Αρχική Οικονομία Πώς να υπολογίσετε τα λάθη στις συντάξεις

Πώς να υπολογίσετε τα λάθη στις συντάξεις

Πώς να υπολογίσετε τα λάθη στις συντάξεις

Ουρές ταλαιπωρίας και χιλιάδες e-mails στο ΕΤΕΑΠ για τις παράνομες κρατήσεις

Aντιμέτωποι με ουρές και μεγάλη ταλαιπωρία, κάποιοι άλλοι δε στέλνοντας e-mails, βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι προσπαθώντας να υπολογίσουν αν τους παρακρατείται παράνομα η ειδική εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ από την επικουρική σύνταξη. Σε αναμονή της διαδικτυακής πλατφόρμας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι «απόμαχοι της εργασίας», η «δημοκρατία» δίνει ορισμένες ουσιαστικές συμβουλές σε όσους αναζητούν να εντοπίσουν αυτές τις παράνομες κρατήσεις.

Η ειδική εισφορά συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης (ΑΚΑΓΕ) καθιερώθηκε με τον νόμο 3986 του 2011. Η εν λόγω εισφορά πρέπει να υπολογίζεται επί του μεικτού ποσού της επικουρικής. Ωστόσο, εδώ και ενάμιση χρόνο σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων (εκτιμάται ότι φτάνουν τις 500.000) επιβλήθηκαν λανθασμένες κρατήσεις στις ήδη μειωμένες επικουρικές τους. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΠ) υπολογίζει λάθος την εν λόγω κράτηση σε μεγάλο αριθμό επικουρικών.

Συγκεκριμένα, συνταξιούχοι που υπέστησαν «κούρεμα» των επικουρικών τους, τον Ιούνιο του 2016, είδαν να συνεχίζονται οι μειώσεις από 3% έως 10%, οι οποίες επιβάλλονταν προ μειώσεων. Κανονικά, όμως, οι κρατήσεις θα έπρεπε είτε να μηδενιστούν (αν η επικουρική έπεσε κάτω από τα 300 ευρώ τον μήνα, μεικτά) είτε να ήταν πιο χαμηλές (εάν η επικουρική τους παρέμεινε πάνω από τα 300 ευρώ, μετά και το νέο «κούρεμα»). Τι μπορούν να κάνουν όσοι συνταξιούχοι θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα αυτής της εισφοράς; Καταρχάς, θα πρέπει να δουν τα μηνιαία εκκαθαριστικά τους και να διαπιστώσουν εάν η εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ συνεχίζει να παρακρατείται παράνομα (αντί να μηδενιστεί) εάν η επικουρική τους έχει μειωθεί κάτω από τα 300 ευρώ.

Εξακρίβωση

Οσοι εξακολουθούν να λαμβάνουν επικουρική άνω των 300 ευρώ θα πρέπει να εξακριβώσουν εάν η παρακράτηση αυτή έχει μειωθεί ή αν έχει διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν και από το «κούρεμα» του 2016. Εφόσον διαπιστώσουν ότι ανήκουν στη λίστα με τα χιλιάδες θύματα της παρακράτησης υπέρ ΑΚΑΓΕ, τότε σε πρώτη φάση θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής παραπόνων του υπ. Εργασίας.

Σε περίπτωση που μετά το Πάσχα η δέσμευση αυτή δεν θα έχει υλοποιηθεί, τότε χωρίς βιασύνη (δεδομένου ότι το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν τα παράνομα παρακρατηθέντα δεν παραγράφεται για μία πενταετία) θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση στο επικουρικό στο οποίο ανήκουν.

Ενδεικτικά παραδείγματα επικουρικών για την προσαύξηση υπέρ ΑΚΑΓΕ

Δύο ενδεικτικά παραδείγματα επικουρικών συντάξεων, κάτω αλλά και… άνω των 300 ευρώ τον μήνα, στις οποίες παρακρατούνται παράνομα ποσά, επιπλέον της προβλεπόμενης από τον νόμο εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ, παρουσιάζει η «δημοκρατία».

Παράδειγμα 1ο

Συνταξιούχος πριν από το «κούρεμα» του Ιουνίου του 2016 λάμβανε επικουρική σύνταξη 640 ευρώ τον μήνα και είχε παρακράτηση της τάξης των 58 ευρώ τον μήνα υπέρ ΑΚΑΓΕ. Μετά τη μείωση του ’16 η επικουρική του «συρρικνώθηκε» περίπου στα 380 ευρώ. Αρα, η παρακράτηση θα έπρεπε να είχε διαμορφωθεί κοντά στα 15 ευρώ τον μήνα.
Εφόσον δεν μειώθηκε και διατηρήθηκε στα 58 ευρώ, ο συνταξιούχος δικαιούται να διεκδικήσει την επιστροφή 43 ευρώ τον μήνα, δηλαδή περίπου έως 900 ευρώ για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του ’16 έως σήμερα.

Παράδειγμα 2ο

Συνταξιούχος μετά το «κούρεμα» του Ιουνίου του 2016 είδε την επικουρική του σύνταξη να μειώνεται κάτω από τα 300 ευρώ. Σύμφωνα με τον νόμο, επί της συγκεκριμένης επικουρικής σύνταξης ήδη θα έπρεπε να είχε μηδενιστεί η παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ.
Εφόσον, όμως, το Ταμείο συνεχίζει να την παρακρατεί από την επικουρική του παράνομα, τότε ο εν λόγω συνταξιούχος δικαιούται να διεκδικήσει την επιστροφή του ποσού που του παρακρατήθηκε για το υπό εξέταση χρονικό διάστημα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Eurobank: Αύξηση των δεικτών εμπορίου και μεταποίησης το 3ο τρίμηνο 2020

Στις 4 Δεκεμβρίου 2020, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναμένεται να δημοσιεύσει τους εθνικούς λογαριασμούς του 3ου τριμήνου 2020. Τα εν λόγω στοιχεία θα αποτυπώσουν...

2nd Annual Capital Link Hong Kong Maritime Forum – Χονγκ Κονγκ, Διεθνής παραγωγή και πρωτοβουλία σκέψης στο χτ’ισιμο εθίμων και καινοτομιών

Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση του Χόνγκ Κόνγκ, η Capital Link είχε την τιμή να διοργανώσει το 2nd Annual Hong Kong Maritime Forum που...

EBEA: Επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ουκρανία

Διαδικτυακό συνέδριο  με θέμα “Ukraine and Greece: Discover new opportunities”  πραγματοποίησαν το  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα και...

Ας εξοικειωθούμε λίγο με τα mRNA εμβόλια και ας έχουμε εμπιστοσύνη

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται mRNA εμβόλιο; Στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι νέο. Είναι μια μακρά ερευνητική προσπάθεια που ξεκίνησε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!