Αρχική Πολιτική Πετρέλαιο (και φυσικό αέριο): τα χειρότερα είναι μπροστά μας κι έρχεται χειμώνας!

Πετρέλαιο (και φυσικό αέριο): τα χειρότερα είναι μπροστά μας κι έρχεται χειμώνας!

Η έλευση του χειμώνα στο Βόρειο ημισφαίριο, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη, σηματοδοτεί παραδοσιακά αύξηση στην κατανάλωση πετρελαίου και μείωση στην κατανάλωση της βενζίνης, καθώς λόγω καιρικών συνθηκών μειώνονται οι μετακινήσεις με ΙΧ.
Η έλευση του φετινού χειμώνα θα σηματοδοτηθεί από αισθητά πιο ακριβό πετρέλαιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καθώς η ανοδική κίνηση της τιμής, που πρόβλεψα στις 10/9, είναι ήδη πραγματικότητα και μάλιστα πιο γρήγορα του αναμενομένου.

Όπως βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα, η τιμή του Brent για συμβόλαιο ενός μήνα ήδη στις 25/9 έκλεισε στα 59,02€/βαρέλι κι έκανε νέα υψηλή τιμή έτους τόσο στο κλείσιμο όσο και ενδοσυνεδριακά (στα 59,25), δείχνοντας πως έχει σαφώς ανοδική προδιάθεση για το προσεχές διάστημα. Το μόνο θετικό εδώ είναι …
πως η ανοδική κίνηση εκδηλώθηκε πολύ απότομα, οπότε αναμένεται μέσα στην εβδομάδα υποχώρηση προς τα επίπεδα των 56€/βαρέλι. 

 

Στη συνεδρίαση της 26/9, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η τιμή έκανε και νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 59,49€/βαρέλι, κλείνοντας τελικά στα 58,48. Το γράφημα δείχνει πως η ενδοσυνεδριακή διακύμανση τιμής στις 25 & 26/9 διαμόρφωσε μια ακραία υψηλή τιμή, που ναι μεν ήταν υψηλό έτους, αλλά δείχνει μη ευχερώς διατηρήσιμη για τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Για τη συνέχεια, δεν αποκλείεται να δούμε μια ταλάντωση γύρω απ’ τα επίπεδα των 56€/βαρέλι, θα ήταν ωστόσο άκρως επιθυμητή μια ταχεία επιστροφή προς τα επίπεδα των 53-51€/βαρέλι, καθώς θα σηματοδοτούσε βραχυπρόθεσμη ανάσχεση της ανοδικής τάσης.
Πάντως, λίγο πριν αναρτηθεί η δημοσίευση, η ενδοσυνεδριακή διακύμανση της 27/9 είναι -μέχρι στιγμής- από 57,83 έως 58,89 κι αυτό μόνο ευοίωνο δεν είναι, ενδεχομένως γίνεται προσπάθεια αφομοίωσης των μέχρι τώρα υψηλών τιμών πριν γίνει υπέρβαση των 60 κι ανοίξει ο δρόμος για τα 65€/βαρέλι. 

Ας μην ξεχνούμε ποτέ πως στις 15/10 ξεκινά η διάθεση στην Ελληνική αγορά του πετρέλαιου θέρμανσης και το ύψος που θα έχει διαμορφωθεί η διεθνής τιμή του αργού σαφώς θα επηρεάσει την τιμή του πετρέλαιου θέρμανσης, τσουρουφλίζοντας τις τσέπες των καταναλωτών.

Επιπλέον, χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου 2017 κι αξίζει να ρίξετε μια ματιά στη σελίδα 4, εκεί που είναι οι “Δαπάνες ενεργειακού μείγματος”: η δαπάνη για υγρά καύσιμα αυξήθηκε κατά € 122,6 εκατ. (61,4%), από € 199,6 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2016 σε € 322,2 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2017, ενώ η δαπάνη για φυσικό αέριο αυξήθηκε σε € 211,6 εκατ. (72%), από € 123 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2016. Με την επικείμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, που αναμένεται να συμπαρασύρει την τιμή του φυσικού αερίου, καλά θα κάνουν ν’ ανάψουν καμιά λαμπάδα στο λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό. Γιατί διαφορετικά, τα οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο του έτους, που θ’ ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου 2018, δεν θα φέρουν και πολλά χαμόγελα στη διοίκηση.

Οπότε ξαναθέτω το ίδιο ερώτημα, που έθεσα και στις 10/9: λιγνίτη για βγάλουμε το χειμώνα θα έχουμε; Αν και καλό θα ήταν ν’ αφήσουν εκεί στη ΔΕΗ μέσα στο καταχείμωνο να μας ηλεκτροδοτήσουν τα αιολικά του Σταθάκη, μιας που ο Τσίπρας απ’ την Κρήτη μας είπε πως επείγεται να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και πως “η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές“, πιο πολύ κι απ’ τη Γερμανία, (προκειμένου προφανώς να χρηματοδοτήσει η χρεοκοπημένη Ελλάδα την πανάκριβη εξέλιξη μιας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που δεν έχει βάλει κανείς στην ΕΕ).

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Chicas y hombres y no ha transpirado a la inversa citas sobre yera

Chicas y hombres y no ha transpirado a la inversa citas sobre yera Alguien seduce a otro por su genuina forma sobre acontecer y no...

property or developing you intend to rather buying than you can do to pay back the loan

property or developing you intend to rather buying than you can do to pay back the loan Precisely what happens to be a revenue which...

Very, don’t genuinely believe that you should court their for weeks or months before anything intimate occurs.

Very, don’t genuinely believe that you should court their for weeks or months before anything intimate occurs. The conventional matchmaking treatment a part of matchmaking...

Whenever you understand the different tricks that making the lady want you, overlook you, then you certainly’ve had gotten the answer to generate the...

Whenever you understand the different tricks that making the lady want you, overlook you, then you certainly’ve had gotten the answer to generate the...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!