Αρχική Παιδεία Παραμένουν οι Πανελλήνιες: Ολες οι αλλαγές για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

Παραμένουν οι Πανελλήνιες: Ολες οι αλλαγές για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Παρά τις συνεχείς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν καταργούνται.

Με βάση τα όσα παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γεράσιμος Κουζέλης (διευκρινίζοντας ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του), το αφήγημα της κυβέρνησης περί ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ φαίνεται να καταρρέει. 

Όπως είπε ο κ. Κουζέλης, το σύστημα των Πανελληνίων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια παραμένει. Το μόνο που καταργείται είναι οι ενδοσχολικές εξετάσεις. Μάλιστα, όπως έκανε σαφές ο πρόεδρος του ΙΕΠ, δεν θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που θα δέχονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις.

Η συγκεκριμένη πρόταση, που διατυπώθηκε στον διάλογο για την Παιδεία από τον καθηγητή Αντώνη Λιάκο, έχει απορριφθεί, καθώς κρίθηκε ότι τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να αναλάβουν έναν τέτοιο ρόλο σήμερα. Συνεπώς, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις παραμένουν, αλλάζοντας απλά μορφή.

Ετσι, οι Πανελλήνιες παραμένουν, απλά ρόλο στον βαθμό για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παίζουν και οι επιδόσεις στο Λύκειο. Θα δημιουργηθεί, επομένως, ένα μεικτό σύστημα, του οποίου η εφαρμογή θα ξεκινήσει από τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ καθοριστικό ρόλο θα παίζει η επίδοση των μαθητών στο α’ τετράμηνο της Γ’ Λυκείου, ενώ η επίδοση στις Πανελλήνιες θα καθορίζει, εκτός από την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, και το απολυτήριο.

Σε ό,τι αφορά στις Πανελλήνιες, οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται σε τέσσερα μαθήματα. Το ένα από αυτά θα είναι η Έκθεση και θα υπάρχουν ακόμη δύο μαθήματα -ανάλογα με τη σχολή στην οποία στοχεύουν- αλλά και ένα μάθημα «μπαλαντέρ», που θα διευρύνει τις επιλογές μεταξύ των σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ταυτόχρονα, στη Γ’ Λυκείου θα καταργηθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις.

Οι μαθητές στην τελευταία τάξη του Λυκείου θα διδάσκονται μόνο 7 και όχι 15 μαθήματα, στα οποία θα περιλαμβάνονται και τα Θρησκευτικά.

Σταχυολογώντας τα όσα περιέγραψε χθες ο Γεράσιμος Κουζέλης για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, προκύπτουν τα εξής:

 • Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-2020.
 • Οι εξετάσεις θα γίνονται σε τέσσερα μαθήματα: Εκθεση, δύο ακόμη που θα σχετίζονται με τη σχολή που επιθυμούν να μπουν οι υποψήφιοι και ένα τέταρτο που θα τους διευρύνει τις επιλογές ως προς τις σχολές που επιθυμούν να εισαχθούν.
 • Τα θέματα δεν θα προέρχονται από Τράπεζα Θεμάτων. Θα παραμείνει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων που θα επιλέγει τα θέματα.
 • Στον βαθμό εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα παίζουν ρόλο και οι επιδόσεις στο πρώτο τετράμηνο της Γ’ Λυκείου.
 • Στον βαθμό εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα παίζει ρόλο και ο βαθμός απολυτηρίου, με μικρότερο συντελεστή απ’ ό,τι θα προσμετρώνται τα τέσσερα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα.
 • Για τον βαθμό του απολυτηρίου θα υπολογίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζόμενων μαθημάτων και σε μικρότερο ποσοστό ο βαθμός των 4 πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων.

Οι αλλαγές στις άλλες τάξεις του Λυκείου

 • Από την ίδια σχολική χρονιά (2019-2020) θα ισχύσουν οι αλλαγές σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.
 • Με βάση τις αλλαγές, θα υπάρχει μετά την Α’ Λυκείου ένας κορμός μαθημάτων, αλλά και μια λίστα μαθημάτων επιλογής.
 • Φέτος στην Α’ Λυκείου δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Θα ελαφρυνθεί πάντως ο εξεταστικός φόρτος των μαθητών.
 • Μικρές μεταβολές θα έχει η ύλη της Α’ Λυκείου τη χρονιά 2018-19, ενώ την ίδια χρονιά (2018-19) θα αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα της Β’ Λυκείου.
 • Στη Β’ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι τετράωρα.
 • Στη Γ’ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι 6ωρα.
 • Στο Νέο Λύκειο δεν θα υπάρχουν καθόλου μαθήματα μιας διδακτικής ώρας.
 • Στα υποχρεωτικά μαθήματα εντάσσονται τα Θρησκευτικά, η Φυσική Αγωγή και οι Δημιουργικές Δραστηριότητες.
 • Για το μάθημα των Θρησκευτικών: Ο φάκελος του μαθητή που έχει σχεδιαστεί πάνω στο νέο πρόγραμμα σπουδών είναι έτοιμος και θα τον παραλάβουν οι μαθητές τον Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά στα νέα βιβλία, αυτά θα είναι έτοιμα την επόμενη χρονιά (2018-19), αφού η Εκκλησία ελέγξει προηγουμένως ό,τι έχει σχέση με το δογματικό περιεχόμενο.
 • Για το μάθημα της Ιστορίας: Θα γίνει νέο πρόγραμμα σπουδών μέχρι την αρχή της επόμενης χρονιάς (2018) και δείγμα για τον φάκελο του μαθητή, για όλες τις τάξεις. Τα νέα βιβλία της Ιστορίας θα είναι έτοιμα τη χρονιά 2018-19.
 • Μετά την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών, η Β’ Λυκείου θα είναι η «τάξη ταβάνι» στην οποία οι μαθητές θα ελέγχονται για τις βασικές γνώσεις στα μαθήματα κορμού, τα οποία θα ξανασχεδιαστούν.
 • Μέχρι το 2020, όταν οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ με το νέο σύστημα πρόσβασης, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να γίνονται βελτιώσεις στα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων προς την κατεύθυνση της λιγότερης απομνημόνευσης.
Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Βραβεία ΕΒΕΑ: Παράταση προθεσμίας υποβολής φακέλων υποψηφιοτήτων

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία υποβολής αίτησης  για συμμετοχή στα Βραβεία ΕΒΕΑ. Τα Βραβεία θα απονεμηθούν σε 10 κατηγορίες: Βραβείο εξαγωγικής δραστηριότητας...

Εμβόλιο – «Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 4-11 ετών – Στους 4 μήνες η αναμνηστική δόση

«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 4 έως 11 ετών άναψε η Επιτροπή Εμβολιασμού ενώ αναμένεται να προχωρήσει στην σύντμηση του χρόνου για την αναμνηστική δόση στους τέσσερις μήνες αντί στους έξι. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους εντός των επόμενων 24ωρων θα υπάρξει και η επίσημη απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού για τον εμβολιασμό των πολιτών στους τέσσε

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Στην Κρήτη επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης. Πρόκειται για Ελληνα που ήλθε στη χώρα από τη Νότιο Αφρική. Εχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα καραντίνας και η απόλυτη ιχνηλάτηση, τόνισε ο υπουργός ο οποίος εξειδικεύει τα μέτρα που ψηφίστηκαν για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών.

Κατέθεσε στον ανακριτή ο ο δικηγόρος Μανώλης Μαργωμένος

Σε ανακριτικές πράξεις προχωρά η αρεοπαγίτης Αλεβιζοπούλου, με αφορμή την μήνυση για εκβίαση που έχει καταθέσει ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, εναντίον του εκδότη της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!