Αρχική Διάφορα Πως μπορούμε να κάνουμε κολλητούς την Αυλωνίτου, με τον …Μπουμπούκο.

Πως μπορούμε να κάνουμε κολλητούς την Αυλωνίτου, με τον …Μπουμπούκο.

Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να προσπαθείτε να αλλάξετε γνώμη σε κάποιον και να πέφτετε πάνω σε τοίχο.
Αν και έχετε 100% δίκιο, αν και παρουσιάζετε ατράνταχτες αποδείξεις, η επιμονή των περισσότερων ανθρώπων σε αυτό που υποστηρίζουν είναι παροιμιώδης.
Μπορεί να μην έχετε ακούσει για τον Blaise Pascal, αλλά ο φιλόσοφος του 17ου αιώνα, εφευρέτης και μαθηματικός χρησιμοποίησε ένα κόλπο από το οποίο μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε.
Μια μέθοδο για να κάνουμε κάποιον να αλλάξει γνώμη, χωρίς ο ίδιος να νιώσει ότι είμαστε απέναντί του.
Στο βιβλίο του Pensees γράφει λοιπόν ο φιλόσοφος:
«Όταν θέλουμε να διορθώσουμε κάποιον και να του δείξουμε ότι κάνει λάθος, πρέπει να παρατηρήσουμε από ποια πλευρά βλέπει το θέμα. Θα πρέπει να μπούμε για λίγο σε αυτή την πλευρά και να βρούμε τη δική του αλήθεια (πάντα υπάρχει κάπου). Αυτή την αλήθεια θα την παραδεχτούμε στον συνομιλητή μας, αλλά θα του αποκαλύψουμε και την πλευρά που είναι ψευδής».
Ετσι είναι ικανοποιημένος, γιατί βλέπει ότι δεν έκανε λάθος, απλά δεν κατάφερε να δει όλες τις πλευρές.
Κανείς δεν προσβάλλεται αν του πεις ότι δε μπορεί να ξέρει τα πάντα. Αλλά κανείς δεν θέλει να κάνει και λάθος.
Οι άνθρωποι πείθονται περισσότερο από αυτά που έχουν ανακαλύψει οι ίδιοι παρά από όσα προσπαθούν να τους βάλουν οι άλλοι στο μυαλό.
Με άλλα λόγια, αν κάποιος διαφωνεί με εσάς, πρέπει πρώτα να του επισημάνετε τα σημεία στα οποία είναι σωστός, πριν τον αφήσετε να ανακαλύψει το άλλο επιχείρημα από μόνος του. Ο Pascal εξηγεί ότι η πειθώ είναι βασισμένη στην ενσυναίσθηση:
«Πρέπει να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση εκείνων που έχουμε απέναντί μας και να δοκιμάσουμε πώς μπορεί να είναι γι αυτόν η στροφή που δίνουμε στη συζήτηση. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο συνομιλητής μας θα μπορέσει να «παραδοθεί».
Ο Arthur Markman, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, λέει στο Bloomsmag ότι, παρά τους αιώνες, αυτή η σκέψη παραμένει.
«Ενα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε κάποιον να αλλάξει γνώμη είναι να τον αναγκάσετε να μειώσει την άμυνά του και να τον εμποδίσετε να επιμείνει πιο πολύ στη δική του άποψη.
Αν ξεκινήσετε με το να του απαριθμήσετε τους λόγους για τους οποίους κάνει λάθος, δεν του δίνετε κανένα κίνητρο να συνεργαστεί.

Πηγή

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΦΚΑ: Oι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται ψηφιακά με περισσότερες από 20 ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.) υπήρξε μια μεγάλη τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Ο φορέας είναι σήμερα υπεύθυνος για την συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών και για την καταβολή όλων των συντάξεων και εφάπαξ παροχών, σε όλους τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό, το οποίο απαιτεί υψηλό επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας, αλλά και σύγχρονα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Θεοδωρίδου: Η εμφάνιση της «Όμικρον» υπαγορεύει την εντατικοποίηση των εμβολιασμών

«Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας (σ.σ. λόγω της μετάλλαξης Όμικρον), εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής...

Συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο ΚΕΕΕ Ι. Χατζηθεοδοσίου

Η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ),...

Alpha Bank: Ανάκαμψη τύπου V για την Ελλάδα – Πλεονάσματα από 2023

Η σημαντική βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας στο μεταπανδημικό τοπίο, επηρεάζει ευνοϊκά την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, αυξάνοντας τους βαθμούς ελευθερίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!