Αρχική Οικονομία Ποιες αλλαγές στη φορολογία φέρνει η μείωση του αφορολογήτου

Ποιες αλλαγές στη φορολογία φέρνει η μείωση του αφορολογήτου

Από τον Σπύρο Δημητρέλη

Η αλλαγή στη ρητορική έγινε χωρίς να γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή. Από το “δεν δεχόμαστε ούτε ένα ευρώ νέων μέτρων”, περάσαμε στο ότι “δεν δεχόμαστε ούτε ένα ευρώ νέας λιτότητας”. Και το αποκορύφωμα στην αλλαγή της ρητορικής ήρθε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν διαρροή ότι “οι όποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος“. Ο κύβος, λοιπόν, έχει ριφθεί. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα επιβαρύνει εκατομμύρια φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, καθώς και η μείωση της προσωπικής διαφοράς, θα συνδυαστούν με παρεμβάσεις σε άλλα πεδία της φορολογίας και των δαπανών, προκειμένου από τη μια να γίνουν πιο εύπεπτες για την κοινωνία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και από την άλλη να ικανοποιήσουν και τις επιθυμίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Σύμφωνα με όσα πέφτουν στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες, όπου υπάρχει μια έντονη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, από την κορυφή έως και τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και “θεσμών”, το Μέγαρο Μαξίμου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζονται για μια μεγάλη υποχώρηση, η οποία θα βαφτιστεί “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χωρίς επιπλέον λιτότητα”. Στο πλαίσιο αυτό οριστικοποιείται σταδιακά το περιεχόμενο μιας μεγάλης ανατροπής στη φορολογία, που θα βαφτιστεί “μεταρρυθμίσεις” και θα επιφέρει σημαντικές επιβαρύνσεις για μεγάλη μερίδα των φορολογουμένων. Από την άλλη, θα υπάρξουν, ωστόσο, και μειώσεις φόρων που θα έχουν ως στόχο κατά κύριο λόγο να ενισχύσουν την κατανάλωση, αλλά και να μειώσουν οριακά το κόστος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, δηλαδή να δώσουν λίγο οξυγόνο στην οικονομία από την πλευρά της ενίσχυσης της προσφοράς.

Τι έρχεται

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, οι αλλαγές πάνω στις οποίες επιχειρείται να βρεθεί, αν όχι συμφωνία, αλλά πρόοδος έως το Eurogroup της Δευτέρας, είναι:

– Η μείωση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Σήμερα η έκπτωση φόρου είναι 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του μισθωτού. Το σενάριο που εξετάζεται είναι να μειωθεί η έκπτωση φόρου έως και 600 ευρώ, δηλαδή να διαμορφωθεί στα 1.300 ευρώ, που συνεπάγεται μια μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα περίπου 8.600 ευρώ, που είναι σήμερα, στα περίπου 5.900 ευρώ. Η μείωση αυτή μπορεί να γίνει και σε δύο δόσεις, δηλαδή μια πρώτη μείωση το 2018, προκειμένου να κλείσει και το όποιο δημοσιονομικό κενό για το επόμενο έτος, και άλλη μία μείωση το 2019. Από τη μείωση της έκπτωσης φόρου πρόκειται να υπάρξουν επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους των περίπου 490 ευρώ τον μήνα και πάνω.

– Μέρος των πρόσθετων εσόδων από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου σχεδιάζεται να επιστραφεί στην οικονομία και στους μεσαίους μισθωτούς και συνταξιούχους μέσω μείωσης φορολογικών συντελεστών. Στο τραπέζι βρίσκεται η καθιέρωση ενός νέου φορολογικού συντελεστή στην κλίμακα μισθωτών-συνταξιούχων, που θα είναι για εισοδήματα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι 10% και να αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Ο συντελεστής, που σήμερα είναι 22% και εφαρμόζεται σε εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μελετάται να μειωθεί στο 10%, ενώ υπάρχουν πιθανότητες, αν και λιγότερες, να μειωθούν και υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές της κλίμακας των μισθωτών-συνταξιούχων (29% έως 45% σήμερα).

– Στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 12%, προκειμένου να γίνει αντιστάθμιση της επιβάρυνσης που θα δεχτούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Ο συγκεκριμένος συντελεστής εφαρμόζεται σε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα νωπά τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό ύδρευσης κ.ά.

– Η διεύρυνση των απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ και πιθανόν κάποιες μικρές μειώσεις σε συντελεστές του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου. Στο τραπέζι βρίσκεται η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των φορολογουμένων οι οποίοι σήμερα απαλλάσσονται κατά 50%. Να σημειωθεί ότι σήμερα δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος του οποίου το “συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα” του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα, η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα. Επίσης, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, υπό προϋποθέσεις.

*Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί.

 

Πηγή: http://www.capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

My personal sweetheart try five years old than me, and in addition we’ve started collectively for over per year and a half

My personal sweetheart try five years old than me, and in addition we've started collectively for over per year and a half Through the opportunity...

As I was actually searching through the consumer contract and online privacy policy for the webpages i stumbled upon various other scary admissions as...

As I was actually searching through the consumer contract and online privacy policy for the webpages i stumbled upon various other scary admissions as...

We’d recommend thought very carefully about the expenses associated with running an automobile – from tax and insurance policies to supply and common maintenance.

We'd recommend thought very carefully about the expenses associated with running an automobile – from tax and insurance policies to supply and common maintenance. Most...

Κορωνοϊός: Επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα – Εντοπίστηκαν δύο στελέχη της υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2.

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 387 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 29 Σεπτεμβρίου 2021 έως 18 Οκτωβρίου 2021. Από τον έλεγχο των 387 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 384 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και όλα αφορούν στο στέλεχος Delta. Δύο εκ των στελεχών Delta αφορούν στο στέλεχος ΑΥ.4.2, τα οποία εντοπίστηκαν σε δείγματα κρουσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες του Κε

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!