Αρχική Κοινωνία Πάτρα: Εξάμηνη παράταση για διορθώσεις στο Κτηματολόγιο ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος

Πάτρα: Εξάμηνη παράταση για διορθώσεις στο Κτηματολόγιο ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος

Την παράταση της διόρθωσης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών που λήγει στις 30 Ιουνίου 2018 για τουλάχιστον έξι μήνες ζητά με επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών.

Συγκεκριμένα, στην προχθεσινή επιστολή τους, ο πρόεδρος του ΔΣΠ Θάνος Ζούπας και ο γενικός γραμματέας Κώστας Κρεμμύδας επισημαίνουν τα εξής: «Την 30/6/2018 λήγει η διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που αφορά στα ακίνητα του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών του Δήμου Πατρέων. Με το πέρας της προθεσμίας για την διόρθωση των αρχικών εγγραφών, ο μεταγεγραμμένος τίτλος, που τηρείται στο Υποθηκοφυλάκειο, παύει να ισχύει και θα περιέρχεται η κυριότητα του ακινήτου, είτε στον φερόμενο στα Κτηματολογικά Φύλλα ιδιοκτήτη, είτε στο Ελληνικό Δημόσιο  όταν τα ακίνητα εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό στις παραπάνω περιπτώσεις οι πραγματικοί ιδιοκτήτες θα χάσουν τις νομίμως αποκτηθείσες ιδιοκτησίες τους.

Επιπλέον, πολλά ακίνητα εμφανίζονται στις αρχικές εγγραφές, στα οικεία Κτηματολογικά Φύλλα, ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω του φερόμενου ως δασικού χαρακτήρα τους. Πολλοί πολίτες έχουν υποβάλλει ενστάσεις κατά των αναρτημένων Δασικών Χαρτών, οι οποίες δεν έχουν ακόμα εξετασθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές και είναι αδύνατο να εξεταστούν μέχρι την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, ήτοι μέχρι την 30ην Ιουνίου 2018.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι οι πολίτες των οποίων το ακίνητο εσφαλμένα φαίνεται κυριότητος του Ελληνικού Δημοσίου λόγω του δασικού χαρακτήρα του, ακόμα και εάν  δικαιωθούν από την Επιτροπή μετά την 30-6-2018, το ακίνητό τους θα έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο».

ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Παράλληλα, αναφέρουν πως λόγω της αποχής των δικηγόρων του Κτηματολογίου (για την κατάργηση των θέσεων εμμίσθων δικηγόρων με Ν. 4512/18) ο νομικός έλεγχος των υποβληθεισών προς καταχώρηση πράξεων στο Κτηματολογικό Γραφείο Πατρών έχει καθυστερήσει, με αποτέλεσμα σήμερα να καταχωρίζονται πράξεις του Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2018.

Σημειώνουν πως είναι αδύνατο να περατωθεί ο έλεγχος στον εναπομείναντα ενάμιση (1,5) μήνα, οι πολίτες των οποίων για κάποιο λόγο απορριφθεί κάποια πράξη τους μετά την 30/6/2018δεν θα μπορούν να διορθώσουν το τυχόν σφάλμα που έχει καταγραφεί στο Κτηματολογικό Φύλλο στις αρχικές εγγραφές, ούτε εξωδικαστικά ούτε δικαστικά, δημιουργώντας έτσι μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια των συναλλαγών, αλλά κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των πολιτών.

Και καταλήγουν: «Καθίσταται επιβεβλημένη η παράταση, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, της παραπάνω προθεσμίας, άλλως θα ανακύψει το μέγα πρόβλημα απώλειας περιουσιών πολιτών, που δηλώνονται κανονικά στο Ε9 και για τις οποίες καταβάλλεται ετησίως ο αναγκαίος ΕΝΦΙΑ και δεν έχουν τακτοποιηθεί στο κτηματολόγιο, χωρίς υπαιτιότητά τους».

Αίτημα για παράταση και από τον Λ. Τσιρώνη

Εξάμηνη παράταση έχει ήδη ζητήσει από τον Πρόεδρο του «Κτηματολόγιο ΑΕ» ο προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου Πατρών Λευτέρης Τσιρώνης με κατ’ επείγον έγγραφό του, περιγράφοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα προβλήματα που εμποδίζουν την καταχώρηση των συμβολαίων και των διορθώσεων.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ασπασία Μάλλιου – Γύρω γύρω και τριγύρω

Γύρω γύρω και τριγύρω είναι ο τίτλος του ταξιδιωτικού βιβλίου της Ασπασίας Μαλλιου που μας ταξιδευει σε δεκάδες μέρη. Άμπου Ντάμπι – Άμστερνταμ – Αργεντινή...

Come cambiare la propria posizione su Tinder senza pagare

Come cambiare la propria posizione su Tinder senza pagare Tinder sta rivoluzionando uno degli aspetti piu importanti della nostra societa umana le relazioni personali...

The Best Grimey Tinder Alternatives for Informal Dating

The Best Grimey Tinder Alternatives for Informal Dating Excellent Grimey Tinder Options For Everyday Dating Attempting to find love or are you currently at this time...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!