Αρχική Οικονομία «Πολιορκία» σε τέσσερα μέτωπα για τις καταθέσεις!

«Πολιορκία» σε τέσσερα μέτωπα για τις καταθέσεις!

Ελεγχοι και διασταυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών, με απώτερο στόχο να «βάλει χέρι» στις περιουσίες των φορολογουμένων

Πολιορκία των καταθέσεων σε τέσσερα μέτωπα πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να βρει πρόσχημα για να βάλει χέρι στις περιουσίες των πολιτών. Το μπλοκάρισμα των καταθέσεων γίνεται με το επιχείρημα φορολογικών ελέγχων, με τα εξής μέτρα:

• Καταθεσιολόγιο. Πρόκειται για τη διασταύρωση που κάνει το υπουργείο Οικονομικών με ειδικό λογισμικό μεταξύ των καταθέσεων των φορολογούμενων από το 2002 και μετά, και των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις τους.
Ουσιαστικά γίνεται υπολογισμός των «πρωτογενών» καταθέσεων που έγιναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 1.200.000 φορολογουμένων που εμφανίζονται να έχουν διακινήσει σημαντικά ποσά (άνω των 100.000 ευρώ) και αυτές οι πρωτογενείς καταθέσεις συγκρίνονται με τα ποσά που δήλωσε στη φορολογική δήλωσή του κάθε φορολογούμενος. Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 φορολογούμενοι θα εντοπιστούν με αποκλίσεις, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα κληθούν για παροχή εξηγήσεων από τη φορολογική διοίκηση, και για επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.

• Εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν από το καταθεσιολόγιο, αλλά και γενικά οι φορολογούμενοι με κεφάλαια τα οποία δεν έχουν δηλώσει στο παρελθόν και είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα ή με μετρητά που βρίσκονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, έχουν τη δυνατότητα να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας φόρο που φτάνει ακόμη και το 62%.
Ο φόρος υπολογίζεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα και επιβάλλεται πρόσθετος φόρος.

• Πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών ΟΟΣΑ.
Εντός του 2017 η ελληνική Εφορία θα λάβει στοιχεία από περίπου 100 χώρες για τις καταθέσεις που διαθέτουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας σε αυτές. Θα αποσταλούν στοιχεία που αφορούν το ύψος των καταθέσεων αλλά και το εισόδημα από τόκους, έσοδα από πώληση κινητών περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα γίνουν διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά τα ποσά δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις τους.

• Περιουσιολόγιο.
Εντός του 2017 θα αρχίσει η οικοδόμηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καταγραφούν όλα τα ακίνητα αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογουμένου, μεταξύ των οποίων και οι καταθέσεις. Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι το περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υπάρχουν φόβοι ότι τελικά πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την επιβολή ενός φόρου περιουσίας που θα βαρύνει τελικά και τις καταθέσεις.

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Φραγκίσκη Μελίσσα: Στην Alpha Bank διασφαλίζουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση»

Η Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια – Chief Human Resources Officer της Αlpha Bank Φραγκίσκη Μελίσσα μίλησε για κουλτούρα διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης που υιοθετεί η Αlpha Bank και τις δράσεις που αναπτύσσονται για τη στήριξη του Προσωπικού της...

Alpha Bank: Eπιτυχημένη η έκδοση ομολόγου Tier 2 500 εκατ. – Στο 5,5% η απόδοση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου Tier2 από την AlphaBank, ύψους Ευρώ 500 εκατ., η οποία συγκέντρωσε το ισχυρό ενδιαφέρον κυρίως διεθνών αλλά...

Αναστασία Σακελλαρίου: Στην Alpha Bank έχουμε δομήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού

Αναλύοντας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο λόγω της πανδημίας, η Αναστασία Σακελλαρίου, Γενική Διευθύντρια - Chief Transformation Officer της Alpha Bank,...

Δυναμική παρουσία των Στελεχών της Alpha Bank Fin Forum 2021

Στο ψηφιακό συνέδριο FinForum, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Μαρτίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με θέμα “Shaping the future of banking...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!