Τις κρίσιμες μέρες πριν και μετά το αποτυχόν τουρκικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016, αποκαλύπτεται ότι συνέβησαν μερικά «περίεργα» πράγματα στο νησί Ιμραλί όπου βρίσκεται φυλακισμένος από το 1999 ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, (Cumhurriyet, NTV), στις 13 Ιουλίου, δυο μέρες δηλαδή πριν από το πραξικόπημα, στην περιοχή Zeytinburnu της Κωνσταντινούπολης είχε ετοιμαστεί μια ομάδα από 12 αξιωματικούς η οποία με σκάφη zodiac σκοπεύει να πάει στο Ιμραλί και να απαγάγει τον Οτσαλάν και να τον οδηγήσουν σε άγνωστη κατεύθυνση.

Το σχέδιο όμως, όπως αναφέρεται, από κάπου διέρρευσε και είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο νησί ενώ αναφέρθηκε ότι γύρω από το Ιμραλί περιπολούσαν και ιπτάμενα μέσα.

Οι μετέπειτα αποκαλύψεις αναφέρουν ότι στις 13 Ιουλίου μεγάλη ομάδα πραξικοπηματιών είχε συγκεντρωθεί σε ένα ξενοδοχείο στην ανατολική ακτή της Κωνσταντινούπολης και από εκεί είχε φύγει η εντολή να γίνει η επιχείρηση στο νησί Ιμραλί. Σύμφωνα όμως με τον αρχηγό του φιλοκουρδικού κόμματος, Selahattin Demirtaş, στις 15 Ιουλίου την ημέρα του πραξικοπήματος έγινε κανονική μάχη γύρω από το Ιμραλί.

Ένα μήνα περίπου μετά στις 15/8 έγινε αιφνίδια έφοδο στην νήσο Ιμραλί όπου φυλάσσεται ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε φυλακές ασφαλείας, F Tipi, στα πλαίσια των διώξεων, όπως αναφέρθηκε, των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν και των συνεργατών του με το PDY, δηλαδή την κουρδική οργάνωση της Συρίας.

Εκείνη την μέρα συνελήφθηκαν ο λοχαγός H. Ü., διοικητής της φρουράς του Ιμραλί και οι ανθυπολοχαγοί, H.U. και M. S.

Οι συλληφθέντες οδηγηθήκαν στην Προύσα όπου και ανακρίθηκαν για συμμετοχή τους στο πραξικόπημα και σαν μέλη του διχτύου Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η όλη υπόθεση έτσι όπως μεταδόθηκε έχει πολλά κενά και αφήνει πολλά ερωτηματικά

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΠΗΓΗ