Αρχική Οικονομία Πετρόπουλος: 5.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών -150.000 αγρότες οφείλουν έως 3.000

Πετρόπουλος: 5.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών -150.000 αγρότες οφείλουν έως 3.000

«Με την αύξηση του ΑΕΠ θα έχουμε περιθώρια ενίσχυσης των κοινωνικών μας πολιτικών», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Tάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην Τρίπολη, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.

Ο Υφυπουργός παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υπογραμμίζοντας:

– «Πετύχαμε μια θετική αντιστροφή. Αντί  για ελλείμματα πάνω από  1,1 δις ευρώ που υπήρχαν στην κοινωνική ασφάλιση, μέχρι  31/12/2014, και έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ, είχαμε  πλεόνασμα που ξεπέρασε τα 777 εκατ. ευρώ.  Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης, της εισπραξιμότητας λόγω των χαμηλότερων εισφορών, της αύξησης της συμμετοχής των ελεύθερων επαγγελματιών στην κοινωνική  ασφάλιση κατά 23.500 άτομα, καθώς και των εσόδων κατά 3% από τους μη μισθωτούς».

– «Κρατήσαμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη εντός του δημοσιονομικού περιθωρίου του 16,2% που έχει τεθεί από το 2010. Χωρίς μειώσεις συντάξεων, με πλήρη καταβολή των ποσών για την υγεία (το 100% στον ΕΟΠΥΥ, το 95% των εισφορών για την ανεργία) και με τη χορήγηση πάνω από 116.000 νέων οριστικών συντάξεων».

Ο κ. Πετρόπουλος έδωσε έμφαση στη συμβολή  που έχουν οι συνταξιοδοτικές παροχές στην οικονομία και στην  κοινωνία,  επισημαίνοντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί η απόφαση της ΝΔ για μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε προαιρετική:

– «Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τη χώρα είναι ένα πεδίο στο οποίο δεν δοκιμάζεται μόνο η αλληλεγγύη, αλλά,  στο οποίο στηρίζεται και η ανάπτυξη.  Στο σύνολο της χώρας σε σύνολο 2,6 εκατ. συνταξιούχων καταβάλλονται 27,5 δις ευρώ, περίπου το 22,6% του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των νοικοκυριών της χώρας».

– «Πολύ σημαντική η κατοχύρωση ενός επιπέδου παροχών στην κοινωνική ασφάλιση διότι έτσι στηρίζεται η ίδια  η οικονομία. Στην περιφέρεια της Πελοποννήσου όπου ο πληθυσμός ανέρχεται σε 578.000 άτομα, έχουμε 152.000 συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλεται πάνω από 1,34 δις ευρώ όταν το ΑΕΠ της περιφέρειας είναι 8 δις ευρώ, δηλαδή το 16,7% του ΑΕΠ της περιφέρειας προέρχεται από τις συντάξεις».

– «Να σκεφτούμε τι θα συμβεί με αυτό που υποσχέθηκε η ΝΔ στο 11ο συνέδριό της. Να μετατρέψει σε προαιρετική τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να είναι στην επιλογή των πολιτών να επιλέξουν ιδιωτική ή δημόσια ασφάλιση. Από πού θα προκύψουν τα έσοδα που χρειάζονται για να καλυφθούν οι σχετικές παροχές και τί θα συμβεί από την κατάρρευση του ΑΕΠ λόγω της μείωσης των συντάξεων».

 

Ο υφυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, σε συνδυασμό με την καταβολή χαμηλότερων πλέον εισφορών,  να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών:

– «Τις πρώτες 3 εβδομάδες είχαμε περίπου 5.000 αιτήσεις από τις οποίες οι 2.500 έχουν γίνει αποδεκτές. Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα από όλους. Και από τον αγροτικό πληθυσμό. Πάνω από 150.000 αγρότες οφείλουν μέχρι 3.000 ευρώ και κατά συνέπεια με 36 δόσεις μπορούν να καλύψουν τώρα αυτή την οφειλή για να μην έχουν κενό ασφαλιστικού χρόνου, να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη», είπε. Συμπληρώνοντας ότι  «το 81% των ελεύθερων επαγγελματιών καλείται να πληρώσει εισφορά 157 ευρώ,  πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2016. Και οι αγρότες, σε ποσοστό 82,6%, εισφορά 95 ευρώ το μήνα, 8 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά οι μη μισθωτοί, το 2017, είχαν ελάφρυνση από εισφορές πάνω από 500 εκατ. ευρώ».

– «Καλύψαμε ένα τεράστιο κενό πολλών ετών σε μια κοινωνική ασφάλιση που ποτέ δεν είχε τα χαρακτηριστικά που όφειλε να έχει… θα διορθώνουμε όλα όσα πρέπει να διορθώνουμε και να βελτιώνουμε… Υπάρχουν οι δυνατότητες να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην κοινωνική ασφάλιση», κατέληξε.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Δεύτερη ευκαιρία για 120 δόσεις – Τι προβλέπεται για τα «χαμένα» ενοίκια

Δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων δίνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομιών στους οφειλέτες, που λόγω πανδημίας δεν κατάφεραν να...

-Χρ. Σταϊκούρας: Oι τέσσερις κομβικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Τέσσερις κομβικές προτεραιότητες έχει θέσει και υλοποιεί η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, με στόχο την επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης και για την...

Τσίπρας: Η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων το πιο σημαντικό διακύβευμα για την Ελλάδα

Tο πιο σημαντικό διακύβευμα για την Ελλάδα, είναι και θα παραμείνει η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων απέναντι στις αυξανόμενες απειλές της Τουρκίας» ανέφερε...

Δένδιας: Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να επενδύσει στην οικονομική διπλωματία

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να επενδύσει στην οικονομική διπλωματία, ανάγοντάς τη σε βαρύνουσας σημασίας παράμετρο της εξωτερικής μας πολιτικής», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!