Αρχική Απόψεις «Πόλεις χωρίς ανθρώπους μπορεί να υπάρξουν, άνθρωποι χωρίς θρησκεία όχι»

«Πόλεις χωρίς ανθρώπους μπορεί να υπάρξουν, άνθρωποι χωρίς θρησκεία όχι»

Το να επιζητάς την αλλαγή σε ό,τι συνιστά παθογένεια σε κάθε επίπεδο της δημόσιας ζωής, είναι σίγουρο ότι θα σου προσφέρει βήματα δικαίωσης και αξίας στην πολιτική.
Οταν όμως ακυρώνεις παραδεδεγμένες αξίες, τότε αποδεικνύεις ότι δεν εμφορείσαι από σοφία στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.
Πρόσφατο δείγμα η κατάργηση της αριστείας σχετικά με τον πρώτο ή πρώτη ως σημαιοφόρων στο δημοτικό σχολείο, ως δήθεν αναχρονιστικής πράξης και η αντικατάστασή της με κλήρωση.
Αυτή όμως η πράξη δεν στηρίζεται σε κανέναν παιδαγωγικό κανόνα και δεν έχει σχέση με την αγωγή και την ορθή παιδεία (Πλούταρχος), διότι η αγωγή είναι μέσα στον πυρήνα της Παιδείας.
Είναι χρήσιμο να θυμηθούμε την απάντηση του Σωκράτη στο Γοργία, όταν τον ρώτησε ποια γνώμη έχει για τον Πέρση βασιλιά κι αν πιστεύει ότι είναι ευτυχισμένος, απάντησε «Δεν ξέρω πώς πάει από αρετή και μόρφωση γιατί η ευτυχία έγκειται σε αυτά και όχι στα αγαθά που είναι απότοκος της τύχης».
Ετσι οι έπαινοι είναι ωφέλιμοι, διότι αποτελούν ένα βήμα στη διαδικασία της αγωγής και τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αυτόνομες προσωπικότητες με δικαιώματα και υποχρεώσεις και οδηγό την άμιλλα.
Ολοι θυμόμαστε τους δασκάλους μας να μας εξηγούν τη σημασία της άμιλλας, το ευ αγωνίζεσθαι-συναγωνίζεσθαι σε σχέση με τον ανταγωνισμό και να μας τονίζουν ότι «τ’ αγαθά κόποις κτώνται» γι’ αυτό και αμείβεται αυτός που αριστεύει.
Είναι η επιβράβευση της ατομικής προσπάθειας, «είναι η δόξα της μυρτιάς και της δάφνης», είναι η σημαία, εν προκειμένω το ιερό σύμβολο κάθε χώρας ανά τους αιώνες, όπου γης, όπου άνθρωποι.
Είναι οι Ολυμπιάδες (μαθηματικών, χημείας, φυσικής, βιολογίας…) και οι Ολυμπιονίκες.
Οταν καταργείς την αριστεία, καταργείς τους αξιακούς κώδικες μέσα από τους οποίους προοδεύει η κοινωνία.
Αν η γνώση δεν έχει τιμή, είναι η τιμή που η Πολιτεία, οι νόμοι οφείλουν να αποδίδουν σε αυτόν που την κατέχει και εν προκειμένω στον πρώτο. Είναι η αξία που δεν μπαίνει σε κλήρωση, που δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, είναι η γνώση που αποκτιέται με θυσίες, που δεν μπαίνει σε λοταρία, διότι ο πρώτος γίνεται παράδειγμα και δεν μπορούμε να ζούμε χωρίς παραδείγματα.
Είναι ο τρόπος που γαλουχείς τα παιδιά στην πρόοδο, στα ιδανικά γι’ αυτό και δεν έχει κανείς δικαίωμα να αφαιρεί την τιμή και την υπερηφάνεια.
Είναι λοιπόν πασιφανές ότι δεν αντέχει σε καμία δικαιολογία και προ πάντων επιχείρημα η κατάργηση της αριστείας, διότι σκοπός της αγωγής, όπως τόνισαν οι μεγάλοι παιδαγωγοί από τον Πλούταρχο μέχρι τους Δελμούζο, Γληνό, Παπανούτσο, είναι να κάνει τον άνθρωπο άξιο της αποστολής του. Για τον Πλάτωνα η αγωγή σκοπό έχει να «ποιεί τον νέο πολίτη αρχήν τε και άρχεσθαι…».
Καταργώντας την αριστεία, υποβαθμίζεις την Παιδεία μέσα από την οποία καλλιεργούνται οι αξίες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της κριτικής σκέψης.
Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια,τρεις ξεχωριστές λέξεις με βαρύνουσα αξία και σημασία- ιστορική, πολιτισμική, οικονομική, κοινωνική- εκστομίστηκαν ως ύβρις περίπου από στόματος του προέδρου της Βουλής, ενώ ασφαλώς γνωρίζει ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί στη χώρα και η δημοκρατία δεν το επιτρέπουν.
Τι είναι η οικογένεια; Ο κρίκος που κρατά όρθια την κοινωνία που στηρίζει παιδιά κι εγγόνια και προσπαθεί να μην υποστεί μεγαλύτερη αποσάθρωση από την επέκταση της φτώχειας και της ενέργειας.
Είναι οι γηγενείς, οι ξένοι, οι πρόσφυγες και μετανάστες που την αναζητούν, κυνηγημένοι από τους πολέμους, θέλουν τη ζέστη αγκαλιά της, την αγάπη της.
Και τι να πούμε για την πατρώα γη του Ομήρου; Οταν μιλάμε για τον λαό, την κοινωνία ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την πατρίδα, την κυριαρχία της, την εθνική της ανεξαρτησία και προβάλλουμε την πατριωτική μας συνείδηση.
Οσο για την Ορθοδοξία, είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα προοδευτικό Σύνταγμα που αναγνωρίζει μεν ως επικρατούσα θρησκεία την Ορθοδοξία αλλά ταυτόχρονα κατοχυρώνει την ανεξιθρησκεία.
Μην ξεχνάμε ότι το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στηρίχτηκε στην κλασική Ελλάδα, τη Ρώμη και τη χριστιανική Δύση.
Είναι ο πυλώνας που αγκαλιάζει το διαφορετικό διότι αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους λόγω φύλου, χρώματος, φυλής και γλώσσας.
Είναι η Ορθοδοξία που στέκεται φωτεινός φάρος ανά τους αιώνες. Είναι η μακραίωνη ιστορία και παράδοση της Ελλάδας.
Ο Ανδρέας Λεντάκης (υπήρξε και βουλευτής του Συνασπισμού) τόνιζε ότι «η ορθόδοξη εκκλησία είναι συν της άλλης η κιβωτός της γλώσσας μας».
Ο Γιώργος Πρεβελάκης (καθηγητής γεωπολιτικής στη Σορβόνη) τονίζει «χωρίς την Ορθοδοξία η ελληνική συνέχεια καθίσταται προβληματική».
Και θα κλείσω με τον Πλούταρχο «πόλεις χωρίς ανθρώπους μπορεί να υπάρξουν, άνθρωποι χωρίς θρησκεία όχι».
Γράφει η Μαρίας Κυριακοπούλου πρώην βουλευτού
Πηγή:http://pelop.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Φώφη Γεννηματά: Το Κίνημα Αλλαγής αποχαιρετά την πρόεδρό του με ένα βίντεο

«Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει. Να υπάρχει ο χώρος μας πιο δυνατός απ’ ό,τι τον παρέλαβα. Να μπορώ να κοιτάζω και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τους Έλληνες πολίτες στα μάτια. Να κοιτάζω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και να ξέρω ότι αυτούς υπηρέτησα». Με τα παραπάνω λόγια της Φώφης Γεννηματά και με το μήνυμα «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ» το Κίνημα Αλλαγής αποχαιρετά την πρόεδρό του, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με στιγμιότυπα από τη ζωή και τη διαδρομή της.

Modello alla vaglio. Grandi successi ed epic fail sopra Tinder: gli screenshot (reali) delle mie chat

Modello alla vaglio. Grandi successi ed epic fail sopra Tinder: gli screenshot (reali) delle mie chat Con un antecedente saggio vi avevo parlato della...

financial institutions plan to expand much more in to the towns but overall overseas finance companies

financial institutions plan to expand much more in to the towns but overall overseas finance companies financial institutions enhancing finances plans when it comes...

Select a subject matter That You Find pleasant matters that have regional, national

Select a subject matter That You Find pleasant matters that have regional, national Information that have nearby, national, or global relevancy usually likewise resonate with...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!