Αρχική Απόψεις Προς την ανάπτυξη με όχημα τον τουρισμό

Προς την ανάπτυξη με όχημα τον τουρισμό

Ο τουρισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο εδράζεται στην ανάγκη του ανθρώπου για αναψυχή, για γνωριμία με νέους πολιτισμούς και για την επαφή με τη φύση.
Στη Δυτική Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς, όχι μόνο δεν έχουμε αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας αλλά διαπιστώνεται και μια έλλειψη βιώσιμου σχεδιασμού, ο οποίος να δημιουργεί ευκαιρίες στο οικονομικό, στο περιβαλλοντικό και στο κοινωνικοπολιτιστικό πεδίο. Ετσι, από τη μία έχουμε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις του πεπαλαιωμένου οικονομοκεντρικού μοντέλου που ακολουθείται, όπως η εξάρτηση από τα ξένα πρακτορεία, η προσήλωση στον allinclusive τουρισμό, η περιορισμένη τουριστική περίοδος, η φθορά των τουριστικών αντικειμένων εξ αιτίας της άμετρης εκμετάλλευσης, η αλλαγή χρήσεων γης, η υποβάθμιση του τοπίου και η σταδιακή εξαφάνιση τοπικών παραδόσεων ενώ από την άλλη οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό, σε επίπεδο περιφέρειας δεν ξεπερνούν τις 3.000 .
Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, προτείνουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης το οποίο δίνει έμφαση στη δημιουργία και στη διατήρηση των οικονομικών οφελών στις τοπικές κοινωνίες, με κίνητρα για την τοπική επιχειρηματικότητα τα οποία μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό, παρέχοντας εκπαίδευση στα τουριστικά επαγγέλματα και ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα με σκοπό την εκ των έσω κάλυψη των τουριστικών αναγκών.
Προϋπόθεση είναι ο συστηματικός υπολογισμός και η μη υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του φυσικού περιβάλλοντος, η εφαρμογή βιώσιμων μέτρων για την προστασία της οικολογικής ισορροπίας, η εφαρμογή από τις επιχειρήσεις δράσεων εξοικονόμησης και προστασίας των φυσικών πόρων καθώς και η ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών για τον τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές. Τα έργα αυτά, τα οποία απολαμβάνουν πρώτα οι τοπικές κοινωνίες, μπορούν συμβάλλουν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και να προσφέρουν αντικίνητρα στην πληθυσμιακή αιμορραγία της περιφέρειας.
Η συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη της τουριστικής πολιτικής είναι επίσης από τα ζητούμενα του προγράμματος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας που θεωρεί την τουριστική πολιτική αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας για την περιφερειακή ανάπτυξη.
*Ο Βασίλης Κουμπούρας είναι περιφερειακός σύμβουλος-υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την Οικολογική Δυτική Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τι ισχύει και τι αλλάζει σχετικά με τον κατώτατο μισθό – Δέκα ερωταπαντήσεις από το υπουργείο Εργασίας

Μέσω δέκα ερωταπαντήσεων εξηγεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τι ισχύει και τι αλλάζει σχετικά με τον κατώτατο μισθό στη χώρα, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της...

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 12 έως 15 ετών

Το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν, όπως ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, «με βάση τα επιδημιολογικά...

Κορωνοϊός: 2.070 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι – Στους 147 οι διασωληνωμένοι

Μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όμως πάνω από 2.000 είναι τα κρούσματα του κοροναϊού σήμερα στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη, αφού...

ALPHA BANK: Τη δέσμευσή της για ένα βιώσιμο μέλλον αποτυπώνει ο Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020

Ο Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020 περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες της Alpha Bank για την πλήρη και δυναμική ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων σε όλους τους...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!