Αρχική Επιστήμη ΠΑΤΡΑ: Πρώτη εμφύτευση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

ΠΑΤΡΑ: Πρώτη εμφύτευση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Η πρώτη εμφύτευση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Πρόκειται για επαναστατική εξέλιξη στην τεχνολογία των βηματοδοτών που απαιτεί εξειδίκευση από την ιατρική ομάδα που θα την εφαρμόσει και ο ασθενής να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας ελάχιστα κέντρα τον έχουν εφαρμόσει και ανάμεσα σε αυτά είναι πλέον και το ΠΓΝΠ.
Σημαντικότατη εξέλιξη για την περιοχή μας και μεγίστη απόδειξη του υψηλού επιστημονικού επιπέδου της Καρδιολογικής Κλινικής με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντεύοντα της Κλινικής, Γεώργιο Χάχαλη. Υπογραμμίζουμε δε ότι την απαιτούμενη εξειδίκευση τη διαθέτει ο επιμελητής Γεώργιος Λεβεντόπουλος, ο οποίος έχει προσληφθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ως επικουρικός.
«Γενικά στην Ελλάδα είναι λίγοι οι βηματοδότες αυτής της τεχνολογίας που έχουν τοποθετηθεί. Αφορούν περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον κλασικό βηματοδότη» αναφέρει ο κ. Χάχαλης.
ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το μέγεθος του νέου βηματοδότη είναι σχεδόν τo ένα δέκατο του μεγέθους ενός συμβατικού. Εχει τη μορφή μιας μικρής κάψουλας που ενσωματώνει τη μπαταρία, το ηλεκτρόδιο και το λογισμικό ενός κλασικού βηματοδότη και στερεώνεται με μικροσκοπικά άγκιστρα στο εσωτερικό της καρδιάς.
Η προώθηση του βηματοδότη στη δεξιά κοιλία γίνεται μέσα από ειδικό καθετήρα από τη μηριαία φλέβα, ο οποίος αποσύρεται μετά τη στερέωσή του χωρίς να αφήνει ιδιαίτερα σημάδια. «Επί της ουσίας τα αγκιστράκια αυτά στερεώνουν τον βηματοδότη στην καρδιά» περιγράφει ο καθηγητής.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Σε ό,τι αφορά το κόστος της νέας αυτής συσκευής, είναι αρκετά υψηλό, καθώς ανέρχεται στις 7.000 ευρώ. «Για να χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος βηματοδότης, ο ασθενής θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Κατ’ αρχάς δεν θα πρέπει να υπάρχει άλλη λύση για τον ασθενή, επομένως το κράτος καλύπτει τα έξοδα της προμήθειάς του. Το δεύτερο και σημαντικό είναι ότι πρέπει να υπάρχει τεχνογνωσία. Σε ό,τι αφορά τον δικό μας ασθενή, εναλλακτική λύση δεν υπήρχε κι έτσι το νοσοκομείο εξασφάλισε τη συσκευή. Επίσης είμαστε τυχεροί, διότι είχαμε και την τεχνογνωσία, καθώς ο καινούργιος επικουρικός επιμελητής μας, ο κ. Λεβεντόπουλος, είναι πιστοποιημένος στο θέμα αυτό κι έχει εμπειρία μεγάλη και στην ηλεκτροφυσιολογία και στις επεμβάσεις κολπικής μαρμαρυγής» αναφέρει ο κ. Χάχαλης.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Εκτός από τα παραπάνω πλεονεκτήματα του βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια (μέγεθος κ.ά.), «ο ασθενής είναι απαλλαγμένος από ηλεκτρόδια. Στην περίπτωση δε νέων ατόμων, παιδιών και εφήβων που έχουν ανάγκη βηματοδότη, θα πρέπει τα ηλεκτρόδια αυτά να τα έχουν για όλη τους τη ζωή. Καμιά φορά αυτά τα ηλεκτρόδια επιμολύνονται όταν αλλάζουμε τη μπαταρία, καθώς η αλλαγή ενέχει τον κίνδυνο της επιμόλυνσης της συσκευής. Αυτός ο κίνδυνος δεν φαίνεται να υφίσταται στον νέο αυτό τύπο βηματοδότη και αυτό είναι επ’ ωφελεία των ατόμων που είναι εξαρτημένα από βηματοδότη επί δεκαετίες. Το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι όσο μεγαλώνει ένα παιδί και το σώμα του πιθανόν να χρειαστεί άλλα ηλεκτρόδια, οπότε εκεί μπαίνουν άλλα διλήμματα. Επομένως είναι μία λύση αυτή» σημειώνει ο κ. Χάχαλης, τονίζοντας ότι όλα αυτά είναι ζητήματα που τώρα αναδύονται και απασχολούν την επιστημονική κοινότητα. Προφανώς όλα αυτά θα έχουν απαντηθεί μέχρι η συγκεκριμένη συσκευή να μπει σε ευρεία χρήση.
Εκτός από τον κ. Λεβεντόπουλο, στο νέο αυτό επιστημονικό εγχείρημα συνέβαλαν ο υπεύθυνος του τμήματος επεμβατικής ακτινολογίας αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Χειλαδάκης και η επιμελήτρια Α’ Φανή Ζάγκλη.
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Πηγή: http://dete.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κάλεσμα Μητσοτάκη σε Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα

Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα (Έλληνες του εξωτερικού αλλά και πολίτες ξένων χωρών) ώστε να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ευκαιρίες...

Επιταγές: Δημοσιεύθηκε η απόφαση – Όλοι οι ΚΑΔ που εντάσσονται στη ρύθμιση

Όλοι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που εμπίπτουν στη ρύθμιση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές αναφέρονται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της...

Μόλις 6,8 ν.μ. από τη Στρογγύλη έφτασε το Oruc Reis

Μόλις 6,8 μίλια από την Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, έφτασε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis τα ξημερώματα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου. Το...

Μόλις 6,8 ν.μ. από τη Στρογγύλη έφτασε το Oruc Reis

Μόλις 6,8 μίλια από την Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, έφτασε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis τα ξημερώματα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου. Το...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!