Αρχική Πολιτική Προβληματισμός για αυξημένες ροές Τούρκων πολιτών από τον Έβρο – Σχέδιο αποσυμφόρησης...

Προβληματισμός για αυξημένες ροές Τούρκων πολιτών από τον Έβρο – Σχέδιο αποσυμφόρησης της Θεσσαλονίκης

Αυξημένες προσφυγικές ροές εισόδου στην χώρα μας Τούρκων πολιτών από τον Έβρο, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προβληματίζει  τις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες όχι μόνο παρακολουθούν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και επεξεργάζονται λύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπισή της.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδουν στη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα και στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται λύσεις, ώστε σε δύο μήνες να αποσυμφορηθούν οι δύο χώροι φιλοξενίας σε Διαβατά και Λαγκαδίκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, το τελευταίο διάστημα (και για την ακρίβεια μετά την προκήρυξη εκλογών στη γείτονα) έχουμε είσοδο στην  Ελλάδα από τον Έβρο, τριάντα περίπου Τούρκων πολιτών, ημερησίως, έναντι μηδενικού αριθμού, καθ΄ όλη την προηγούμενη περίοδο.

Σε συνολικούς αριθμούς, ωστόσο, οι προσφυγικές ροές από τον Έβρο, παρά τα προβλήματα που σημειώνονται στην συμπρωτεύουσα, δείχνουν μάλλον μειούμενες.

Στις 24/4, για παράδειγμα, μπήκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων, υπηρεσιών, στην Ελλάδα, 340 πρόσφυγες (ο αριθμός αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και τον μέσο όρο των ροών Απριλίου, από τον Έβρο) με 1.300 άτομα να βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί χθες ήταν, 80 είσοδοι, με τις μισές να αφορούν πάλι σε τούρκους πολίτες, ενώ σε καθεστώς προσωρινής κράτησης (έως ότου δηλαδή  ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου) ήταν 120 άτομα.

Η πλειοψηφία των προσφύγων/μεταναστών που μπαίνουν στη χώρα μας από τον Έβρο, σύμφωνα με τους αρμοδίους, φαίνεται να προέρχεται από το Αφρίν ή είναι Κούρδοι τους οποίους ουσιαστικώς στέλνει η γείτονα, προκειμένου να  απαλλαγεί κατά το μεγαλύτερο δυνατόν μέρος από τους εκεί διαμένοντες πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής. Και όπως εκτιμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι παρατηρούμενες αυξημένες ροές από τον Έβρο, των δύο αυτών ομάδων πολιτών, οφείλονται στο γεγονός ότι με βάση την «ταρίφα» των διακινητών, η είσοδος από το ποτάμι του Έβρου είναι κατά πολύ φθηνότερη εκείνης, από τα νησιά.

Και μία και ο λόγος για τα νησιά, οι εκεί προσφυγικές ροές, με βάση στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, κυμαίνονται από 100 έως 120 άτομα, ημερησίως.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προ ολίγων ημερών είχαμε την «άφιξη» στην Κω 75 προσφύγων, ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή, οι ροές στο νησί ήταν ουσιαστικώς μηδενικές.

Σε τί έγκειται το περίεργο;

Στην χρονική σύμπτωση «άφιξης» των 75 προσφύγων στη Κώ, απ΄ όπου λίγο πριν είχαν αναχωρήσει ή επαναπροωθηθεί στην Τουρκία 30 πρόσφυγες. Κάτι που προβληματίζει τους αρμοδίους που εκτιμούν ότι οι απέναντι διακινητές φαίνεται να γνωρίζουν, με κάποιο τρόπο, πόσοι αναχωρούν από τα νησιά και τις «κενές» θέσεις που δημιουργούνται.

Σε ότι αφορά την Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα από τις καταγραφείσες (έστω και συγκυριακά) αυξημένες προσφυγικές ροές από τον Έβρο, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προωθεί μέτρα αποσυμφόρησης, εντός του επόμενου διμήνου, των χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε Διαβατά και Λαγκαδίκια, με την δημιουργία δύο νέων χώρων φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Έναν στην περιοχή Βαγιοχωρίου κι έναν ακόμη σε έκταση που πρόκειται να παραχωρηθεί προς τον σκοπό αυτό, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η μείωση των χερσαίων ροών από τον Έβρο, δεν εφησυχάζει την κυβέρνηση, η οποία δεν χαλαρώνει, αλλά παρακολουθεί την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται ή ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαμορφωθεί. Αναφορικά με την σημειούμενη μείωση των προσφυγικών ροών, την αποδίδει στο γεγονός ότι άρχισαν να αποδίδουν καρπούς οι συνομιλίες με την ΕΕ και την Τουρκία, με την οποία «έχουμε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας», μέσω των διπλωματικών και όχι μόνο οδών.

Και μια και αναφερθήκαμε στις διπλωματικές οδούς, θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση, αναφερόμενος στη νέα χωροταξική κατανομή των Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέσω της εμπειρίας που είχα κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης στον Δημήτρη Βίτσα. Γνωρίζοντας που είναι το Γραφείο Υπουργού κατευθύνθηκα προς τα εκεί. Οι γραμματείς του, όμως, με σταμάτησαν, λέγοντας ότι ο υπουργός άλλαξε Γραφείο και με οδήγησαν σε έναν χώρο, όπου ήταν το νέο Γραφείο Υπουργού. Μπήκα μέσα και βρέθηκα σε ένα δωμάτιο, κυριολεκτικά 4 επί 5 που ήταν το γραφείο του Δημήτρη Βίτσα. Έκπληκτος τον ρώτησα γιατί αυτή η αλλαγή, για να μου απαντήσει: Μπορώ και κάνω άνετα τη δουλειά μου και από αυτό τον χώρο. Το Γραφείο Υπουργού το παραχώρησα στους διπλωμάτες του Υπουργείου, ώστε να μπορούν να εργάζονται σε έναν καθ΄ όλα αξιοπρεπή χώρο, όπου θα δέχονται τους ξένους συναδέλφους τους και άλλους ευρωπαίους παράγοντες.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ στήριξαν σήμερα τα ομόλογα

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων. Η μικρότερη του αναμενομένου ύφεση της ελληνικής οικονομίας (-8,2%) αποσόβησε τις πιέσεις που εμφανίστηκαν σε άλλες...

Σταϊκούρας: Να δοθούν περισσότερα δάνεια από τις τράπεζες στις ΜμΕ – Σοβαρό πρόβλημα το ιδιωτικό χρέος

Οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν -με προσοχή, και εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων που συμμετέχει το Δημόσιο- μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ό,τι...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη – Σταϊκούρα για την ύφεση προσβάλλουν την κοινωνία

Οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη - Σταϊκούρα για την ύφεση προσβάλλουν την κοινωνία που αγωνιά, αναφέρουν σε κοινή του δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών και του Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και...

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ KLEEMAN, ΕΚΕΤΑ και ThessINTEC

Η εταιρεία KLEEMANN HELLAS ABEE, το  Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Καινοτομίας & Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης - Thess INTEC, υπέγραψαν...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!