Αρχική Απόψεις Πόσες Κυριακές χρειάζεται το εμπόριο σήμερα;

Πόσες Κυριακές χρειάζεται το εμπόριο σήμερα;

ΣΕ αρκετές περιοχές της χώρας, η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων είναι αποδοτική. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι τη θέλει η ίδια η αγορά. Κανείς δεν αρνείται ένα εργαλείο που του αποφέρει εισόδημα. Το πράγμα είναι συζητήσιμο, όμως, όπου το μέτρο μάλλον ανισορροπίες θα προκαλέσει, παρά ουσιαστικό όφελος.
ΕΝΑΣ λόγος που τα περίφημα μνημόνια προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις στην κοινωνία ήταν ορισμένες ρυθμίσεις αμφιβόλου πειστικότητας, που προκαλούσαν την υποψία ότι μάλλον εξυπηρετούσαν εντοπισμένα συμφέροντα, παρά αποτελούσαν μεταρρύθμιση με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
ΚΑΤΙ τέτοιο ίσχυσε με την πρόβλεψη για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι σε συνθήκες ευφορίας ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να τονώσει τα ταμεία της αγοράς και να ευνοήσει την απασχόληση. Σήμερα, όμως, δεν είναι και πολλοί οι έμποροι που διαμαρτύρονται ότι δεν τους φτάνουν οι ημέρες προκειμένου να εξυπηρετήσουν την πελατεία.
ΣΥΜΦΩΝΟΙ: Η ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να περιορίζεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας να χάνονται θέσεις εργασίας σε μεσαία καταστήματα για να ανοίγουν υποαμειβόμενες θέσεις σε πολυκαταστήματα που ξεχειλώνουν το ωράριό τους. Και μάλιστα χωρίς να μεγαλώνει η πίτα της αγοράς, αλλά να αλλάζει η κατεύθυνσή της. Αυτό, γιατί πρέπει να το θεωρήσουμε αναπτυξιακό; Επιπλέον ερεθίζει την κοινωνική καχυποψία ως προς τις κατευθύνσεις που απεργάζονται τα μνημόνια, και καθιστά την κοινωνική μάζα πολύ επιθετική απέναντι στο πολιτικό σύστημα, το σχέδιο διάσωσης της χώρας, αυτή την ίδια την ευρωπαϊκή της προοπτική.
ΟΛΑ αυτά πρέπει να συνεκτιμώνται. Προς το παρόν, το μέτρο δεν φαίνεται να αφορά την περιοχή μας. Οι παραγωγικές- συνδικαλιστικές δυνάμεις, πάντως, αγρυπνούν. Σε κάθε περίπτωση, οιαδήποτε μεταβολή πρέπει να πείθει ότι απεργάζεται το κοινό καλό. Θέλουμε τις δυνατές επιχειρήσεις, αλλά και εκείνες πρέπει να θέλουν μια δυνατή κοινωνία. Το εμπόριο έχει τις Κυριακές του. Θέλει πολύ μεγάλη φειδώ κάθε σκέψη για επέκταση.

Πηγή: http://pelop.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Συμβούλιο Ρευστότητας: 12,2 δισ. ευρώ το 2020 στην πραγματική οικονομία – Ρυθμίστηκαν 396.621 δάνεια

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2021, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Ελληνικής...

Συμβούλιο Ρευστότητας: 12,2 δισ. ευρώ το 2020 στην πραγματική οικονομία – Ρυθμίστηκαν 396.621 δάνεια

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2021, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Ελληνικής...

Μητσοτάκης: Επέκταση στα 12 νμ στην Κρήτη και αλλού όποτε επιλέξουμε – Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά

«Περισσότερο από δύο αιώνες μετά στην ίδια περιοχή η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή έχοντας κάνει αναφορά στο ηνωμένο...

Attica Economic Review: Οι επιδράσεις της πανδημίας στην Οικονομία και τις τράπεζες

Στις επιδράσεις της πανδημίας στην απασχόληση στην χώρα μας αναφέρεται μεταξύ άλλων το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Attica Bank "Attica Economic Review" το οποίο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!