Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην τροπολογία για τους πλειστηριασμούς ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ, προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής Ειδικότερα, κλείνοντας τη συνεδρίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής απέσυρε καταχειροκροτούμενος το άρθρο 2 για την «απειλή» από τη τροπολογία για πλειστηριασμούς.

Το άρθρο αφορούσε την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων απειλούν συμβολαιογράφους. Μετά από ένα πραγματικό θρίλερ που κράτησε αρκετές ώρες και προκάλεσε αντεγκλήσεις ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός έκανε πίσω και απάλειψε την επίμαχη διάταξη, έπειτα και από διαβούλευση με τους Θεσμούς. «Η κυβέρνηση τίποτα περισσότερο δεν εισέφερε στο επίπεδο το νομοθετικό παρά μόνο την επέκταση της προστασίας των συμβολαιογράφων! Τίποτα περισσότερο», είπε αρχικά ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «καταθέτω νομοτεχνική βελτίωση που απαλείφεται από την συγκεκριμένη τροπολογία η παράγραφος 2 γιατί η εύρυθμη ολοκλήρωση ενός πλειστηριασμού εξυπηρετείται από παράγραφο 3». Μάλιστα όταν οι βουλευτές της πλειοψηφίας άκουσαν την απόφαση του υπουργού ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Παρασκήνιο και ένταση

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο συνεννοήσεων που ήθελαν τους βουλευτές να ζητούν από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν νομικά τη Α’ κατοικία. Άλλες πληροφορίες επέμεναν πως μέχρι και τη τελευταία στιγμή αναζητούνταν διέξοδος με τους βουλευτές να συμφωνούν πως μετά τις γιορτές θα πρέπει να συνεδριάσει η ΚΟ και να εξετάσει τα περεταίρω περιθώρια νομοθετικών βελτιώσεων. Το θέμα μεταξύ άλλων έβαλε και ο Νίκος Φίλης ο οποίος όμως το έθεσε ως ζήτημα που θα επιβάλει ουσιαστικά η ΚΟ στη κυβέρνηση. Η άτυπη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, διεξήχθη νωρίτερα το απόγευμα σε κλίμα έντασης, με αντικείμενο την επίμαχη τροπολογία. Ο κ. Τσακαλώτος σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ενημέρωσε τους βουλευτές πως η τροπολογία δεν μπορεί να αποσυρθεί καθώς συνδέεται με τα στρες τεστ των τραπεζών, μια ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που αν γίνει την Άνοιξη θα απειλήσει σοβαρά το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την έξοδο από το Μνημόνιο.
Κατά την ενημέρωση, εκφράστηκαν παράπονα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αφενός για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ότι δηλαδή οι βουλευτές έλαβαν γνώση των διατάξεων της τροπολογίας την τελευταία στιγμή. Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν πως τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στην κατοχή τους τις ρυθμίσεις ήδη από τα τέλη του Νοέμβρη.
Εκφράστηκε επίσης προβληματισμός μήπως «φουντώσει» το κίνημα κατά των πλειστηριασμών​.Από τη πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, διεμήνυσε πως η αστυνομία δεν μπορεί να φυλάει κάθε συμβολαιογραφικό γραφείο ξεχωριστά που διεξάγει ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ζητώντας να υπάρξουν ειδικοί σχετικοί χώροι.Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, ο οποίος ζήτησε μάλιστα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει την α’ κατοικία.  Είναι άγνωστη η στάση που θα κρατήσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τους βουλευτές του κόμματος, ζητά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας καθώς εκτιμά ότι έχει σαφώς «φωτογραφικό» χαρακτήρα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις παρεμπόδισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Το επιχείρημα ότι έτσι προστατεύεται η εθνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όποιον αντιτίθεται» δηλώνει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
Προσθέτει δε ότι «πρωταρχική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι μεν να εξασφαλίσει ότι οι μεγαλοοφειλέτες θα πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά και να δημιουργήσει ένα ακόμη πιο πλήρες πλέγμα κατοικίας α’ κατοικίας, ιδίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Η εν λόγω τροπολογία δεν δίνει λύσεις, επομένως το υπ. Δικαιοσύνη οφείλει να το αποσύρει άμεσα. Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί την δέσμευσή της ότι καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας δεν θα καταλήξει στα χέρια τραπεζίτη» καταλήγουν οι «μικροί» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιχελογιαννάκης: Πρέπει να την αποσύρουμε

Αλλά και ο Γ. Μιχελογιαννάκης από το βήμα της Βουλής είπε λίγο νωρίτερα απευθυνόμενοςστον Στ. Κοντονή: «Κύριε Υπουργέ, θέλω να σε παρακαλέσω να αποσυρθεί η τροπολογία με την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη. Όταν υπάρχει βία, εντάξει.
Όμως, το να υπάρχει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, με ποινή φυλάκισης 6 ή 3 μηνών κατά περίπτωση, σε όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών και φέρεται κατά της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας της ομαλή διεξαγωγή, σας παρακαλώ πολύ να το αποσύρετε, μιας και η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να νομοθετηθεί και δεν πρέπει να ποινικοποιήσουμε τη λαϊκή κινητοποίηση» είπε ο κ. Μιχελογιαννάκης, προειδοποιώντας για την στάση που πιθανόν να κρατήσει σε περίπτωση ψηφοφορίας.

ΠΗΓΗ