Αρχική Πολιτική Προσλήψεις χωρίς καν… απολυτήριο Δημοτικού!

Προσλήψεις χωρίς καν… απολυτήριο Δημοτικού!

Ένα νέο κόλπο μηχανεύτηκε η κυβέρνηση, προκειμένου να βολέψει στο Δημόσιο δικά της παιδιά που μπορεί να μη διαθέτουν ούτε καν απολυτήριο Λυκείου, παρά το γεγονός ότι η παρακολούθηση και η ολοκλήρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποτίθεται πως αποτελούν βασική παράμετρο προκειμένου να προσληφθεί κάποιος σε οποιαδήποτε δουλειά – ακόμη και ως οδοκαθαριστής στο τελευταίο χωριό της Επικράτειας.

Άλλωστε, η υποχρεωτικότητα φοίτησης μέχρι και τη Γ΄ Λυκείου (αντίστοιχη του παλαιότερου εξατάξιου Γυμνασίου) απορρέει ούτως ή άλλως από τον νόμο. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε σκοπό να ανατρέψει ακόμη και αυτήν τη νομοθετική μέριμνα, ώστε να απορροφήσει στον δημόσιο τομέα ανθρώπους που μπορεί να μην τελείωσαν ούτε καν το δημοτικό σχολείο, με εμφανή πολιτικά κίνητρα!

Ενδεικτική της νέας στροφής που έχει κάνει η κυβέρνηση προς την πλήρη απομείωση των εκπαιδευτικών προσόντων είναι η Κοινή Διυπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Νίκου Τόσκα, που δημοσιεύτηκε προ ημερών στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2211 της 13ης Ιουνίου 2018) και αφορά τον καθορισμό των προσόντων των υποψηφίων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες καθαριότητας των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι συμβάσεις θα είναι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως 18 μηνών (τουλάχιστον σε πρώτη φάση). Μπορεί μεν να αφορά υπαλλήλους καθαριότητας, αλλά μέχρι πρότινος, αν μη τι άλλο, και για τις συγκεκριμένες θέσεις απαιτούνταν απολυτήριο Λυκείου. Τώρα καταργείται κι αυτό (επαναλαμβάνουμε, παρά το γεγονός ότι η παρακολούθηση του ωρολογίου προγράμματος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική από τον νόμο).

Από 18 έως 65 ετών!

Στο εν λόγω ΦΕΚ λοιπόν, και ειδικότερα στο δεύτερο άρθρο περί «προσόντων επιλογής», διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι οι υποψήφιοι, για να γίνουν δεκτοί στη διαδικασία επιλογής, πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών. Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλόλητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της ειδικότητας που επιλέγουν, ενώ «δεν απαιτείται να κατέχουν τίτλο σπουδών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης». Ζητείται απλώς οι υποψήφιοι να έχουν εμπειρία στην καθαριότητα τουλάχιστον ενός έτους. Για απολυτήριο Λυκείου, ούτε λόγος!

Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι δεκτοί στη διαδικασία επιλογής θα γίνει μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερομένων.

Όπως τονίζεται στο ΦΕΚ, «δεκτοί στη διαδικασία επιλογής γίνονται οι υποψήφιοι που είναι: α) Έλληνες πολίτες, β) πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τους περιορισμούς του άρθρου 1 παρ. 1 του νόμου 2431/1996 και γ) Βορειοηπειρώτες, Κύπριοι ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη, από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο και ομογενείς εξ Αιγύπτου, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων, κατά το γένος και τη συνείδηση, αποδεικνύεται με άλλους τρόπους  (ν.δ. 3832/1958)».

Θα ακολουθήσουν κι άλλοι!

Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν με νόημα ότι ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί μονάχα την αρχή. Το προσεχές διάστημα, θα ακολουθήσουν αρκετοί ακόμη, που θα παρέχουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε καν χαρτί Δημοτικού, να προσληφθούν στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κάποιοι μάλιστα, με την προοπτική να μονιμοποιηθούν μελλοντικά, εξασφαλίζοντας εργασία μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες νέοι που διαθέτουν πανεπιστημιακή μόρφωση, μεταπτυχιακά διπλώματα και διδακτορικούς τίτλους εγκαταλείπουν την Ελλάδα προκειμένου να βρουν μια καλύτερη τύχη εκτός συνόρων, αφού καθημερινά διαπιστώνουν ότι εδώ, στον τόπο τους, δεν υπολογίζονται τα προσόντα που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να παραμένουν άνεργοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παρά το γεγονός ότι έχουν όρεξη να προσφέρουν και είναι ικανότατοι.

Αν μη τι άλλο, δεν έχει υπάρξει μέχρι και σήμερα κυβέρνηση που θα έκρινε σκόπιμο να προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στον δημόσιο τομέα χωρίς να απαιτείται κανένας τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Τώρα, το είδαμε και αυτό.

Απόφοιτοι… νηπιαγωγείου!

Μάλιστα, το έδαφος είχε προλειανθεί από τις προηγούμενες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη και αφορούσαν προσλήψεις σε πάνω από 10 δήμους και φορείς της χώρας. Τότε, αναζητήθηκε προσωπικό που θα είχε απολυτήριο Δημοτικού ή Γυμνασίου για όσους αποφοίτησαν έως και το έτος 1980. Ήδη δηλαδή είχε πέσει αρκετά χαμηλά ο πήχης.

Οι συγκεκριμένες προκηρύξεις αφορούσαν τους δήμους Κορωπίου, Περιστερίου, Κορίνθου, Πεντέλης, Επιδαύρου, Αλμυρού, Βόρειας Κυνουρίας, Ξάνθης, αλλά και νοσηλευτικά ιδρύματα όπως το Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας-«Γεώργιος Γεννηματάς». Τώρα, απωλέσθη και το τελευταίο φύλλο συκής, αφού πλέον δεν απαιτείται να έχεις ούτε καν το κατώτατο σχολικό απολυτήριο. Εάν έχεις αποφοιτήσει από το… νηπιαγωγείο, μπορείς να είσαι στους συμμετέχοντες. Με άλλα λόγια, το πιο απαιτητικό προσόν που θα πρέπει να έχεις για να πάρεις τη θέση, είναι η εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους στον τομέα της καθαριότητας. Κι ας μην έχεις περάσει ούτε απ’ έξω από το σχολείο…

 

Πηγή: https://www.paraskhnio.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Υπ. Περιβάλλοντος: 27 ερωτήσεις – απαντήσεις για τους Δασικούς Χάρτες

«Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αξιόπιστους δασικούς χάρτες. Να διασφαλιστεί το δάσος ως...

Ταμείο Εγγυοδοσίας: 8.000 δάνεια στη διάθεση των πολύ μικρών επιχειρήσεων – Πως υποβάλλονται οι αιτήσεις

Ξεκινά άμεσα ο 3ος Κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ειδικά στοχευμένης χρηματοδότησης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Ελληνικής...

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία και ειδικά στην ενέργεια

Στην αποτίμηση των διμερών σχέσεων, αλλά και στην διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της Οικονομίας και της Ενέργειας επικεντρώθηκε η συνάντηση του...

Ισραήλ: Άρματα μάχης αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ ανέπτυξε σήμερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών, την ώρα...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!