Αρχική Κοινωνία Πόλεμος για την επέκταση Συμβάσεων

Πόλεμος για την επέκταση Συμβάσεων

Mείζον θέμα εγείρει η ΓΣΕΕ σχετικά με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθότι θεωρεί ότι στην πράξη ακυρώνεται ο θεσμός, λόγω της προαίρεσης των εργοδοτικών οργανώσεων να αποστείλουν το μητρώο μελών τους!

Το θέμα ξεκίνησε, όταν δημοσιεύθηκε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, στην οποία αναγραφόταν ότι «σε περίπτωση μη υποβολής από την εργοδοτική οργάνωση του μητρώου μελών της και της συνακόλουθης αδυναμίας τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας, η επέκταση της συλλογικής σύμβασης δεν είναι δυνατή».

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, λοιπόν, στη διαβούλευση που προηγήθηκε της σχετικής εγκυκλίου, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων κατηγορηματικά είχαν δηλώσει στην κυβέρνηση ότι αρνούνται την κατάθεση του μητρώου μελών τους, επικαλούμενοι την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων!

Πάντως, η Εργατική Συνομοσπονδία θεωρεί ότι η κυβέρνηση ανερυθρίαστα παραχωρεί δικαίωμα βέτο στις εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε, μέσα από τη διαδικασία της μη κατάθεσης του μητρώου μελών, να αποφεύγουν την επέκταση μιας υπογραφείσας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ηδη, μάλιστα, έχει τεθεί και η δικαιολογητική βάση αυτής της άρνησης που αφορά στην προσχηματική επίκληση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Υπό αυτό το πρίσμα, επιτίθεται στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τρικ την όλη διαδικασία, καθότι η αρχή της επεκτασιμότητας, σύμφωνα πάντα με τη ΓΣΕΕ, «όχι μόνο δεν επανέρχεται από τον Αύγουστο του 2018, αλλά δέχεται θανάσιμο πλήγμα πριν καλά καλά δήθεν αναβιώσει».

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας ήδη έχει πάρει επιθετική στάση έναντι της ΓΣΕΕ. «Η ΓΣΕΕ ξεχνάει ότι ο ΣΕΒ επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι διαφωνεί κάθετα με το τρίπτυχο: επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων – αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης – μονομερής προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία. Διαφωνεί, δηλαδή, με αυτά ακριβώς που επαναφέρει σε ισχύ και προστατεύει η σημερινή κυβέρνηση», αναγράφεται σε σχετική ανακοίνωση.

Για την κυβέρνηση μέχρι το 2011, την κάλυψη ή όχι του 51% των εργαζομένων ενός κλάδου πιστοποιούσε η ατομική δήλωση κάθε εργοδότη.

Ο οποίος, προφανώς, αν δεν ήθελε την επέκταση και την εφαρμογή της σύμβασης, δήλωνε ότι δεν είναι μέλος της συνδικαλιστικής οργάνωσης που την υπέγραψε.

Η εγκύκλιος ορίζει πλέον ότι η ίδια η εργοδοτική οργάνωση που υπέγραψε και έχει αντικειμενικό συμφέρον να επεκταθεί η σύμβαση, θα δηλώνει ποια και πόσα είναι τα μέλη της, ώστε να διαπιστωθεί η κάλυψη του 51% των εργαζομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τηλεδιάσκεψη για το εμβόλιο: Τι συζητήθηκε για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την...

ΣτΕ: Νόμιμη η διαγραφή από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία τα παιδιά όταν οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι η συνταγματική δημόσιου σκοπού πρόβλεψη του κράτους να λαμβάνει μέριμνα για τη δημόσια υγεία επιτρέπει να διαγράφονται από...

Χατζηδάκης: Τέλος στη «φάμπρικα» με τα ιδιωτικά εκκλησάκια σε περιοχές εκτός σχεδίου

Τέλος στη «φάμπρικα» ανέγερσης ιδιωτικών ναών και ναϋδρίων σε οικόπεδα άνω των 500 τ.μ., βάζει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής...

Η τουρκική προπαγάνδα στο Αιγαίο έχει ονοματεπώνυμο

Τι ρόλο παίζει πραγματικά μια ΜΚΟ όταν αυτή: *Κατηγορεί συλλήβδην το ελληνικό κράτος επειδή αυτό ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα! *Μονίμως καταγγέλλει το Ελληνικό Λιμενικό ότι...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!