Αρχική Απόψεις Παγκοσμιοποίηση-Ευρώπη-Ευρώ

Παγκοσμιοποίηση-Ευρώπη-Ευρώ

Του Σπύρου Στάλια

Όταν λέμε παγκοσμιοποίηση -που δεν είναι οικονομικός όρος αλλά όρος πολιτικός- επί της ουσίας εννοούμε την ελεύθερη διακίνηση της παραγωγής (προϊόντων), την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και την ελεύθερη διακίνηση εργατών.

Με άλλα λόγια με τον τρόπο αυτό καταργείται κάθε πρόνοια παρέμβασης από την κρατική οντότητα σε σχέση με αυτά. Οίκοθεν νοείται ένα τέτοιο παγκόσμιο καθεστώς απαιτεί σταθερές ισοτιμίες νομισμάτων, και κατά συνέπεια, εφ’ όσον απαιτεί ταυτόχρονα την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, τα κράτη θα πρέπει να απολέσουν την νομισματική τους και δημοσιονομική πολιτική και να είναι έρμαια των τραπεζικών κεφαλαίων.

Τα κράτη διεθνώς όμως, μπορούν να αμυνθούν σε μια τέτοια κατάσταση, αν το νόμισμα τους το αφήνουν να διακυμαίνεται ελευθέρα στις αγορές ή ελέγχουν την διακίνηση των διεθνών κεφαλαίων, ασχέτως αν αυτό αντίκειται στις γενικές αρχές της παγκοσμιοποίησης. Υπ’ αυτή την έννοια η παγκοσμιοποίηση δεν είναι παγκόσμιο κατεστημένο ασχέτως το πώς παρουσιάζεται.

Το ευρώ υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε με πρωταρχικό στόχο την σύγκληση των οικονομιών της ευρωζώνης και συνεπώς την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης, όπως αυτή περιγράφεται στην Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992), που συμπληρώθηκε και αναθεωρήθηκε με την Συμφωνία του Δουβλίνου (1997) και την Συμφωνία του Άμστερνταμ (1997) άλλα και άλλες μεταγενέστερες Συμφωνίες μέχρι σήμερα.

 

Όλες όμως οι Συμφωνίες είχαν το εξής χαρακτηριστικό ευθύς εξ αρχής. Με κάθε τρόπο οι Συμφωνίες αποσκοπούν να θεμελιωθεί και να διατηρηθεί το Ιδεατό Υπόδειγμα της Παγκοσμιοποίησης στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Υπόδειγμα Παγκοσμιοποίησης είναι μοναδικό, πλατωνικό θα λέγαμε, με την έννοια ότι με το ευρώ ως κοινό νόμισμα, αφαιρεί από κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης την δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής, και εντεύθεν ανεξάρτητης δημοσιονομικής πολιτικής, που κάθε άλλο κράτος στη γη έχει.

Μόνο με αυτό τον τρόπο το ευρώ θα μπορούσε να καταστεί ισχυρό νόμισμα και να είναι πάντα ουδέτερο ως προς την παραγωγή.

Συνεπώς το ευρώ θα ζητείται ως νόμισμα αποθεματικό με διαρκή αξία.

Το ευρωπαϊκό κράτος συνεπώς με την έλευση του ευρώ, μετετράπη σε κράτος της αγοράς, με στόχο να ενσωματώσει τους ευρωπαϊκούς λαούς στην ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά προς όφελος υποτίθεται της ειρήνης, της ευημερίας και της δημοκρατίας.

Είναι ένα πείραμα πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία, άγριο και εγκληματικό στο οποίο σώζονται οι τραπεζίτες, οι γραφειοκράτες πολιτικοί τους και προσωρινά η οικονομία με την μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Οίκοθεν νοείται ότι το ευρώ διχάζει τους Ευρωπαϊκούς Λαούς και θα θέσει την ειρήνη στην Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.

Συνεπώς όταν μιλάμε για παγκοσμιοποίηση ας έχουμε ως υπόδειγμα στην σκέψη μας την ευρωζώνη και θα πρέπει να οργανώσουμε μια σκληρή επίθεση για την καταστροφή αυτού του ζόμπι κατασκευάσματος που έρχεται από τα υπόγεια της Ιστορίας!

Ο Σπύρος Στάλιας είναι Οικονομολόγος PhD.

Πηγή: Η προσωπική σελίδα του αρθρογράφου στο facebook

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Δένδιας: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα

«Υπάρχει όντως έξαρση της ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία πλέον σε λεκτικό επίπεδο δεν τηρεί καν τα προσχήματα και θέτει υπό αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών, με εξωφρενικές αιτιάσεις, πέραν κάθε έννοιας λογικής και βεβαίως της διεθνούς νομιμότητας» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση

Υπουργείο Εργασίας: Τι αναφέρει για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους εν μέσω κακοκαιρίας

Με αφορμή τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών σε όλη τη χώρα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους. Οι εργοδότες οφείλουν να μεριμνούν ώστε -μα βάση την εργατική νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και στην προκειμένη περίπτωση οφείλουν λάβο

«Ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον» από την Αγρυπνία των Θεοφανείων στη Μονή Βατοπαιδίου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε η ιερά αγρυπνία για την μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Χορός Βατοπαιδινών Πατέρων: «Ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον», ήχος δ΄ άγια, μάθημα Λιτής Θεοφανείων, μέλος Ματθαίου Βατοπαδινού (+1849) Ψάλλει ο Χορός των Βατοπαιδινών Πατέρων Ζωντανή ηχογράφηση από την αγρυπνία των Θεοφανείων 2022

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Από τις 23 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοιν

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!