Αρχική Πολιτική Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του φαρμάκου: 85 δισ. ευρώ η επιβάρυνση

Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του φαρμάκου: 85 δισ. ευρώ η επιβάρυνση

Προτείνεται περαιτέρω έρευνα από τη Δικαιοσύνη για μια σειρά υποθέσεων

Περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη όλων των υπουργών Υγείας για την υπόθεση του φαρμάκου, προτείνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο 88 σελίδων πόρισμα γίνεται λόγος για «σκοτεινά σημεία» που πρέπει να ερευνηθούν εξονυχιστικά και για εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2006-2009. Όπως αναφέρουν, από 1.278 εκατ. ευρώ το 2000, η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύεται στα 5.108 εκατ. ευρώ το 2009.

Φαρμακευτικές δαπάνες

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι πρέπει:

α) Να ερευνηθεί ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών Αρχών (ΣΕΥΠ,ΓΛΚ,ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,ΟΡΚΩΤΟΙ κλπ) τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων  με συνακόλουθή βλάβη του Δημοσίου μεγάλης αξίας δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους Υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 Κ.Π.Δ

β) Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.

γ) Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον “κλειδάριθμο” με τον οποίο “ανοίγουν” οι τιμές των φαρμάκων  στις Ευρωπαϊκές Χώρες

δ) Για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη Επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014 οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στη φαρμακευτική δαπάνη.

Στα συμπεράσματα του πορίσματος, παραδέχονται ότι η παραπομπή της υπόθεσης NOVARTIS στη Δικαιοσύνη μετά την  απόφαση της προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, είχε επίδραση στο μέγεθός των στοιχείων, στα οποία είχε πρόσβαση η εξεταστική επιτροπή και προσθέτουν ότι «έτσι το τμήμα  του Πορίσματός που αφορά στο φάρμακο είναι μια γενική προσέγγιση, βασισμένη εν τούτοις στέρεα σε σημαντικά ευρήματα (καταθέσεις μαρτύρων , εκθέσεις ελέγχου κλπ)».

Η εκτίμηση της συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης για τη χώρα κατά το εξεταζόμενο διάστημα από τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος στην υγεία και το φάρμακο, κατά την προσέγγιση αρκετών μαρτύρων και μελετητών των ζητημάτων της υγείας, αγγίζει τα 85 δισ. ευρώ – 23 δισ. περίπου στο φάρμακο ( η συνολική δαπάνη υγείας υπολογίζεται στα 265 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική  φαρμακευτική δαπάνη – δημόσια και ιδιωτική – στο διάστημα που εξέτασε η επιτροπή ( 1997 – 2015 ) ανήλθε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ στα 93 δισ. ευρώ περίπου.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας στο πόρισμά τους παραδέχονται ότι από το 2010 αρχίζει η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης 4.522 εκατ. ευρώ το 2010, 3.750 το 2011, 2.880 το 2012, 2371 το 2013, 1.950 εκατ. ευρώ έκτοτε, λόγω της επιβληθείσας δημοσιονομικής προσαρμογής και των κλειστών προϋπολογισμών. «Αυτή η μείωση δαπανών μετά το 2011 δεν σημαίνει απαραίτητα εξυγίανση της φαρμακευτικής πολιτικής, καθώς επωφελήθηκαν συγκεκριμένες Εταιρείες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό – από υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων και πολύ μεγάλο μέρος του κόστους το επωμίστηκαν οι ασφαλισμένοι», σημειώνουν.

Ειδική αναφορά γίνεται για το θέμα της προμήθειας αντιικών εμβολίων το 2006 από τον τότε υπουργό υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος είναι και ο μόνος πρώην υπουργός Υγείας που αναφέρεται συγκεκριμένα  στο πόρισμα. «Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης  κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας», καθώς όπως αναφέρεται εγκρίθηκε δάνειο 233.000.000 ευρώ για αγορά 16.000.000 εμβολίων, τελικά αγοράστηκαν 3.637.000, ενώ ανάμεσα στα άλλα χάθηκαν και 7.500.000 ευρώ που είχαν δοθεί ως προκαταβολή στην εταιρία SANOFI διότι δεν δέχθηκε τον συμβιβασμό για την ακύρωσης της υπόλοιπης παραγγελίας.

Σημειώνουν δε, ότι ξοδεύτηκαν 200.000 ευρώ προκειμένου τα ληγμένα εμβόλια να καταστραφούν μαζί με πλήθος άλλων φαρμάκων, σε υψικάμινο, σύμφωνα με τις υγειονομικές προδιαγραφές.

Πηγή: ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων

Yποχωρούν ελαφρώς σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων - κυρίως των χωρών του σκληρού πυρήνα, στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ συνέχισε και την προηγούμενη εβδομάδα (παρά τις...

Δένδιας : Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης να συμφωνήσουμε για την ΑΟΖ

«Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη δήλωσή του μετά...

ΟΕΕ: 30 μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων

Μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, καταθέτει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, μέσω της...

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ – ΕΤΕπ για τη διαχείριση 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η ΕΤΕπ θα συμβάλει στη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» Η σχετική...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!