Στόχος είναι να εκφραστούν η φωνή της κοινωνίας και το πνεύμα της εποχής και να επαναπροσδιοριστεί ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος. Τη Δευτέρα η παρουσίαση της πρωτοβουλίας ● Ποιοι υπογράφουν τη Διακήρυξη.

Τα αποκαλυπτήρια του εγχειρήματος για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, καθώς και της διακήρυξης, όπου θα εξηγούνται οι λόγοι υπέρ της συμπόρευσης Αριστεράς-Κεντροαριστεράς, πραγματοποιεί τη Δευτέρα η πρωτοβουλία «Γέφυρα».

Οπως προκύπτει ανάγλυφα και από την ονομασία της κίνησης, σκοπός είναι να λειτουργήσει γεφυροποιητικά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτών και συλλογικοτήτων, για τη δημιουργία ενός πόλου που θα δώσει από κοινού τη μάχη στην Ελλάδα και την Ευρώπη ενάντια στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια έλαβε συγκεκριμένη δημόσια έκφραση τον περασμένο Ιανουάριο με καταλύτη τη θετική στάση των συμμετεχόντων στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι λεπτομέρειες και το πολιτικό πλαίσιο θα γίνουν γνωστά μέσω συνέντευξης Τύπου στις 12 το μεσημέρι στο Πόλις Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5), με συντονιστή το δημοσιογράφο Χρήστο Μαχαίρα και ομιλητές τους Σωτήρη Βαλντέν, διδάσκοντα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, Νίκο Μουζέλη, ομότιμο καθηγητή Κοινωνιολογίας LSE, Αντώνη Λιάκο, ιστορικό, Νίκο Μπίστη, στέλεχος της Κεντροαριστεράς, Παναγιώτη Παναγιώτου, δημοσιογράφο, Κωστή Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικό, τ. πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μαρία Ρεπούση, καθηγήτρια ΑΠΘ, και Φωτεινή Σιάνου, πρώην αναπληρώτρια γενική γραμματέα της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο-πλατφόρμα αναμένεται να υπογράφουν περίπου 80-100 πολίτες από διάφορους πολιτικούς χώρους (πολιτικά στελέχη, πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κτλ) και ρεύματα όλων των αποχρώσεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πρόσωπα όπως οι Αντώνης Λιάκος και Νίκος Μουζέλης, που στήριξαν το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα της πολιτικής περιόδου του Κώστα Σημίτη μέσω του ΟΠΕΚ (Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας) και εκπρόσωποι του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς, όπως οι Σωτήρης Βαλντέν, Αννα Αναγνωστοπούλου, Χρήστος Μαχαίρας και Παναγιώτης Παναγιώτου. Τις υπογραφές τους θα βάλουν επίσης πολίτες από τα αριστερά και δικαιωματικά κινήματα, όπως ο Κωστής Παπαϊωάννου, στελέχη της Αυτοδιοίκησης με μεγάλη διαδρομή και προσφορά, π.χ. ο Γιώργος Μακρυνός στον Κορυδαλλό, και άλλες προσωπικότητες όπως η Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου.

Επιδίωξη των εμπνευστών της πρωτοβουλίας είναι στη συνέντευξη Τύπου να παρευρεθούν στελέχη από το μεγαλύτερο φάσμα των δυνάμεων του προοδευτικού και δημοκρατικού τόξου, πέρα από τη μάλλον αναμενόμενη παρουσία βουλευτών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Με τριμελή αντιπροσωπεία ανταποκρινόμενη θετικά στον διάλογο, θα παραστεί και η ΔΗΜΑΡ.

Προοδευτική συμπαράταξη

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», η διακήρυξη θα κινείται στη λογική της προοδευτικής συμπαράταξης με σαφείς όρους διακριτού στίγματος και θα τονίζει την ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου κατά τα πρότυπα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Μέλη της «Γέφυρας» διευκρινίζουν ότι η πρωτοβουλία τους δεν σχετίζεται με την ένταξη Μωραΐτη-Τόλκα στην κυβέρνηση ούτε με κάποιας μορφής διεύρυνση στους υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου. Στόχος είναι να εκφραστούν η φωνή της κοινωνίας και το πνεύμα της εποχής και να επαναπροσδιοριστεί ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος.

ΠΗΓΗ