Τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν και τις προκλητικές δηλώσεις του για την Συμφωνία της Λωζάνης και την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έστρεψαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγές της ΝΔ σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ανέφεραν: «Η ΝΔ θα τοποθετηθεί συνολικά για την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, αφού ολοκληρωθεί. Ωστόσο, όσα παρακολουθούμε μέχρι στιγμής δείχνουν ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς το αρνήθηκε». «Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. «Ο κ. Ερντογάν, πίσω από τη διατύπωση περί “επικαιροποίησης”, μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το “πολιτικό δίκαιο”» σχολιάζει το Ποτάμι για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.Όπως υπογραμμίζει, ο κ. Θεοδωράκης, στη χθεσινή δήλωσή του, επισήμανε ότι «επισκέψεις σε επίπεδο αρχηγού κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

«Οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτήν τη συγκυρία. Μία επίσκεψη που αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων που είναι ανάγκη και για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν» τονίζει το Ποτάμι.

«Η συνάντηση Ερντογάν- Παυλόπουλου έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να προβάλουν τις ανήθικες διεκδικήσεις τους, ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων αμέσως μετά τη συνάντηση Παυλόπουλου-Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η εμφάνιση του Τούρκου Προέδρου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος. Κίνδυνος να περάσει η συζήτηση από τη σχέση Ευρώπης-Τουρκίας και τη διεθνή νομιμότητα σε κατάσταση διμερούς μόνο συνεννόησης και δεσμεύσεων, όπου η τουρκική πλευρά θέλει να περάσει την αρχή της ισχύος» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ΝΕWS. Όπως πρόσθεσε, η ισχύς όλης της ΕΕ και των παγκόσμιων οργανισμών εξασφαλίζει τη διεθνή νομιμότητα.Ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι αυτό που θέλει να περάσει η τουρκική πλευρά σε αυτήν τη συζήτηση δεν συμφέρει τη χώρα μας. «Αν υπήρχε σωστή προετοιμασία δεν θα υπήρχαν τέτοιες δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χειροτέρευση της κατάστασης την επόμενη μέρα. Εδώ και 1,5 χρόνο που έχει γίνει το πραξικόπημα είμαστε η δεύτεη χώρα που προσκαλεί επίσημα τον Τούρκο Πρόεδρο. Για αυτό θα έπρεπε να μελετηθεί καλά ως κίνηση, δεν πρόκειται απλά για μία εθιμοτυπική επίσκεψη Προέδρου άλλης χώρας» σημείωσε.

Όπως ανέφερε πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, από την πρώτη στιγμή, θεωρούσε πολύ ριψοκίνδυνη κίνηση αυτήν την πρόσκληση, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τα θέματα που τέθηκαν στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.«Όταν ανοίγει θέμα Λωζάνης δημόσια, ανησυχώ πολύ. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να υπάρχει διπλωματική προετοιμασία κατάλληλη, έστω και τώρα και μεγάλη προσοχή, γιατί αυτές οι καταστάσεις μπορεί να εξελιχθούν πολύ εύκολα στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο». «Τα προβλήματα δεν είναι μόνο ελληνικά με την Τουρκία, είναι διεθνή, του ΟΗΕ και της ΕΕ με την Τουρκία. Εκεί θα πρέπει να μεταφέρουμε πάντα τη συζήτηση, αυτό είναι το συμφέρον της χώρας μας» επισήμανε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε πως υπήρξε: «πολύ κακή προετοιμασία της ελληνικής πλευράς για αυτή τη συνάντηση» και στη συνέχεια ο βουλευτής της ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι: «δεν έχει προηγούμενο η δήλωση του Έλληνα Προέδρου ότι η συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να αλλάξει και με ερμηνεία» κάτι για το οποίο επικαλέστηκε και τον υπουργό Εξωτερικών. Χαρακτήρισε ως «αποστομωτική» την απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι «όλα αυτά τα ανοίξατε εσείς» και ανέφερε ότι: «ο κ. Ερντογάν δημοσίως, μπροστά σε όλες τις διεθνείς κάμερες έθεσε σοβαρότατα θέματα, επαναλαμβάνοντας άκυρες θέσεις μέσα στο ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

ΠΗΓΗ