Αρχική Κοινωνία Πάτρα: Περιουσίες γονέων παιδεύουσι τέκνα - Η κρίση έφερε αποποιήσεις κληρονομιάς!

Πάτρα: Περιουσίες γονέων παιδεύουσι τέκνα – Η κρίση έφερε αποποιήσεις κληρονομιάς!

Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και η δυσκολία αντιμετώπισης της καθημερινότητας αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους πολίτες να αποποιούνται κληρονομιές από συγγενείς τους που απεβίωσαν, κυρίως όταν αυτές σχετίζονται με ακίνητα και ακόμα περισσότερο αν αυτά, φέρουν κάποιο βάρος.
Το φαινόμενο των αποποιήσεων κληρονομιάς, προσλαμβάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλες διαστάσεις, αποτελώντας ένα ακόμα σημάδι του πόσο απαξιώθηκε η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και της ακραίας φορολογίας.
Αδυνατώντας να συντηρήσουν ακόμα και την δική τους ακίνητη περιουσία, πολλοί φορολογούμενοι προτιμούν πλέον να αφήσουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν, παρά να φορτωθούν με περισσότερους φόρους και μεγαλύτερα χρέη.
Φέτος, οι δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς έχουν ξεπεράσει τις 50.000 σε όλη τη χώρα, ενώ το 2017 είχε σημειωθεί ένα πρωτοφανές ρεκόρ αποποιήσεων, καθώς είχαν ξπεράσει τις 130.000.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο Ειρηνοδικείο Πατρών μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 1.452 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, έναντι 2.060 όλο το 2017.
Το 2016 είχαν γίνει 1573 δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς, το 2015 ήταν 1363 και το 2014, μόνο 1162 δηλώσεις.
Εκπρόσωποι του δικηγορικού και συμβολαιογραφικού κόσμου τονίζουν ότι πολλοί κληρονόμοι αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς, άλλοι εκτιμούν ότι μελλοντικά δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος κατοχής του ακινήτου, π.χ. λόγω υψηλού ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου, ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις, τα κληρονομούμενα ακίνητα, συνοδεύονται και από κάποιο βάρος, από χρέη στην εφορία ή σε κάποια τράπεζα.
Πλέον όπως αναφέρουν νομικοί έχουμε ξεφύγει από την αποποίηση κληρονομιών λόγω χρεών του κληροδότη και παγιώνεται μια κατάσταση αποποιήσεων ακινήτων για να ξεφύγουν οι κληρονόμοι από τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο κληρονομιάς, τα τεκμήρια και τη συντήρησή τους.
Να σημειωθεί ότι περισσότερες από αυτές τις περιουσίες που φέρουν βάρη από φόρους ή χρέη σε τράπεζες, καταλήγουν στο Δημόσιο μετά από διαδοχικές αποποιήσεις που κάνουν ακόμα και μακρινοί συγγενείς.
Το αστικό δίκαιο της χώρας μας προβλέπει ότι οι άμεσοι κληρονόμοι έχουν περιθώριο να αποποιηθούν την κληρονομιά του θανόντος, μέσα σε διάστημα 4 μηνών από τη δημοσίευση της διαθήκης. Αυτή, δε, είναι η προθεσμία που έχει και οποιοδήποτε άλλο μέλος μπορεί να κληθεί ως κληρονόμος.
Μάλιστα, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι, όλοι οι εν δυνάμει κληρονόμοι (παιδιά, εγγόνια, ανίψια κ.λπ.) πρέπει να αποποιούνται της κληρονομιάς, διαφορετικά, με την παρέλευση των χρονικών περιθωρίων που θέτει ο νόμος, φέρονται αυτοί ως νόμιμοι.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κάποιοι συγγενείς, βρέθηκαν χωρίς να το ξέρουν υπόχρεοι κληρονομιάς και των χρεών που άφησε πίσω του ο μακαρίτης.
Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικός παράγοντας αποδοχής ή όχι μιας κληρονομιάς, είναι η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας που αφήνει πίσω του ο μακαρίτης, έναντι του χρέους που τη συνοδεύει.

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΔΣ ΕΒΕΑ παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη – Κάλεσμα για επενδύσεις

Παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών για το 2022. Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, στάθηκε στον νέο Αναπτυξιακό νόμο και τη σημασία του στη διαμόρφωση ενός ορθολογικού θεσμικού πλαισίου για τα νέα επενδυτικά σχέδια. «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ως θεσμικός φορέας και εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου, μελέτησε με

Alpha Bank: Αύξηση επενδύσεων κατά 16,3% το 9μηνο του 2021 – Περαιτέρω άνοδος την επόμενη 3ετία

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο πρώτο εννεάμηνο του 2021, κατά 16,3% σε ετήσια βάση ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δυναμική τους την επόμενη τριετία, υποστηριζόμενες, σε μεγάλο βαθμό, από τη χρηματοδότηση που αναμένεται να λάβει η χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, οι οποίες αποσκοπούν στην εμπέδωση ενός φιλικού, προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, περιβάλλοντος όπως σημειώνουν οι

ΤτΕ: Μείωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών – Καταλύτης ο τουρισμός

Το Νοέμβριο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, λόγω της αύξησης του πλεονάσματος

Νέα φορολοταρία: Πώς θα λειτουργήσει το 2022 – Τα χρηματικά έπαθλα και τα «μπόνους»

Με διπλάσιους, τριπλάσιους ή ακόμη και τετραπλάσιους λαχνούς θα συμμετέχουν κάθε μήνα στη φορολοταρία οι  φορολογούμενοι που καταναλώνουν και πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα ποσά που υπερβαίνουν το 30%, το 50% ή το 70% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Η νέα φορολοταρία, η οποία θα κάνει πρεμιέρα το Φεβρουάριο θα μοιράζει από 1.000 έως 50.000 ευρώ κάθε μήνα σε  556  τυχερούς φορολογούμενους ενώ κάθε Χριστούγεννα θα διενεργείται μια σούπερ κλήρωση που θα μοιράζει σε 12 υπερ-τυχερούς φορολογούμενους 100.000 ευρώ στον καθένα.  Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!