ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πρόταση να δηλώνει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου μέσω του Ε1 ποια είναι η κατοικία που χρήζει προστασίας, ενόψει της έναρξης της διαδικασίας των πλειστηριασμών ,έχει καταθέσει η Ένωση Συμβολαιογράφων Ελλάδας.

Πρόταση να δηλώνει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου μέσω του Ε1 ποια είναι η κατοικία που χρήζει προστασίας, ενόψει της έναρξης της διαδικασίας των πλειστηριασμών ,έχει καταθέσει η Ένωση Συμβολαιογράφων Ελλάδας,όπως τόνισε μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Μάνο Νιφλή,ο πρόεδρός της Γιώργος Ρούσκας.

«Δεν είναι ζήτημα του Έλληνα συμβολαιογράφου τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς.Η απόφαση ανήκει στο πολιτικό σύστημα.Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός που θα εξειδικεύεται στο εξής συγκεκριμένο στοιχείο: Μπορεί να οριοθετηθεί και να θεσμοθετηθεί στο Ε1 να δηλώσει ο καθένας ποια είναι η κατοικία που χρήζει της συγκεκριμένης προστασίας.Έχουμε υποβάλλει τη σχετική πρόταση στους αρμόδιους φορείς και την πολιτεία. Θα φαινόταν πολύ εύκολα ποιος είναι αυτός που στρατηγικά αποφεύγει να πληρώσει και θα φαινόταν ποιος είναι αυτός που έχει ανάγκη. Αποδεικνύεται πλέον ότι η εμπορική αξία ακινήτου είναι αντιστρόφως ανάλογη με αυτή που είχε αποκτήσει».

Όπως είπε ο κ.Ρούσκας,το ζήτημα της ασφάλειας είναι μείζον για τους συμβολαιογράφους.

«Εδώ και 8 μήνες είχαμε αφεθεί εντελώς στην τύχη μας, ήμασταν μόνοι μας και δεν μας βοηθούσε η πολιτεία για να διενεργηθεί η διαδικασία που είναι πολύ σημαντική για την πορεία των διαπραγματεύσεων» υποστήριξε και προσέθεσε ότι « Ήμασταν μόνοι μας. Πρέπει η πολιτεία να θεσμοθετήσει νομοθετικά αυτή την προστασία που απαιτείται από τους καιρούς και να αποφασίσουν όλοι ποιους θέλουν να προστατεύσουν».

Όσον αφορά στους προπηλακισμούς που υφίστανται οι συμβολαιογράφοι από τις συλλογικότητες είπε: «Δεν μπορεί ένας θεσμός όπως είναι οι συμβολαιογράφοι να συνδιαλέγονται και να συναποφασίζουν με τις συλλογικότητες ποιοι πλειστηριασμοί θα γίνουν και ποιοι όχι.Δεν είναι δουλειά του συμβολαιογράφου να λύσει το πολιτικό και οικονομικό ζήτημα. Πολύ περισσότερο δεν είναι δουλειά μας να συνδιαλεγόμαστε με τις συλλογικότητες».

Όπως τόνισε ο κ.Ρούσκας «ο ρόλος μας είναι ένας,να εκτελέσουμε τις δικαστικές αποφάσεις.Το δελτίο Τύπου είναι μέσο προστασίας μας για να ξέρει η κοινή γνώμη ότι ο Έλληνας συμβολαιογράφος,θα εφαρμόσει τον νόμο. Έξι μήνες αφήσαμε τους πλειστηριασμούς των κατοικιών.
Γιατί ενώ δεν κάναμε, συνέχιζαν με συγκεκριμένους προπηλακισμούς και βιαιοπραγούσαν εναντίον μας.Γιατί; Η πολιτεία εάν έπαιρνε μέτρα μερικούς μήνες νωρίτερα δεν θα είχαμε φτάσει εδώ».

πηγη: enikos.gr