Αρχική Κόσμος Προσπαθώντας να ξεφορτωθούν την αιολική ενέργεια στην Ευρώπη

Προσπαθώντας να ξεφορτωθούν την αιολική ενέργεια στην Ευρώπη

http://euanmearns.com/getting-rid-of-wind-energy-in-europe/

Ο Greeklignite το έχει γράψει από το 2014:  Η Γερμανία εξάγει το αιολικό της πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι πληρώνουμε.  Τότε, και από τουλάχιστον το 2011, η Γερμανία ταλαιπωρούσε την Τσεχία και την Πολωνία, μέχρι που πήραν αυτοί τα μέτρα τους και οι Γερμανοί ανακάλυψαν 1) την Αυστρία (την Ελβετία την είχαν ανακαλύψει λίγο πιο παλιά), 2) την μεταβλητότητα σε όλη της την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, και 3) το curtailment, τις περικοπές — δεν γλυτώνω, πρέπει να κάνω μία ανάρτηση και για αυτό.

Η μεταβλητότητα στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, οι εξαγωγές και οι συνέπειες στο (υπερδιπλασιασμένο) κόστος του ρεύματος και στις (σταθερά ανεβασμένες) εκπομπές CO2, παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη ανάρτηση.  Σε αυτήν, μεταφέρω επικαιροποίηση του προβλήματος των “απορρίψεων” που έχουν βαφτιστεί “εξαγωγές”.

Το αιολικό ρεύμα είναι στοχαστικό:  Κουτουρού μεταβλητό.  Και ενώ μπαίνουν συνέχεια κι άλλα αιολικά, χάρη καθεστώς των επιδοτήσεων και όσο πέφτει το κόστος των ίδιων των ανεμογεννητριών, ο πιο απλός τρόπος διαχείρισής του είναι η απόρριψη σε γείτονες.
Οι απορρίψεις μεταφέρουν το κάθε τοπικά έντονο πρόβλημα σε γειτονικές χώρες, χάρη στις διασυνδέσεις.  Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει αυτές τις διασυνδέσεις πανευρωπαϊκά.
Το διάγραμμα δείχνει ότι το Γαλλικό κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο ηλεκτροδοτεί τους γείτονες και ότι η Γερμανία απορρίπτει ρεύμα σε γείτονες.  Η μόνη χώρα που ηλεκτροδοτεί η Γερμανία είναι το Λουξεμβούργο (που δεν φαίνεται στο διάγραμμα).

Και Δυτικά προς Ολλανδία και Ανατολικά προς Πολωνία και Τσεχία υπάρχουν μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης για να μπλοκάρουν το κουτουρού ρεύμα όταν αυτό είναι ανεπιθύμητο.

Υποτίθεται ότι η Γερμανία θα βάλει γραμμές μεταφοράς από τον Βορρά (που έχει πολλά αιολικά) στον Νότο (όπου υποτίθεται είναι η ζήτηση). Αυτό όμως μάλλον δεν είναι ακριβές. Η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα εσωτερικής μεταφοράς, και οι νέες γραμμές είναι για απορρίψεις απ’ ευθείας προς Νότιες χώρες, χωρίς να περνάει το αιολικό ρεύμα μέσω Πολωνίας και Τσεχίας.

Το άρθρο επισημαίνει πώς η άνοδος σε ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ συνεπάγεται και άνοδο των “εξαγωγών”, κάτι που είχα αναφέρει πριν τρία χρόνια:  Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ = ρεκόρ απορρίψεων σε γείτονες + ρεκόρ κόστους.

Και ενώ όλοι θέλουν διασυνδέσεις με την Νορβηγία για απορρίψεις στα μεγάλα υδροηλεκτρικά (ό,τι κάνει η μικρή Δανία τόσο καιρό), τα αιολικά θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργούν στους άλλους ηλεκτροπαραγωγούς:  Χαμηλές τιμές χοντρικής.

Αυτό δεν θα είναι πρόβλημα στην Ελλάδα αφού έχουμε Υπουργό Επιδοτήσεων που εξασφαλίζει τι παλιές καλές και γενναιόδωρες ταρίφες.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Η Άγκυρα στις «συμπληγάδες» ΗΠΑ-Ρωσίας-ΕΕ, βιάζεται ξαφνικά για ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

Στο φουλ μπαίνουν οι μηχανές για Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας και για Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό σε μια συγκυρία η οποία φαίνεται απλώς να...

Ελληνισμός και Χριστιανισμός: Μια ιστορική συνάντηση

Η συνάντηση ελληνισμού-χριστιανισμού υπήρξε ίσως η σημαντικότερη “συνάντηση” της ιστορίας.. Παρήγαγε τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο μας. Πάντως, καθόρισε την παγκόσμια ιστορία για πολλούς αιώνες,...

Η διαφορά του νεοφιλελεύθερου και του νεοαριστερού

Κάθε μέρα γίνεται και πιο εμφανές ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον ιδεολογικό αχταρμά νεοφιλελεύθερων και νεοαριστερών. Αντί να ωφελείται από την ιδεολογική αντίθεση φιλελεύθερων...

Τεμενάδες στους καναλάρχες, ψευτομαγκιές στους ιερείς και τους πιστούς!

Πλήρης απογοήτευση από τα σημερινά γεγονότα. Τόσο από τη στάση της κυβέρνησης, όσο και από τη στάση της αντιπολίτευσης. Για τα κανάλια δεν το...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!