Πλήθος επαγγελματιών βιοτεχνών αρτοποιών από την Αχαΐα, παρακολούθησε την ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα Προζύμια – Τεχνικές Αρτοποίησης – Διατροφικές Τάσεις, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο ξενοδοχείο Porto Rio.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνολόγων Τροφίμων, των Σωματείων Αρτοποιών Πάτρας και Αιγίου, της Πατρινής επιχείρησης Οικογένεια Μασσαρά και της εταιρείας Lasaffre Ελλάς.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρης Τηλιγάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη της δια βίου επιμόρφωσης και ενημέρωσης των επαγγελματιών του κλάδου της αρτοποιίας για τις νέες εξελίξεις.
ΠΡΟΖΥΜΙΑ
Συνεχίστηκε με την ομιλία του τεχνολόγου τροφίμων Μιχάλη Ορεστίδη, σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο των προζυμιών και πως μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινή παραγωγή με τις σύγχρονες τεχνικές αρτοποίησης.
Ο κ. Ορεστίδης μίλησε για την διαδικασία παραγωγής προζυμιών, για τις ιδιαιτερότητες και τον καθοριστικό ρόλο που έχουν, στην ρύθμιση της ζυμωτικής και αρωματικής δραστηριότητας των ζυμαριών αρτοποιίας, για την παρασκευή διαφορετικών τύπων ψωμιού.
Η ομιλία του κ. Ορεστίδη ήταν ένα σεμινάριο, με ιστορικές και επιστημονικές αναφορές στα προζύμια και τις μαγιές, που αποτελούν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, τους δύο ζυμωτικούς παράγοντες που καθορίζουν την τελική μορφή, την όψη, την υφή και την ανάπτυξη των αρωμάτων του κάθε ψωμιού.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Το εκπαιδευτικό μέρος έκλεισε με την ομιλία του προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνολόγων Τροφίμων Γιάννη Σμαρνάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και την αναγκαιότητα των διατροφικών σημάνσεων, που θα πρέπει να υπάρχουν και στο χώρο του αρτοποιείου.
Ο κ. Σμαρνάκης εξήγησε στο επαγγελματικό ακροατήριο, για το πώς οι αρτοποιοί μπορούν να αξιοποιήσουν τη νέα νομοθεσία επισήμανσης για τα προϊόντα βιομηχανίας, ώστε να δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Επίσης αναφέρθηκε στην σημασία της καινοτομίας στον κλάδο και εξήγησε γιατί, η μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα, έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αρκεί να βγει από τους παραδοσιακούς τρόπους λειτουργίας και να δει τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ο κ. Σμαρνάκης έλυσε με απλό τρόπο όλες τις απορίες για το νέο κανονισμό επισήμανσης που επιβάλλεται σε όλα τα διατροφικά προϊόντα της ΕΕ, με έναν ενιαίο και αξιόπιστο τρόπο.
Κατ΄αρχάς, εξήγησε ότι στα χύμα προϊόντα, αρκεί μια απλή επισήμανση ή προφορική ενημέρωση του καταναλωτή για την παρουσία αλλεργιογόνων ουσιών.
Στα συσκευασμένα τρόφιμα όμως, πρέπει να αναγράφονται τα πάντα, δηλαδή επισήμανση με σύσταση, διατροφική ετικέτα και αλλεργιογόνα. Και αυτό περιλαμβάνει οποιοδήποτε προϊόν που μπαίνει σε μια συσκευασία.

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ