Αρχική Πολιτική Πρόβα «τζενεράλε» για Καστελόριζο η συμφωνία με την Αλβανία - Οθωνοί, Ερεικούσα...

Πρόβα «τζενεράλε» για Καστελόριζο η συμφωνία με την Αλβανία – Οθωνοί, Ερεικούσα Μαθράκι χωρίς ΑΟΖ!

Ως πρόβα «τζενεράλε» για το Καστελόριζο μπορεί να θεωρηθεί η συμφωνία με την Αλβανία αφού ουσιαστικά Οθωνοί, Ερεικούσα Μαθράκι θα μείνουν χωρίς ΑΟΖ και είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκει η Τουρκία για να διακόψει την ένωση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου

Παραιτείται των δικαιωμάτων που απορρέουν απο την εθνική κυριαρχία στα Διαπόντια νησιά, η Ελλάδα και από την στιγμή που την παραχωρει θα γίνει το ίδιο ακριβώς και στο Καστελόριζο αφού θα έχει δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο και μάλιστα με επιλογή της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης.

Έτσι βέβαια εξηγείται και το γιατί ενώ ο νυν πρωθυπουργός Ε.Ράμα είχε ακυρώσει την συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας του 2009 τώρα βιάζεται να την επαναφέρει αφού πέτυχε να πάρει τις απαραίτητες «τροποποιήσεις»

Οι Αλβανοί στη νέα συμφωνία ήθελαν να μην εφαρμοστεί η αρχή της μέσης γραμμής και ήθελαν να οριστεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη βόρεια της Κέρκυρας με βάση την αρχή της ευθυδικίας!

Τα τρία Διαπόντια νησιά, είναι το Μαθράκι, η Ερείκουσσα και οι Οθωνοί.

Αυτό που είναι εξόχως ύποπτο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για το τι θα περιέχει η συμφωνία που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση με την Αλβανία.

Όμως διάφορες πηγές θεωρούν που έχουν γνώση όλων των τεχνικών λεπτομερειών θεωρούν ότι η Αθήνα δέχεται να μην έχουν υφαλοκρηπίδα τα τρία Διαπόντια νησιά που αυτόματα σημαίνει αυτόματη παραχώρηση μεγάλου μέρους της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει νέα οριοθέτηση των οικοπέδων στην περιοχή ενώ εάν γίνει αποδεκτό ότι τα Διαπόντια νησιά δεν θα παίξουν κανένα ρόλο στην οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αλβανίας θα έχει δημιουργηθεί ένα νομικό τετελεσμένο με βάση το οποίο η Τουρκία θα «μηδενίσει» την ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Πριν μερικές ημέρες το pronews.gr έθετε το ερώτημα: «Εδάφη ή θάλασσα θα παραχωρήσουμε στην Αλβανία» στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης των «εκκρεμοτήτων» που έχουμε με την γειτονική χώρα, μια αλλαγή συνόρων την οποία εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας;

Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί πλέον, μετά την εκχώρηση της Μακεδονίας (όνομα, ταυτότητα, αναγνώριση γλώσσας) στους Σκοπιανούς.

Δύο ημέρες μετά μόλις ημέρα μετά την δήλωση του Επίτροπου Γιοχάνες Χάαν για αλλαγή των συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας, έρχεται ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός και τον επιβεβαιώνει.

Ερωτηθείς για τις συνομιλίες της Αθήνας με τα Τίρανα, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».

Η συμφωνία αυτή λοιπόν (όπως και αυτή της εκχώρησης της Μακεδονίας στα Σκόπια) γίνεται με οδηγίες των ΗΠΑ και θα χρησιμοποιηθεί ως «πιλότος» για το σύμπλεγμα της Μεγίστης

Από την στιγμή που το ελληνικό κράτος θα δεχτεί μια τέτοια ρύθμιση σε ένα τμήμα της ΑΟΖ, τίποτα δεν εμποδίζει να γίνει ανάλογη ρύθμιση και σε ένα άλλο τμήμα
της.

Ο βασικός στόχος είναι το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν το pronews.gr που είχε αποκαλύψει από την αρχή ότι ο βασικό στόχος των Αλβανών είναι τα τρία Διαπόντια νησιά και το καθεστώς κυριαρχίας που τα διέπει.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που θα παραχωρήσει η Ελλάδα εθνική κυριαρχία στην Αλβανία. Τον Ιούλιο, του 1914, παραδώσαμε στους Αλβανούς το ελληνικό νησί Σάσων, που ανήκε στα Ιόνια Νησιά το οποίο  σήμερα παραχωρήθηκε από τους Αλβανούς για εκμετάλλευση στην Ιταλία.

Το Νησί Σάσων βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία στο στενό του Οτράντο στη νότια Αλβανία, όπου συναντώνται η Αδριατική και το Ιόνιο.

Κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, στις 15 Νοεμβρίου 1912 το ελληνικό Ναυτικό απελευθερώνει το νησί από τους Τούρκους, και τους περίπου 60 Ελληνοβλάχου βοσκούς που κατοικούσαν εκεί.

Ο φάρος επαναλειτούργησε και η ελληνική κυριαρχία επανήλθε, για λίγο όμως επειδή οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις (όπως το ΝΑΤΟ σήμερα) άλλα είχαν κατά νου.

Προς ικανοποίηση των ιταλικών βλέψεων, το νησί παραχωρήθηκε στην Αλβανία, με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας και η Αθήνα παραχώρησε το νησί στην Αλβανία.

Εκτυλίχθηκαν συγκινητικές άμα και τραγικές σκηνές, όταν υπεστάλη η ελληνική σημαία, με τους λιγοστούς Έλληνες βοσκούς να κλαίνε και να εκλιπαρούν να μη τους αφήσουν απροστάτευτους.

Η ελληνική κυβέρνηση τους διαβεβαίωσε πως η Αλβανία θα σεβαστεί τα δικαιώματά τους, αλλά λίγες μέρες μετά την αποχώρηση της ελληνικής φρουράς, οι Αλβανοί αποβίβασαν σώμα παραστρατιωτικών που έσφαξαν τους άνδρες και αφού βίασαν τις γυναίκες, ακόμα και τα παιδιά, τα έσφαξαν και αυτά.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

Την εκταμίευση των 767 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του τέταρτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε το Eurogroup. Σε σχετική του ανακοίωση, το υπουργείο...

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

Την εκταμίευση των 767 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του τέταρτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε το Eurogroup. Σε σχετική του ανακοίωση, το υπουργείο...

Μέρκελ: Δεν υπάρχει η επιθυμητή πρόοδος στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας

Την έλλειψη προόδου στα ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, επεσήμανε σε δηλώσεις της...

ΟΕΕ: Επτά προτάσεις-λύσεις σε φορολογικά, ασφαλιστικά και εργατικά προβλήματα

Λύσεις στα προβλήματα, που έχουν διαπιστωθεί τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με φορολογικά, ασφαλιστικά, εργατικά και οικονομικά θέματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι λογιστές-φοροτεχνικοί, στην καθημερινότητά...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!