Η τακτική γυμναστική αποτελεί ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας, καθώς σας προστατεύει από την πρόσληψη βάρους, καθώς και μια σειρά παθήσεων.

Ειδικά όταν γίνεται το πρωί, είναι ακόμη πιο ευεργετική για την υγεία, λόγω της αλληλεπίδρασής της με την πολύτιμη βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου.

Ο ανθρώπινος οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο ήλιος εξασφαλίζει τη βιταμίνη σε ποσοστό 90%, ενώ μόλις το 10% της πρόσληψης προέρχεται από τη διατροφή και συγκεκριμένα τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και γάλα.

Η έκθεση στον ήλιο για μερικά λεπτά την ημέρα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει στους περισσότερους ενήλικες επαρκή αποθέματα βιταμίνης D.

vitamind

Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, όταν η βιταμίνη D αλληλεπιδρά με τη σωματική άσκηση, προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα από πιθανώς θανατηφόρες επιπλοκές, όπως το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα που βασίστηκε σε δείγμα 10.000 ενηλίκων και κάλυπτε διάστημα σχεδόν δύο δεκαετιών, διαπίστωσε ότι υπάρχει μια «συνεργατική» σχέση μεταξύ βιταμίνης D και γυμναστικής η οποία έχει καρδιοπροστατευτικά οφέλη.

Τόσο η συστηματική άσκηση όσο και τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό έχουν, ως μεμονωμένοι παράγοντες, αποδεδειγμένα οφέλη ως προς τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, ωστόσο οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ εξέτασαν για πρώτη φορά συνδυαστικά τον ρόλο τους στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τα δεδομένα επιβεβαίωσαν τη θετική και άμεση σύνδεση ανάμεσα στη γυμναστική και στα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, εύρημα που πιθανώς συνεπάγεται ότι η σωματική άσκηση ενισχύει τα αποθέματα της βιταμίνης.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η «συνεργασία» βιταμίνης D και γυμναστικής παρέχει μεγαλύτερα οφέλη απ’ ό,τι καθένας από τους δύο παράγοντες ξεχωριστά.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά σωματική άσκηση μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως φταίει το επάγγελμά σας για την έλλειψη βιταμίνης D;

Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων

ΠΗΓΗ