Αρχική Πολιτική ΠΕΡΝΑΝΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΑΠΟ ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ+ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΤτΕ...

ΠΕΡΝΑΝΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΑΠΟ ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ+ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΤτΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ !!!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΣΧΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Ο υπό διαβούλευση νόμος περί διανομής ασφαλιστικών προϊόντων επιφυλάσσει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους δε συμμορφώνονται με τις διατάξεις του, αλλά απαλλάσσει την εποπτική αρχή από οποιαδήποτε ευθύνη για λάθη ή παραλείψεις της !!!

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος ο υπό διαβούλευση νόμος, για την εναρμόνιση της ελληνικής ασφαλιστικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της οδηγίας 2016/97 (IDD) σχετικά με τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων όπως ισχύει μετα την οδηγία 2018/411/ΕΕ και κωδικοποιεί όλη τη σχετική νομοθεσία περί ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Σκοπός της οδηγίας, που θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο από 1/10/2018, είναι να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο, με βάση το οποίο όλοι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ασφαλιστικών προϊόντων λιανικής πώλησης θα έχουν τα ίδια δικαιώματα λεπτομερούς ενημέρωσης, πριν αποφασίσουν να αγοράσουν κάποιο ασφαλιστικό προϊόν.
Ειδικά για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, καθορίζονται ιδιαίτερα αυστηροί οι κανόνες ενημέρωσης και ενυπόγραφης αποδοχής των όποιων τελικών επιλογών των καταναλωτών, μέσω ειδικών εντύπων που θα παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι κατηγορίες των διανομέων ασφαλιστικών προϊόντων – όπως θα ονομάζονται στο εξής.
Στο σχέδιο νόμου περιγράφονται εκτενώς οι τρόποι, οι διαδικασίες και καθορίζονται όλες οι κατηγορίες διανομής, με βάση τις οποίες τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα πωλούν τα ασφαλιστικά προϊόντα.

Το νομοσχέδιο επίσης διαπνέεται από αυστηρότατες διατάξεις, που περιλαμβάνουν διοικητικές ποινές και πρόστιμα, για όσους παραβαίνουν για οποιοδήποτε λόγο τα καθορισμένα πλαίσια, καθώς και ειδική εκπαίδευση για όλους τους εμπλεκόμενους, είτε είναι διανομείς είτε είναι υπάλληλοι που ενεργούν για λογαριασμό των διανομέων ασφαλιστικών προϊόντων.
Αυτό όμως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι το άρθρο 5 παράγραφος 5 του νομοσχεδίου, για το οποίο μάλιστα δεν αναφέρεται ούτε λέξη στην αιτιολογική έκθεση προς τη Βουλή των Ελλήνων. Κατά το άρθρο 5 παρ. 5 λοιπόν, «Τα όργανα διοίκησης της εποπτικής αρχής (ΤτΕ), όπως και το προσωπικό αυτής, δεν ευθύνονται αστικά έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους εντός των κατά τον παρόντα νόμο αρμοδιοτήτων τους, καθώς επίσης εντός των λοιπών αρμοδιοτήτων τις οποίες ασκεί η Εποπτική αρχή κατά ανάθεση δημόσιας εξουσίας, εκτός εάν τα υπαίτια πρόσωπα βαρύνονται με δόλο».
Με άλλα λόγια, εκτός του ότι η εν λόγω διάταξη είναι άσχετη με το νομοσχέδιο, όλοι οι εμπλεκόμενοι μπορεί να κάνουν λάθη ή παραλείψεις και να το πληρώσουν ακριβά, εκτός της εποπτικής αρχής, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχει το ακαταλόγιστο.
Αυτό σημαίνει ότι κανείς Έλληνας πολίτης δεν θα μπορεί να στραφεί κατά της Τράπεζας της Ελλάδος, εάν ζημιωθεί γιατί π.χ. έκλεισε κάποια ασφαλιστική εταιρία και, εξαιτίας της πλημμελούς εποπτείας της αρμόδιας διεύθυνσης, έχασε τα λεφτά του από κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
Τα ίδια ισχύουν και στην Ευρώπη με τις αντίστοιχες εποπτικές αρχές, αφού τέτοια όμορφα εμβόλιμα πραγματάκια εξακολουθούν να σκαρώνονται μόνο στην Ελλάδα.
Τι λένε οι κύριοι της ελληνικής κυβέρνησης γι’ αυτή τη φωτογραφική διάταξη, που καμία σχέση δεν έχει με την ευρωπαϊκή οδηγία;
Μήπως κάτι ξέρουν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας, που στελεχώνουν τους θεσμούς και μας στέλνουν έτοιμους τους ελληνικούς νόμους, στα αγγλικά, ώστε να μην αλλοιώνονται με τέτοιου είδους «πονηρές εναρμονίσεις» οι ευρωπαϊκές οδηγίες;
ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κυρ. Μητσοτάκης στο France 24: Oι ελληνοτουρκικές διαφορές πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο

Την ανάγκη συμφωνίας σε ένα κοινό πλαίσιο με την Τουρκία για τη διαχείριση των διαφορών μας, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις...

Ελληνικά ομόλογα: Αποδόσεις 39% τα τελευταία δύο έτη και 120% την τελευταία πενταετία

Η νέα «ψήφος εμπιστοσύνης» προς την ελληνική οικονομία και η «αγάπη» των διεθνών επενδυτών για τους κρατικούς ελληνικούς τίτλους αποτυπώθηκε στην πρόσφατη επανέκδοση του...

Antonio Taquis στη Διεθνή Σύνοδο «Βαλκάνια 2021»: Η σπουδαιότητα της Διαβαλκανικής συνεργασίας για ενιαία περιφερειακή αγορά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 10 Ιουνίου, η Διεθνής Περιφερειακή  Σύνοδος «Βαλκάνια 2021: Προωθώντας την συνεργασία στη μετά-COVID19 εποχή», Στην Σύνοδο μετείχε ως κεντρικός...

Κορωνοϊός: 591 νέα κρούσματα και 21 θάνατοι – Στους 360 οι διασωληνωμένοι

Σε 591 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 21 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!