Αρχική Πολιτική Προς την Ολομέλεια της Βουλής «βαδίζει» το νομοσχέδιο για αλλαγή φύλου από...

Προς την Ολομέλεια της Βουλής «βαδίζει» το νομοσχέδιο για αλλαγή φύλου από τα 15

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε, αν θα υπερψηφίσουν το σχετικό άρθρο, οι βουλευτές που αντιδρούν, όπως οι κυρίες Γεννιά και Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ – Το σχέδιο νόμου πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή, όπου όμως ψηφίζουν μόνο οι εισηγητές και οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων

Με επίσημη προσθήκη παραγράφου που προβλέπει πως η αλλαγή φύλου είναι επιτρεπτή και από παιδιά 15 – 16 ετών λαμβάνει το δρόμο προς την Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο, μετά και την έγκρισή του από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του κοινοβουλίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επέλεξε να προχωρήσει στην προαναγγελθείσα τροποποίηση για μείωση του ορίου ηλικίας «φυλομετάβασης» ώστε να περιλαμβάνει και την εφηβική ηλικία, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις των ΑΝΕΛ αλλά και μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ με κυρίαρχη αυτή της κυρίας Γεωργίας Γεννιά (σ.σ. υποστήριξε ότι εκπροσωπεί την κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» του κ. Νίκου Κοτζιά), καθώς είχε εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και άρα την δεδηλωμένη της Βουλής για το σχέδιο νόμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών θετικά επί της αρχής ψήφισαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια ζητώντας παράλληλα από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μια σειρά αλλαγών, το ίδιο έκανε και η Ενωση Κεντρώων, ενώ ΚΚΕ και Χ.Α καταψήφισαν.

Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία των νομοσχεδίων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές γίνεται από τους εισηγητές και τους ειδικούς αγορητές των κομμάτων και όχι από κάθε βουλευτή ξεχωριστά γι αυτό και δεν εκδηλώθηκαν οι διαφωνίες όσων έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσουν.

Κατά την συζήτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως η αλλαγή φύλου για παιδιά 15 και 16 ετών θα γίνεται με σύμφωνη γνώμη των γονέων και μετά από ιατρική γνωμοδότηση συμβουλίου που θα λειτουργεί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Αναλυτικά, το άρθρο 3 του νομοσχεδίου έχει ως εξής:

Άρθρο 3 Διόρθωση του καταχωρισµένου φύλου – Προϋποθέσεις
1. Σε περίπτωση ασυµφωνίας µεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισµένου φύλου το πρόσωπο µπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισµένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώµατος και στην εξωτερική του εικόνα.
2. Για τη διόρθωση του καταχωρισµένου φύλου απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα, µε εξαίρεση τους ανήλικους που έχουν συµπληρώσει το δέκατο έβδοµο (17ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει ρητή συναίνεση των ασκούντων τη γονική τους µέριµνα και τους ανηλίκους που έχουν συµπληρώσει το δέκατο πέµπτο (15) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει επιπλέον θετική γνωµάτευση ιατρικού συµβουλίου που θα συ- σταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκοµείο Παίδων Αθηνών “Π. και Α. Κυριακού” µε απόφαση του διοικητικού του συµβουλίου.
3. Προϋπόθεση για τη διόρθωση του καταχωρισµένου φύλου είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να µην είναι έγγαµο.
4. Για τη διόρθωση του καταχωρισµένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούµενη ιατρική επέµβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούµενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται µε τη σωµατική ή ψυχική του υγεία.

Υπενθυμίζεται πως η βουλευτής Α’ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, και εκπροσωπώντας, όπως η ίδια είπε, και την κίνηση «Πράττω» ανέφερε ότι «υπάρχει προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου και ότι τέτοια σχέδια νόμων θα πρέπει να ψηφίζονται κατά συνείδηση» και πως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ίδια η μείωση του ορίου ηλικίας στα 15έτη.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκαθαρίζοντας την στάση του κόμματος είπε ότι θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής, θα καταψηφίσει το άρθρο για το 15ο έτος και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και διαφοροποιήσεις μεμονωμένων βουλευτών σε επιπρόσθετα άρθρα.

Ακολουθώντας ο κ. Κώστας Κατσίκης εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τις προωθούμενες διατάξεις  ενώ είχε και μικρής έντασης διαξιφισμό με την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου. Συγκεκριμένα, όταν ο βουλευτής περιγράφοντας την εικόνα προσώπων που φορούν φόρεμα και έχουν γένια  – αναφερόμενος προφανώς στην «Κοντσίντα»  – παρενέβην η κυρία Χριστοδουλοπούλου σχολιάζοντας «το πρόσωπο που περιγράφετε βραβεύτηκε από την eurovision».

Μπρος-πίσω με τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια

Την ίδια ώρα προβληματισμό δημιουργεί σε βουλευτές το «μπες-βγες» του νομοσχεδίου στο κοινοβουλευτικό πινάκιο. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων η εισαγωγή του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Το γεγονός όμως πως την επίμαχη περίοδο θα έλειπαν αρκετοί βουλευτές μεταξύ των οποίων και η κυρία Αννέτα Καββαδία (εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τις προωθούμενες διατάξεις) σε αποστολές της Βουλής στο εξωτερικό ανέτρεψε τους αρχικούς σχεδιασμούς και αποφασίστηκε να γίνει η συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Ωστόσο, το μεσημέρι της Τρίτης οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ενημερώθηκαν πως το πρόγραμμα αλλάζει ξανά και πως το σχέδιο νόμου θα μπει στην Ολομέλεια στις 13:00 την ερχόμενη Δευτέρας  και θα συνεχιστεί την Τρίτη.

 

Πηγή: http://www.protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τσίπρας: Το «Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +» είναι αυτό που «πραγματικά έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία»

Tην ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ  για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για το «Σχέδιο Ελλάδα +»...

Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις ΜμΕ τα νέα μέτρα στη «Γέφυρα 2» – Ανοιξε παράθυρο για κούρεμα δανείου

Τα νέα μέτρα που ενσωματώθηκαν στο Πρόγραμμα «Γέφυρα 2» έπειτα από εκτεταμένες διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την ειδική γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικούς Χρέους και...

Από 21 Μαΐου όλα τα εμβόλια διαθέσιμα και για την ηλιακή ομάδα 40 – 44

Με όλα τα σκευάσματα θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιάζεται πλέον και η ηλιακή ομάδα 40 – 44, όπως ενημέρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στο...

Κορωνοϊός: 1.402 νέα κρούσματα και 56 θάνατοι – Στους 647 οι διασωληνωμένοι

Σε 1.402 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 56 θάνατοι. Παράλληλα, σε 647 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σταθερά, όπως κάθε μέρα, έτσι...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!