Αρχική Οικονομία Πως η ΕΚΤ κέρδισε 500 δις από το Brexit

Πως η ΕΚΤ κέρδισε 500 δις από το Brexit

Σε δύσκολη θέση οι βρετανικές χρηματαγορές

Νέα απόπειρα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να αποκτήσει τον έλεγχο της εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ, επιδιώκοντας να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες με την αλλαγή της νομοθεσίας στην Ε.Ε. Εάν επιτύχει τον σκοπό της, η ΕΚΤ θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σε μία από τις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες των ευρωπαϊκών αγορών κεφαλαίου που επικεντρώνεται στο Σίτι του Λονδίνου. Ομως, δεν είναι βέβαιο εάν το Σίτι θα συνεχίζει διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, λόγω της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε.

Ο ημερήσιος τζίρος του Σίτι από την εκκαθάριση συναλλαγών στα παράγωγα σε ευρώ ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 512 δισ. αντί των 15 δισ. ευρώ στην Ολλανδία και των 14,8 δισ. ευρώ στη Γερμανία. Η συνολική αξία των συμβολαίων που διεκπεραιώνονται στο Σίτι ανέρχεται σε 1,3 τρισ. ευρώ. Οπως αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο, η ΕΚΤ επιθυμεί να έχει την «καθαρή νομική αρμοδιότητα στον χώρο της κεντρικής εκκαθάρισης συναλλαγών» σε χρηματοοικονομικά συμβόλαια που συνάπτονται σε ευρώ.

Το 2011, η ΕΚΤ είχε προσπαθήσει ξανά να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στην εκκαθάριση συναλλαγών στα παράγωγα, στοχεύοντας να επιβάλει στις εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα να δραστηριοποιούνται σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εάν τα συμβόλαια που αναλαμβάνουν είναι σε ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, το 75% της εκκαθάρισης συναλλαγών στα συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων (interest-rate swaps) σε ευρώ πραγματοποιείται στο Σίτι του Λονδίνου. Η Βρετανία προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο του ΔΕΕ και κέρδισε την υπόθεση με το επιχείρημα ότι είναι μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Το Γενικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η ΕΚΤ δεν έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα. Με το Brexit, όμως, τα δεδομένα ενδεχομένως να αλλάξουν.

H EKT επιμένει πως θα πρέπει να έχει τον εποπτικό ρόλο σε αυτές τις δραστηριότητες, διότι μπορεί να επηρεάσουν τη χάραξη νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Από την άλλη, η Βρετανία υποστηρίζει πως μια διάσπαση της αγοράς αυτής θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους των συναλλαγών για όλες τις πλευρές. Ειδικότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ υποστήριξε πως, εάν μοιραστεί «πίτα» ανάλογα με το νόμισμα ή την αρμοδιότητα μιας χώρας, θα χαθούν όλα τα οφέλη της κεντρικής εκκαθάρισης. Η διαδικασία της κεντρικής εκκαθάρισης απέκτησε μεγάλη σημασία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Στη σύνοδο των G20 που είχε πραγματοποιηθεί στο Πίτσμπουργκ το 2009 αποφασίστηκε πως η εκκαθάριση όλων των τυποποιημένων εξωχρηματιστηριακών (over-the-counter) παραγώγων θα πραγματοποιείται –για λόγους ασφαλείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος– με κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους. Ετσι, οι οίκοι LCH και ICE Clear Europe, που εδρεύουν στο Λονδίνο, έχουν αναλάβει την κεντρική εκκαθάριση συναλλαγών σε παράγωγα, συνολικού ύψους 1,3 τρισ. ευρώ.

Καθημερινή

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Lass mich daruber beschreiben valide kostenlose Singleborsen im Gesamtschau.

Lass mich daruber beschreiben valide kostenlose Singleborsen im Gesamtschau. aufgebraucht inside folgendem Kollationieren getesteten Singleborsen fahig sein permanent fur Nusse und ohne Bedrohung...

When Tinder bans your hard earned cash, you’ll possess challenge communication “Your accounts has-been frozen”, by trying logging into sites again.

When Tinder bans your hard earned cash, you’ll possess challenge communication “Your accounts has-been frozen”, by trying logging into sites again. Whether their program obtains...

So flirtest du nach dieser Gewerbe, frei hinsichtlich Ihr peinlicher Blodmann drogenberauscht schuften

So flirtest du nach dieser Gewerbe, frei hinsichtlich Ihr peinlicher Blodmann drogenberauscht schuften Sowie respons Angst Ubereilung, daruber gern wissen wollen zu haschen, denn du...

​The Appropriate Way And Also The Incorrect Way To Text The Crush

​The Appropriate Way And Also The Incorrect Way To Text The Crush There is one thing therefore exciting in regards to a love interest...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!