Αρχική Πολιτική Πόρισμα-φωτιά για τεράστια κομπίνα μεγαλοσχημόνων στελεχών, πέραν πάσης υποψίας, σε συστημική...

Πόρισμα-φωτιά για τεράστια κομπίνα μεγαλοσχημόνων στελεχών, πέραν πάσης υποψίας, σε συστημική τράπεζα…

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, συχνά και από διάφορους κύκλους δέχεται κριτική για τον συνεχή κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκεί και το πλήθος των ερωτήσεων που καταθέτει στην Βουλή. Είναι όμως αδύνατο για έναν Βουλευτή, που θέλει να είναι συνεπής με την αποστολή του να παραβλέψει τα πολύ συχνά τερατώδη, που αποκαλύπτονται. Ούτε είναι δυνατό να συμβάλλει στην αποσιώπησή τους ή να καταπνίξει τα ερωτηματικά που αναφύονται από τα ίδια τα γεγονότα.
Αφορμή αυτή την φορά είναι μεγάλη κομπίνα, στην οποία εμπλέκονται δεκάδες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, όπως διαπίστωσε ο έλεγχος τnς Τράπεζας της Eλλάδος και του SSM σε συστημική τράπεζα. Το πολυσέλιδο πόρισμα «φωτιά» της ΤτΕ, όπως μας είπαν, έχει διαβιβαστεί στο γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα.
Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μία μεγάλη κομπίνα, πρόκειται για τέσσερεις διαφορετικές μεθοδεύσεις, η φιλοσοφία της Τράπεζας όμως είναι μία και μοναδική. Κάνουμε ότι γουστάρουμε και ότι βολεύει εμάς και φέρνει χρήμα στις δικές μας τσέπες.
Κομπίνα πρώτη. Μεγαλοστελέχη είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια, μερικά άνω του 1,5 εκ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά πωλήθηκαν σε ξένο fund, με την σύμφωνη γνώμη του δανειολήπτη όπως ορίζει ο Νόμος. Τα δάνεια αυτά πωλήθηκαν με στο fund τα σπίτια όμως παρέμειναν στην ιδιοκτησία του στελέχους. Θαύμα ! Τα «καλά» fund αγοράζουν τα δάνεια για να μην χάσουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους από τις «κακές» Τράπεζες.
Κομπίνα δεύτερη . Μεγαλοστελέχη έπαιρναν δάνεια με επιτόκιο 2% για να στήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα. Έφτιαχναν τα πάρκα, τα πουλούσαν σε τρίτους σε μεγαλύτερη τιμή αφού ήταν έτοιμα, εξοφλούσαν το δάνειο και έβαζαν στην τσέπη τα υπόλοιπα. Καθαρές δουλειές και κερδοφόρες.
Κομπίνα τρίτη. Μεγαλοστελέχη της ίδιας Τράπεζας όταν όλοι μας περιμέναμε στην ουρά των ΑΤΜ τον Ιούλιο του 2015 για να πάρουμε 60 ευρώ και απαγορευόταν να στείλουμε χρήματα στο εξωτερικό, έπαιρναν ΟΛΑ τα χρήματα από τον λογαριασμό μισθοδοσίας τους και τα έκανα έμβασμα στο εξωτερικό. Για μας υπήρχε Capital Control.
Κομπίνα τέταρτη. Εξυπηρέτηση εργαζομένων σε εργοδότη. Αναγκαστικό δάνειο σε 400 στελέχη για να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης της. Δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων, χωρίς εξασφαλίσεις, παρά μόνο τις μετοχές, χωρίς δόσεις, πληρωτέα στην λήξη τους, κοντά στο 2019, και, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Υποτίθεται ότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας θα ανέβαζε την μετοχή της. Επειδή όμως αντίθετα η μετοχή κατέρρευσε, ο καλός εργοδότης βρήκε την λύση. Πούλησε σε fund τα δάνεια αυτά για 15 λεπτά στο κάθε ευρώ και επιτράπηκε σε κάποιους, όχι σε όλους, μόνο στα «καλά παιδιά», από τους δανειολήπτες να τα εξοφλήσουν με 20 λεπτά στο ευρώ.
Πρόκειται για «σκάνδαλο», που ανακαλύφθηκε από τα τεχνικά κλιμάκια του SSM (Single Supervisory Mechanism), τα οποία ελέγχοντας το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, άρχισαν να ξετυλίγουν ένα κουβάρι παραβάσεων.
Όσα οι επιθεωρήσεις του Γιάννη Στουρνάρα και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς αγνοούσαν, αλλά και όσα οι διορισμένοι από τους Υπουργούς στο Δ.Σ. της συγκεκριμένης τράπεζας γνώριζαν, αλλά ποιος ξέρει γιατί ποιούσαν την νήσσαν και έτσι συμμετείχαν στο έγκλημα, οι ελεγκτές του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας εξετάζοντας μόνο την περίοδο 2014-2016 παρατήρησαν με την πρώτη ματιά!
Τα ερωτηματικά που εύλογα δημιουργούνται από την υπόθεση αυτή, διατυπώνονται στην ερώτηση που υπέβαλε ο Βουλευτής στους αρμόδιους.
Ζητάει συγκεκριμένα να πληροφορηθούν οι Έλληνες ποια είναι αυτή η Τράπεζα που έχει εισήξγαγε μόνιμα τέτοιες μεθοδεύσεις στην λειτουργία της. Γιατί αφού φαίνεται ότι η Τράπεζα συνεχώς μετερχόταν τέτοια μέσα και ασκούσε τέτοιου είδους πολιτική δεν είχαν τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ κανένα εύρημα και βεβαίωναν ότι όλα βαίνουν καλώς. Αν δεν ερχόταν οι ελεγκτές του SSM δεν θα είχαμε πάρει χαμπάρι τίποτα ;
Τα διορισμένα από τους Υπουργούς μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα από τις μεθοδεύσεις αυτές ή ήξεραν ή υποψιάζονταν τι γίνεται και είχαν ενημερώσει αρμοδίως ;
Είχε κανένας από τους διορισμένους στο Δ.Σ. Τράπεζας «εξυπηρετηθεί» προσωπικά με ανάλογους τρόπους ;
Υπήρξαν πειθαρχικές ποινές σε εμπλεκόμενους πέραν των ποινικών που πιθανώς θα προκύψουν από την δικαστική έρευνα ;
Τα εμπλεκόμενα Τραπεζικά στελέχη και οι επικεφαλής της Τράπεζας εξακολουθούν να διοικούν την Τράπεζα σύμφωνα «με τα χρηστά ήθη και την καλή πίστη των συναλλαγών» ή έχουν απομακρυνθεί ;
Και , τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, η πολιτική ηγεσία γνώριζε έστω και αμυδρά, για τις μεθοδεύσεις της τράπεζας ; Είχε λάβει μηνύματα ή έστω την ελάχιστη πληροφορία ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ;
Οι απαντήσεις που θα λάβουμε, ελπίζω πολύ συγκεκριμένες και ακριβείς όπως είναι και τα ερωτήματα που θέτουμε, θα σημαίνουν πολλά για όλους μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κ. Πιερρακάκης στον ΟΟΣΑ: Πρέπει να υπηρετούμε την ενδυνάμωση των πολιτών

«Να καθοριστούν πολιτικές, να καθοριστούν στρατηγικές, ώστε να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τις πιο θετικές πτυχές αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης, περιορίζοντας τις πιθανές αρνητικές. Σε αυτήν την πραγματικότητα, η συζήτηση σχετικά με την τηλεργασία πρέπει να είναι χωριστή. Στο πλαίσιο αυτό φυσικά, ακόμη και πριν από την πανδημία Covid-19, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν μια σημαντική προτεραιότητα» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μίλησε σε διαδικτυακό forum που διοργανώθηκε μετά το πέρας της Συνόδου τ

Ηλεκτρονικές πληρωμές – Τι αλλάζει από τις 10 Δεκεμβρίου – Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στην χώρα μας σε σχέση με τα μετρητά που ωστόσο αποτελούν ακόμα τον κυρίαρχο τρόπο πληρωμής. Η τάση αυτή, που ενισχύθηκε τόσο διεθνώς όσο και στην χώρα μας λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές δημιουργεί την ανάγκη αυτές να ολοκληρώνονται άμεσα όλες τις ημέρες και ώρες του χρόνου. Με απλά λόγια μια ηλεκτρονική πληρωμή πρέπει να ολοκληρώνεται, να ε

Protergia Charge: Το μέλλον της ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης έχει ήδη φτάσει στο Δήμο Αθηναίων

H Protergia, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας στην Ελλάδα, δείχνει το δρόμο για το μέλλον της ενέργειας και στην ηλεκτροκίνηση! Προσιτή σε όλους, για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ηλεκτροκίνησης, ξεκινώντας από τον Δήμο Αθηναίων. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», η Protergia δημιουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών στην Ελλάδα, με 25 σημεία επαναφόρτισης, στα οποία οι χρήστες υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα

Κέρδισε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο Βασίλης Λεβέντης – Εξιτήριο μετά από 75 ημέρες νοσηλείας

Εξιτήριο πήρε σήμερα ο Βασίλης Λεβέντης από το νοσκομείο «Ευαγγελισμός», στο οποίο νοσηλεύτηκε για 75 ημέρες λόγω Covid. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η κατάσταση της υγείας του είναι ικανοποιητική. Η ανακοίνωση του νοσκομείου αναφέρει: «Σήμερα 9 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10:30, ο κος Βασίλης Λεβέντης Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μετά από νοσηλεία 75 ημερών, έλαβε εξιτήριο από το Γ.Ν.Α« Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ικανοποιητική». «Να εμβολιαστεί ο κόσμος για να μην πεθάνει» ε

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!