Αρχική Διάφορα Πολεμικοί τόνοι σε προεκλογικό κλίμα

Πολεμικοί τόνοι σε προεκλογικό κλίμα

Τις βαθύτερες διαφορές της τουρκικής κυβέρνησης με τις ηγεσίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως φέρνει στο φως η σοβαρή κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Η Άγκυρα, μετά την Γερμανία, ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ολλανδία, ενώ στα άκρα αναμένεται να βρεθούν και οι σχέσεις με Σουηδία, Αυστρία, Δανία και Ελβετία. «Φωτιά» στη διπλωματική σκακιέρα, αντεγκλήσεις και σκληρές δηλώσεις.

Η άρνηση της Ολλανδίας να επιτρέψει στο αεροπλάνο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στη χώρα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου προκαλώντας την οργή της Άγκυρας, διαμαρτυρίες πολιτών και στις δύο χώρες, ενώ στην διπλωματική σύγκρουση μπαίνουν και άλλες χώρες. Πάντως η Ολλανδία είχε ήδη προ ημερών προειδοποιήσει ότι δεν επιθυμεί πολιτικές συγκεντρώσεις για το τουρκικό δημοψήφισμα.

Με το βλέμμα στις κάλπες;

Αυτή η νέα ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις δύο πλευρές, καθώς τους επόμενους μήνες υπάρχουν σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Ταγίπ Εντογάν είναι εμφανές ότι ανεβάζει πολύ ψηλά τους τόνους για να απευθυνθεί στους Τούρκους ψηφοφόρους, ώστε να εξασφαλίσει τη νίκη που αναζητά στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Την ίδια ώρα θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η Ολλανδία έχει την Τετάρτη εκλογές με τον Μαρκ Ρούτε και την κυβέρνησή τους να σκληραίνουν τη στάση τους με στόχο να πάρουν ψήφους από τον ακροδεξιό Βίλντερς.

Η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας στο εξωτερικό, έχει προκαλέσει εντάσεις πρώτα με τη Γερμανία, καθώς πολλές γερμανικές πόλεις ακύρωσαν με διάφορες προφάσεις πολλές εκδηλώσεις. Εξάλλου, και η Γερμανία βαίνει προς εκλογές και μάλιστα με την προσφυγική συμφωνία να είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της Ά. Μέρκελ σε αυτές.

Κερδίζουν όλοι;

Αναλυτές, πάντως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμούν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δείχνει να τους ευνοεί όλους. Οι ευρωπαϊακές κυβερνήσεις πιέζονται από την άνοδο της ακροδεξιάς και προβαίνουν σε ενέργειες για να πλησιάσουν πιο ακραίους ψηφοφόρους. Ακόμη μεγαλύτερος κερδισμένος είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, με την αντιευρωπαϊκή του ρητορική ενισχύει τη θέση του ανάμεσα και σε εθνικιστικούς κύκλους με στόχο να κερδίσει το «ναι» στο δημοψήφισμα και να πάρει τις υπερξουσίες που αποζητά.

Λάδι στη φωτιά

Το τελευταίο επεισόδιο στη σκληρή κόντρα υπογράφει πάλι ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία. Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη τόνισε ότι η Ολλανδία ενεργεί σαν «μπανανία» και επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία τούρκους υπουργούς.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στη Γαλλία, χαρακτήρισε την Ολλανδία ως «πρωτεύουσα του φασισμού».

«Όχι άλλα εμπρηστικά σχόλια»

Η νέα απάντηση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας δεν άργησε να έρθει με τον Μαρκ Ρούτε να δηλώνει ότι ο κ. Ερντογάν πρέπει να σταματήσει τις εμπρηστικές δηλώσεις.

Ο Ρούτε δήλωσε πως, ενώ η Ολλανδία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Άγκυρα, θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω τις επιλογές της, αν η Τουρκία δεν σταματήσει να κάνει τέτοια σχόλια.

«Είναι τώρα προς το συμφέρον της ηγεσίας και προς το συμφέρον της συνεργασίας να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε , αλλά φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει τότε να βοηθήσουν και αυτά που λένε σήμερα δεν βοηθούν», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

Η Ε.Ε. «παγώνει» τη χρηματοδότηση

Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν το εν μέρει «πάγωμα» της χρηματοδότησης του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας προς την Τουρκία, επειδή η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

«Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα», τόνισε.

Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα.

Στο θέμα τοποθετήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι πλέον είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας:

«Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του συγκεκριμένου θέματος. Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι. Αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική».

«Όχι» και από τη Δανία

Τη στιγμή που η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Χάγης παραμένει αμείωτη έρχεται ακόμη μια άρνηση να προστεθεί στην ήδη κακή ατμόσφαιρα.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν πρότεινε σήμερα να αναβληθεί μια προγραμματισμένη γι’ αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι’ αυτό πρότεινα στον Τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον Τύπο.

Ας ηρεμήσουμε λέει το Παρίσι

Έκκληση για να πέσουν οι τόνοι έκανε η Γαλλία με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εκδίδει ανακοίνωση για αποκλιμάκωση.

«Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις» σημειώνει το υπουργείο.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Θεοδωρίδου: Το 4ο κύμα θα αφορά μόνο στους ανεμβολίαστους

Η μετάλλαξη «Δέλτα» δημιουργεί ανησυχία για την δημιουργία 4ου κύματος της πανδημίας, τόνισε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου,...

Self test: Συνεχίζεται η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία – Πώς θα διανέμονται

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), τα μέλη του αποφάσισαν θετικά κατά πλειοψηφία, να αποδεχθούν...

Κορωνοϊός: 406 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι – Στους 277 οι διασωληνωμένοι

Στα 406 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα καταγράφηκαν 16 νέοι θάνατοι, ενώ 277 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής...

Πειθαρχικός έλεγχος για 10 τρανταχτές περιπτώσεις ταλαιπωρίας ασφαλισμένων από τον ΕΦΚΑ

Πειθαρχικό έλεγχο για δέκα περιπτώσεις «Οδύσσειας» ασφαλισμένων από υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που παραπέμπουν η μία στην άλλη, δεν ανταποκρίνονται επί μήνες ή και χρόνια σε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!