ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ «ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΡΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 2 ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΦΙΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ

Την κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε μια συνάντηση που κράτησε περίπου 2,5 ώρες, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Ο Ρ. Τίλερσον εξέφρασε την ελπίδα η εκεχειρία να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Πρόσθεσε ότι η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή από την Κυριακή αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες θα διευθετηθούν και με τα υπόλοιπα κράτη (Τουρκία, Ιορδανία). Τελικά αποφασίστηκε να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, στις 12.00 ώρα Δαμασκού.  Δημοσιογράφοι  μίλησαν για «άσκηση λογικής»…

Σε ό,τι αφορά μια πιθανή ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι Τραμπ και Πούτιν «είχαν μια έντονη και μακρά συνομιλία για το θέμα. Ο πρόεδρος Τραμπ πίεσε τον πρόεδρο Πούτιν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη. Ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε μια τέτοια ανάμιξη, όπως νομίζω ότι έχει κάνει και στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ζητά να λάβει τη δέσμευση της Μόσχας ότι δεν θα παρεμβαίνει στις αμερικανικές υποθέσεις. Υπογράμμισε όμως ότι οι δύο πρόεδροι επικεντρώθηκαν στο πώς θα προχωρήσουν προς τα εμπρός τις σχέσεις των δυο κρατών.

Ωστόσο οι δυο Πρόεδροι εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Βόρεια Κορέα και το ζήτημα των εξοπλιστικών της προγραμμάτων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να πιέζει τη Μόσχα να κάνει περισσότερα για να καμφθούν οι προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικά όπλα.

Οπως αναφέρθηκε, κατά την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δυο Προέδρων, πέρα από τη Συρία, κυριάρχησαν επίσης θέματα όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

«Είχα μια πολύ μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρχαν πολλά ζητήματα, όπως η Ουκρανία, η Συρία, άλλα προβλήματα, άλλα διμερή θέματα», είπε ο Πούτιν ενώ ξεκινούσε η επόμενη συνάντησή του, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. «Επιστρέψαμε επίσης και πάλι στα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

 

ΠΗΓΗ