Αρχική Uncategorized Παράταση μέχρι τις 8 Μαΐου για τακτοποίηση αυθαιρέτων

Παράταση μέχρι τις 8 Μαΐου για τακτοποίηση αυθαιρέτων

 Παράταση μέχρι και τις 8 Μαΐου για τις ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αφορούν την τακτοποίηση αυθαιρέτων δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Ταυτόχρονα, προωθείται και η θεσμοθέτηση του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα, ο οποίος αναφέρεται στην προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος.

Στο σχέδιο νόμου που επεξεργάζονται στο υπουργείο έχουν προστεθεί δύο νέες ειδικές κατηγορίες πολιτών. Πρόκειται για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, οι οποίοι θα πληρώσουν το 20% του προστίμου και θα έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων για δύο χρόνια. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή των μακροχρόνια ανέργων, που θα πληρώνουν το 30% του προστίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση για τακτοποίηση αυθαιρέτων περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες και το σύνολο του ποσού που έχει εισπραχτεί φτάνει τα 1,6 δισ., ενώ αναμένεται ακόμα 1 δισ. από τους ιδιοκτήτες που έχουν διακανονίσει ήδη τις δόσεις τους. Αναφορικά, το 75% των ιδιοκτητών είναι εντός σχεδίου και το 25% εκτός. Το 70% των ιδιοκτητών ζουν σε κτίρια με άδεια, ενώ το 30% χωρίς.

Ναι μεν… αλλά από την ΠΟΜΙΔΑ

Σύμφωνα με όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, η παράταση είναι μια θετική ενέργεια αλλά χρειάζεται στο ενδιάμεσο διάστημα να ληφθούν κάποια ακόμη μέτρα. «Είναι θετικό μέτρο η ολιγόμηνη παράταση του ισχύοντος νόμου για την αναγνώριση αυθαιρέτων, αλλά θα είναι ακόμα πιο θετικό αν στον καινούργιο νόμο που ετοιμάζεται δούμε μείωση του βασικού συντελεστή στα πρόστιμα τετραγωνικών μέτρων από το 0,15 στο 0,10. Επίσης, θα πρέπει να δούμε διαγραφή από το προσχέδιο που είχε βγει στη διαβούλευση διατάξεων όπως αυτές που προέβλεπαν πιστοποιητικά μηχανικών ακόμη και στις αποδοχές κληρονομιάς, αμοιβές για δύο μηχανικούς σε κάθε δήλωση αυθαιρέτου και τη νέα “φάμπρικα” σε βάρος των ιδιοκτητών όλης της χώρας και των απογόνων τους, με το όνομα “ταυτότητα κτιρίου”».

Να σημειωθεί πως μειώνεται το ύψος του προστίμου στις περιοχές στις οποίες μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες και οι τιμές ζώνης με την αναθεώρηση που έγινε φέτος. Η προηγούμενη ρύθμιση λάμβανε ως βάση για τον υπολογισμό του προστίμου τις τιμές που ίσχυαν το 2011. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτου που μπορούν να αποδείξουν ότι ανεγέρθηκε μεταξύ του 1983 και του 1993 θα καταβάλλουν το 60% του προστίμου, έναντι του 80% σήμερα.

Με τη νέα ρύθμιση το ύψος του παραβόλου μειώνεται στο μισό έναντι αυτού που ισχύει τώρα για όλες τις αυθαιρεσίες μέχρι τα 5.000 τ.μ. Τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 250 ευρώ (έως 100 τ.μ.) και ανεβαίνουν σημαντικά έως και τις 4.000 ευρώ (2.000-5.000 τ.μ.). Παράλληλα, το πρόστιμο μειώνεται και στις περιοχές όπου μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες και οι τιμές ζώνης το 2016.

Προτεραιότητα του ΥΠΕΝ αποτελεί το Κτηματολόγιο, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί να λειτουργήσει ως ένας ενιαίος φορέας, ο οποίος θα ενσωματώσει και τα κτηματογραφικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία. Σε ό,τι έχει να κάνει με την εξέλιξη της ανάθεσης των μελετών για την κτηματογράφηση της χώρας, από τις 32 έχουν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές για τις 28, ώστε να συνταχθεί το δεύτερο πρακτικό από την επιτροπή αξιολόγησης.

Οπως διευκρινίστηκε, όλη η διαδικασία γίνεται σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε αυτή τη φάση τα θέματα προετοιμασίας έχουν ωριμάσει αρκετά, ενώ παραμένουν λίγες εκκρεμότητες που, μόλις επιλυθούν, θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Εντός του Μαρτίου αναμένεται η θεσμοθέτηση των έντεκα περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό.

Τέλος και σύμφωνα, πάντα, με τις ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2020.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΚΤ: Τα τεστ προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις έδειξαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές

Ανθεκτικές παραμένουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής (stress test) στο δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική...

Alpha Bank: Ολοκλήρωσε με επιτυχία το stress test του 2021 – Δείκτης CET 1 στο 17,3% στο βασικό και 8,4% στο δυσμενές σενάριο

Η Alpha Services and Holdings ολοκλήρωσε με επιτυχία την Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων  Καταστάσεων 2021 (EU-wide Stress Test), όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου της. Η Άσκηση...

Alpha Bank: Αναζητά στρατηγικό επενδυτή για τον σχηματισμό κοινοπραξίας στην ελληνική αγορά ακινήτων

Η Alpha Bank Α.Ε. (εφεξής η «Alpha Bank»), στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού της σχεδίου, Project Tomorrow, και ειδικότερα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης εργασιών...

Σκυλακάκης: Ιστορική ευκαιρία το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» – Ίσως την άλλη Παρασκευή τα πρώτα 4 δισ. ευρώ

Την πεποίθηση ότι το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα αποδειχθεί μια ιστορική ευκαιρία και θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξη και την πορεία της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!