Αρχική Πολιτική Παιχνίδια Σταθάκη με τον αγωγό EastMed!

Παιχνίδια Σταθάκη με τον αγωγό EastMed!

Οι πρωτοβουλίες του υπουργού Ενέργειας με τις οποίες παρακάμπτει το ΥΠΕΞ και τη Διπλωματική Υπηρεσία

Πρωτοφανή επιχείρηση παράκαμψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και των στελεχών της Διπλωματικής Υπηρεσίας υλοποιεί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, με επίκεντρο τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός ελπίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου και θα συνδέει (αν, ασφαλώς, ξεπεραστούν τα τεράστια οικονομικά και κατασκευαστικά προβλήματα) τη Μεγαλόνησο με την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη νότια Ιταλία.

Ωστόσο, αν και το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και διπλωματικό, αφού το έργο αφορά τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ) και έχει ήδη προκαλέσει την μήνιν της Αγκυρας, καθώς θα διασχίζει τις θαλάσσιες περιοχές και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τόσων χωρών, πλήττοντας τα τουρκικά συμφέροντα, ο υπουργός Ενέργειας κρίνει ότι μπορεί να το χειριστεί μόνος του.

Ο γενικός γραμματέας

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταθάκης απέστειλε πρόσφατα τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχ. Βερροιόπουλο σε κρίσιμη συνάντηση στην ιταλική πρωτεύουσα, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής πρεσβείας Ρώμης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των άλλων τριών χωρών (υποστηριζόμενοι, φυσικά, από τις αντίστοιχες πρεσβείες τους), πεπειραμένος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που χρηματοδοτεί εν μέρει τις εξελισσόμενες ερευνητικές μελέτες) και στελέχη της ιταλικής εταιρίας Edison, που μαζί με την ελληνική ΔΕΠΑ συμμετέχουν στην κοινοπραξία του αγωγού, την IGI Poseidon.

Οπως και στην περίπτωση της ελληνικής πρεσβείας, οι κύριοι Σταθάκης και Βερροιόπουλος δεν έκριναν απαραίτητο ή χρήσιμο να ενημερώσουν ούτε και τη ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα να μην παραστεί εκπρόσωπός της, ο οποίος θα ισοστάθμιζε τη συμμετοχή της Edison.

Η υπόθεση έχει σοβαρή διπλωματική διάσταση, για δύο λόγους: πρώτον, επειδή το υπουργείο Ενέργειας κρατά το υπουργείο Εξωτερικών μακριά από τις επικείμενες διαδικασίες σύνταξης του μνημονίου κατανόησης Ελλάδας – Κύπρου – Ιταλίας – Ισραήλ, που θα οριστικοποιηθεί πιθανόν τον Δεκέμβριο, ενώ οι άλλες συμμετέχουσες χώρες παρακολουθούν την υπόθεση σε υψηλό επίπεδο, με συχνή προσωπική εμπλοκή του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου.

Δεύτερον, επειδή το ζήτημα συνδέεται με τις αμφισβητήσεις της Αγκυρας όσον αφορά τα ελληνικά συμφέροντα στις θαλάσσιες ζώνες του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και δεν είναι νοητό η Διπλωματική Υπηρεσία να μη γνωρίζει το ερευνητικό πρόγραμμα του ειδικού σκάφους που έχει μισθώσει η κοινοπραξία του EastMed και το οποίο παρακολουθείται στενά από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Και, πέραν αυτών, υπάρχει και η κωμικοτραγική πλευρά: δεν είναι δυνατόν ο γ.γ. ενός υπουργείου να παρακάμπτει την ελληνική πρεσβεία και τα στελέχη της να πρέπει στη συνέχεια, αφενός, να δικαιολογούνται στους ξένους για την απουσία τους και, αφετέρου, να πασχίζουν να συλλέξουν πληροφορίες – απ’ όπου το καταφέρουν.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΦΚΑ: Oι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται ψηφιακά με περισσότερες από 20 ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.) υπήρξε μια μεγάλη τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Ο φορέας είναι σήμερα υπεύθυνος για την συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών και για την καταβολή όλων των συντάξεων και εφάπαξ παροχών, σε όλους τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό, το οποίο απαιτεί υψηλό επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας, αλλά και σύγχρονα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Θεοδωρίδου: Η εμφάνιση της «Όμικρον» υπαγορεύει την εντατικοποίηση των εμβολιασμών

«Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας (σ.σ. λόγω της μετάλλαξης Όμικρον), εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής...

Συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο ΚΕΕΕ Ι. Χατζηθεοδοσίου

Η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ),...

Alpha Bank: Ανάκαμψη τύπου V για την Ελλάδα – Πλεονάσματα από 2023

Η σημαντική βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας στο μεταπανδημικό τοπίο, επηρεάζει ευνοϊκά την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, αυξάνοντας τους βαθμούς ελευθερίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!