αναφορά κατά του κ. Kόκκινου με αφορμή ευρήματα για ύποπτα παραστατικά για ταξίδια που φέρεται να πραγματοποίησε, όμως ουδέποτε στην πραγματικότητα, πραγματοποίησε ή υπέβαλε διπλά παραστατικά για να λαμβάνει, όπως καταγγέλθηκε, προσωπικό όφελος.

Kαταγγέλθηκε ειδικότερα πως ενώ τα συγκεκριμένα ταξίδια καταβλήθηκαν προς πληρωμή στην Περιφέρεια, την ίδια στιγμή είχαν καταβληθεί και στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. Από τα ευρήματα έρευνας είχε καταγγελθεί πως ο κ. Κόκκινος, ενώ βρισκόταν για παράδειγμα στην Τυνησία με χρέωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ταυτόχρονα ταξίδευε και προς… Ρόδο και πως ούτε λίγο ούτε πολύ, ο καταγγελλόμενος πραγματοποίησε πλήθος ταξιδιών με αλληλοκαλυπτόμενες δαπάνες.
Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις αναφέρουν πως στις 16/3/2015 ο κ. Κόκκινος φέρεται να μετακινήθηκε αεροπορικώς από την Αθήνα στις Βρυξέλλες και φέρεται να έμεινε εκεί 2 βράδια (16 και 17/3/2015) και μια ημιδιαμονή (18/3/2015). Τα δικαιολογητικά για την καταβολή αυτών των δαπανών (μαζί με την απόδειξη του ξενοδοχείου από όπου προκύπτει η διαμονή του εκεί) υπεβλήθησαν από τον κ. Κόκκινο στην Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. Όμως στις 17/3/2015 (οπότε κατά τα ανωτέρω βρισκόταν στις Βρυξέλλες), ο κ. Κόκκινος φέρεται να μετακινήθηκε αεροπορικώς από την Αθήνα στη Ρόδο. Τα δικαιολογητικά για την καταβολή αυτών των δαπανών αυτής της μετακίνησης (δηλαδή της 17/3/2015) υπεβλήθησαν από τον κ. Κόκκινο στην Αναπτυξιακή Εταιρεία “Ενεργειακή Α.Ε.”.

Στις 24/3/2015 ο κ. Κόκκινος φέρεται να μετακινήθηκε αεροπορικώς από την Αθήνα στην Τυνησία και φέρεται να έμεινε εκεί 4 βράδια (24,25,26 και 27/3/2015) και να επέστρεψε αεροπορικώς στην Αθήνα στις 28/3/2015 μέσω Κωνσταντινούπολης. Τα δικαιολογητικά για την καταβολή αυτών των δαπανών (μαζί με την απόδειξη του ξενοδοχείου από όπου προκύπτει η διαμονή του εκεί) υπεβλήθησαν από τον κ. Κόκκινο στην Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. Όμως στις 24/3/2015 (οπότε κατά τα ανωτέρω βρισκόταν στην Τυνησία ή μετακινείτο προς τα εκεί) ο κ. Κόκκινος φέρεται να μετακινήθηκε αεροπορικώς από την Αθήνα στη Ρόδο και στην συνέχεια, στις 25/3/2015 φέρεται να μετακινήθηκε αεροπορικώς από την Ρόδο προς την Αθήνα (πάλι δηλαδή κατά το διάστημα κατά το οποίο φέρεται να βρισκόταν στην Τυνησία). Τα δικαιολογητικά για την καταβολή αυτών των δαπανών υπεβλήθησαν από τον κ. Κόκκινο στην Αναπτυξιακή Εταιρεία “Ενεργειακή Α.Ε.”.

O κ. Kόκκινος μετά την δημοσιοποίηση της αναφοράς εις βάρος του με ανακοίνωση του είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι κατέθεσε πλαστά ή διπλά τιμολόγια και υποστήριξε ότι δεν επιβάρυνε εις διπλούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ή την Αναπτυξιακή Εταιρία για τις μετακινήσεις του.

Όσον αφορά τη Διδασκαλική Ομοσπονδία της Ελλάδος υποστήριξε ότι τις μετακινήσεις του τις έχει επιβαρυνθεί ο ίδιος και ουδεμία σχέση έχουν με υπηρεσιακές αποστολές που αφορούν την αυτοδιοικητική του ιδιότητα.

Διόλου κολακευτικά για τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο ήταν όμως και τα ευρήματα της έκθεσης Ορκωτού Λογιστή της εταιρείας Quality Audit Services επί των δαπανών ταξιδίων του.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει δυσμενή στοιχεία εις βάρος του κ. Κόκκινου, συντάχθηκε κατόπιν σχετικής εντολής που έλαβαν οι Ορκωτοί Λογιστές, από τη Διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου “Ενεργειακή Α.Ε.”.

Επικεντρώθηκε στον έλεγχο δαπανών ταξιδιών και λοιπών εξόδων μετακίνησης που πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Κόκκινο, πρώην πρόεδρο της εταιρείας κατά την περίοδο Αύγουστος 2014 – Ιούλιος 2015.

Aπό τον έλεγχο είχαν προκύψει ενδεικτικά τα εξής:
– Εκδόθηκαν τρείς αποδείξεις επ’ ονόματι του κ. Κόκκινου για ισάριθμα ταξίδια που πραγματοποίησε τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2014 συνολικού ύψους 343 ευρώ, ενώ έπρεπε να εκδοθούν στην Ενεργειακή ΑΕ.
– Από το γραφείο τουρισμού εκδόθηκαν 4 ακόμη αποδείξεις για μετακινήσεις τον Δεκέμβριο του 2014 συνολικού ύψους 270 ευρώ οι οποίες κατατέθηκαν στην εταιρεία σε φωτοαντίγραφα.

Οι αποδείξεις αυτές υποβλήθηκαν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, σε δύο φωτοαντίγραφα και το ένα έφερε το όνομα του κ. Κόκκινου και το άλλο της εταιρείας.
– Ο κ. Κόκκινος επέστρεψε ποσό ύψους 848,75 ευρώ στο ταμείο της εταιρείας τον Ιούλιο του 2015.
– Για μετακίνηση του κ. Κόκκινου τον Σεπτέμβριο του 2014 από και προς την Μεγίστη τα έξοδα υποβλήθηκαν για καταβολή τόσο στην Ενεργειακή ΑΕ όσο και στην Διδασκαλική Ομοσπονδία της Ελλάδας.
– Ο κ. Κόκκινος υπέβαλε προς καταβολή στην Ομοσπονδία τα έξοδα ταξιδιού του τον Οκτώβριο του 2014 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και επιστροφή ενώ για το ίδιο ταξίδι υπέβαλε τα έξοδα στην Ενεργειακή.
Για το ταξίδι το εισιτήριο που υποβλήθηκε στην Ομοσπονδία φέρεται να φέρει αλλοιωμένη την ημερομηνία.
– Η ίδια μετακίνηση έγινε και το Νοέμβριο του ίδιου έτους και φέρεται να προέκυψε ότι τα παραστατικά που υποβλήθηκαν από τον κ. Κόκκινο τόσο στην Ομοσπονδία όσο και στην Ενεργειακή ΑΕ τον φέρουν να έχει ταξιδέψει με την ίδια πτήση στον ίδιο προορισμό με διαφορετικά εισιτήρια και διαφορετικές θέσεις στο ίδιο αεροπλάνο.
– Για μετακίνηση το Νοέμβριο του 2014 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη προέκυψε ότι οι κάρτες επιβίβασης που υποβλήθηκαν και στην Ομοσπονδία και στην Ενεργειακή φέρουν διαφορετικά στοιχεία πτήσεων.
– Τα έξοδα για άλλη μετακίνηση τον Φεβρουάριο του 2015 από Αθήνα προς Αλεξανδρούπολη υποβλήθηκαν και στην Ομοσπονδία και στην Ενεργειακή.
– Για ταξίδι που πραγματοποίησε τον Μάρτιο του 2015 από Αθήνα προς Βρυξέλλες και τα έξοδα του υποβλήθηκαν στην Ομοσπονδία προέκυψε ότι υπέβαλε άλλο εισιτήριο στην Ενεργειακή, που τον φέρει να ταξιδεύει από Αθήνα προς Ρόδο, ενώ διέμενε την ίδια ημέρα στο ξενοδοχείο ΗC Brussels.
– Τον Μάιο του 2015 πραγματοποίησε κι άλλο ταξίδι από Αθήνα προς Βρυξέλλες, που ενώ ο κ. Κόκκινος είχε ενημερώσει ότι τα έξοδα θα καλύπτοντο από την Επιτροπή Περιφερειών, τελικά υποβλήθηκαν στην Ενεργειακή, στην Διδασκαλική Ομοσπονδία και στην Περιφέρεια.

Τον Αύγουστο του 2015 ο κ. Κόκκινος ενημέρωσε εγγράφως ότι τα έξοδα από παραδρομή υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια, ενώ δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί εάν πληρώθηκαν από την Επιτροπή Περιφερειών.
– Πρόβλημα προέκυψε και με τα έξοδα ταξιδιού του από Ρόδο-Αθήνα και Ιωάννινα τον Μάρτιο του 2015, που υποβλήθηκαν για καταβολή στην Ενεργειακή.

Το εισιτήριο Αθήνα προς Ιωάννινα και επιστροφή υποβλήθηκε ταυτόχρονα προς καταβολή και στην Ομοσπονδία, ενώ οι κάρτες επιβίβασης για το Αθήνα προς Ιωάννινα και επιστροφή διαφέρουν ως προς την ώρα αναχώρησης της πτήσης και άφιξης αυτής.
– Toν Μάρτιο του 2015 ο κ. Κόκκινος ταξίδεψε στην Τυνησία και τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής υποβλήθηκαν στην Ομοσπονδία.
Στο μεσοδιάστημα του συγκεκριμένου ταξιδιού ο κ. Κόκκινος, σύμφωνα με εισιτήρια που υπέβαλε στην Ενεργειακή φέρεται να ταξίδεψε από Ρόδο προς Αθήνα και επιστροφή, ενώ διέμενε στο ξενοδοχείο Hotel La Maison Blanche.
– Tα έξοδα ταξιδιού του από Ρόδο προς Αθήνα τον Απρίλιο του 2014 υποβλήθηκαν και στην Ενεργειακή και στην Ομοσπονδία.
– Τον ίδιο μήνα ταξίδεψε από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και επιστροφή και τα έξοδα υποβλήθηκαν και στην Ενεργειακή και στην Ομοσπονδία με την διαφορά όμως ότι οι κάρτες επιβίβασης διαφέρουν ως προς την ημερομηνία του ταξιδιού και τις ώρες αναχώρησης και άφιξης.
– Τον Δεκέμβριο του 2014 ταξίδεψε από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και τα έξοδα υποβλήθηκαν προς καταβολή στην Ενεργειακή και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οι αποδείξεις προς την εταιρεία φέρουν την επωνυμία της Ενεργειακής και οι αποδείξεις για το ίδιο ταξίδι προς την Περιφέρεια τα στοιχεία του κ. Κόκκινου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πρακτορείο γενικού τουρισμού με το οποίο συνεργάζεται ο κ. Κόκκινος ενημέρωσε εγγράφως ότι αυτό έγινε κατόπιν αιτήματός του!
– Το ίδιο ακριβώς φέρεται να έγινε και με ταξίδι από Αθήνα προς Ρόδο τον Απρίλιο του 2015.
– Το ίδιο συνέβη και με ταξίδι από Ρόδο προς Αθήνα τον Απρίλιο του 2015 που η αεροπορική εταιρεία ενημέρωσε ότι δεν είχε εκδώσει παραστατικό στο όνομα του κ. Κόκκινου, παρά μόνο στην Ενεργειακή.
– Διαπιστώθηκε αλλοίωση στα στοιχεία των καρτών επιβίβασης που υπέβαλε ο κ. Κόκκινος για ταξίδι του από Αθήνα προς Χανιά τα έξοδα των οποίων υποβλήθηκαν στην Ενεργειακή και στην Ομοσπονδία.
– Προέκυψε ότι ο κ. Κόκκινος υπέβαλε για ταξίδι του τον Σεπτέμβριο του 2014 από Ρόδο προς Αθήνα τα έξοδα στην Ενεργειακή και στην Ομοσπονδία με διαφορετική χρέωση στα παραστατικά.
– Το ίδιο φέρεται να προέκυψε και για τα έξοδα ταξιδιού από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα τον Μαϊο του 2015.
Επιπλέον διαπιστώθηκε από τον έλεγχο ότι ο κ. Κόκκινος επέστρεψε 815,19 ευρώ από τα 816,19 ευρώ που είχε εισπράξει για δαπάνες μετακίνησης του από την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας.

Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη :

Η νομιμότητα δεν αντικαθίσταται – Η Δικαιοσύνη δεν χειραγωγείται
Οι σκευωροί και οι μεθοδεύσεις τους θα αποκαλυφθούν σύντομα

Το ζήσαμε κι αυτό στα πλαίσια των «νέων ηθών»…

Σημερινό άρθρο τοπικής εφημερίδας της Δωδεκανήσου ανακοινώνει κατηγορητήριο, μάρτυρες και ημερομηνία κλήσης μου στο -χαμηλότερο μετά το πταισματοδικείο βαθμό δικαιοσύνης- μονομελές πλημμελειοδικείο, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΓΝΩΣΗ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!!!

Είναι προφανές ότι αντικαθίστανται οι διαδικασίες κι επιχειρείται να δημιουργηθεί «κλίμα» εναντίον μου ενόψει και της προεκλογικής περιόδου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ανεπίσημα ξεκίνησε.

Επισημαίνω ότι πρόκειται για το Μ.Μ.Ε. -όπως και για αυτά, τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, που έτρεξαν να αναπαράγουν την είδηση και είναι γνωστή η σχέση τους με συγκεκριμένους τοπικούς κύκλους- και που στο πρόσφατο παρελθόν (όταν διωκόμουν και πάλι άδικα από πολιτικούς μου αντιπάλους) φιλοξενούσε πρωτοσέλιδα με τις κατηγορίες και περνούσε στα γρήγορα και τα ψιλά την αθώωσή μου!

Εκφράζω την εμπιστοσύνη μου στο θεσμό της Δικαιοσύνης και εφόσον τελικά κληθώ να εξεταστώ ενώπιόν της, εκφράζω ταυτόχρονα και τη βεβαιότητα της δικαίωσής μου, διότι αφενός κινούμαι πάντα νόμιμα και αφετέρου έχω το σθένος να αντιμετωπίσω πολιτικούς διωγμούς από αντιπάλους που δεν κατάφεραν να με «ποδηγετήσουν» στον πολιτικό στίβο κι επιλέγουν άλλους δρόμους ολισθηρούς γι’ αυτούς, ελπίζοντας να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να αποκρύψουν την πολιτική τους ανεπάρκεια και τον έλεγχο των πεπραγμένων τους.

Τέλος, ενημερώνω ότι αναμένω από την Ελληνική Δικαιοσύνη:

α) την εξέλιξη της μηνυτήριας αναφοράς μου «κατά παντός υπευθύνου» του Μαρτίου 2018 (ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο η έρευνα) για το διαγωνισμό «προμήθειας λαμπτήρων τύπου led» προϋπολογισμού 4,5 εκ. €, που ακυρώθηκε με το χαρακτηρισμό «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ» από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Υποθέσεων και μεταξύ άλλων αναζητούνται οι μεγάλες ευθύνες στην ηγεσία της Π.Ν.Αι.

β) την εξέλιξη της μηνυτήριας αναφοράς μου (Σεπτέμβριος 2015) «κατά παντός υπευθύνου» για τη βίαιη μετακόμιση του ιδιαίτερου γραφείου μου που πραγματοποιήθηκε εν αγνοία και εν απουσία μου και είχε αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο του 2015 να χαθούν χρήσιμα έγγραφα και μικρό οικονομικό ποσό, χωρίς να αναλάβει κάποιος την ευθύνη!!

γ) τη μηνυτήρια αναφορά μου «κατά αγνώστων» (Αύγουστος 2015) που αφορά ύβρεις και απειλές που δέχθηκα τηλεφωνικά από αγνώστους και ζημιά στο Ι.Χ. μου, το ίδιο χρονικό διάστημα που είχαν συμβεί περίεργα γεγονότα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και

δ) την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για γεγονότα που καταγγέλλονται και αφορούν τη λειτουργία της Π.Ν.Αι.

Χαράλαμπος Κόκκινος
Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου