Αρχική Οικονομία Ο «Mεγάλος Aδελφός» μέγγενη για οφειλέτες

Ο «Mεγάλος Aδελφός» μέγγενη για οφειλέτες

Τον «Mεγάλο Aδελφό» για όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο και στα Ταμεία ποσά άνω των 500 ευρώ επιστρατεύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.  Με πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες θα βγαίνουν τα κατασχετήρια τα οποία θα είναι στοχευμένα, δηλαδή ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει επακριβώς τα περιουσιακά στοιχεία όλων των οφειλετών. Από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα ακίνητα που διαθέτουν μέχρι και τους λογαριασμούς που τυχόν τηρούν στο εξωτερικό, ακόμα και αν συμμετέχουν σε κάποια αλλοδαπή εταιρεία ως μέτοχοι, θα γνωρίζει ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Ο κλοιός για τα 3,8 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 95 δισ. ευρώ σφίγγει, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο, με τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές να πνίγουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Και αυτό όχι διότι δεν επιθυμούν να παραμείνουν συνεπείς, αλλά η παρατεταμένη οικονομική κρίση δεν τους επιτρέπει να «σηκώσουν κεφάλι» ακόμα και αν οι οφειλές τους είναι ρυθμισμένες. Ωστόσο, οι μνημονιακές δεσμεύσεις προχωρούν με πλήρη αυτοματοποίηση και διεύρυνση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων. Οι Αρχές θα αντλούν πληροφορίες από κάθε διαθέσιμη βάση δεδομένων εντός και εκτός δημόσιου τομέα, προκειμένου να συνθέσουν το οικονομικό προφίλ των οφειλετών, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για φυσικά πρόσωπα.

Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα στοιχεία όλων των οφειλετών θα «κουμπώσουν» στις βάσεις δεδομένων που τηρούνται στο υπουργείο. Σε πρώτη φάση το σύνολο των οφειλετών θα κατηγοριοποιηθεί στους βιώσιμους, δηλαδή σε αυτούς που μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, στους δυνητικά βιώσιμους και στους μη βιώσιμους. Αλλά ακόμα και για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν πρόκειται να τους ξεχάσει. Θα τους «αφήνει» μεν για κάποιο χρονικό διάστημα στην «άκρη», αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα θα αναζητεί συνεχώς στοιχεία που να δείχνουν τη μελλοντική τους οικονομική κατάσταση.

Στόχος, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, είναι αμέσως μόλις μια οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη, το σύστημα να ενεργοποιεί αυτόματα τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών. Μάλιστα, το ελληνικό Δημόσιο θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι υπάρχουν τραπεζικά υπόλοιπα στους λογαριασμούς των οφειλετών. Ταυτόχρονα τα δικαστικά τμήματα των εφοριών σε συνεργασία με το ΚΕΑΟ θα αναζητούν από ηλεκτρονική βάση πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Οπως τονίζουν από την ΑΑΔΕ, σύντομα, με το πάτημα ενός κουμπιού, τα εισοδήματα, τα ακίνητα, οι καταθέσεις, αλλά και οι δαπάνες των οφειλετών, θα είναι γνωστά στους μηχανισμούς είσπραξης φόρων και εισφορών. Μάλιστα, αναφέρουν ότι η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο εντός του επόμενου μήνα θα οδηγήσει στην άντληση για πρώτη φορά στοιχείων για τα ακίνητα των οφειλετών, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι δυνατή η διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για την εγγραφή κατασχέσεων και βαρών. Για πρώτη φορά, όπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ, «θα έχουμε πλήρη εικόνα των ακινήτων των φορολογουμένων, που ενδεχομένως να οδηγήσει και στην επιβολή φόρων για όσους έχουν ξεχάσει να τα δηλώσουν στο έντυπο Ε9 της εφορίας». Θα αντλούνται επίσης στοιχεία από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, το Μητρώο Α.Ε.-ΕΠΕ, ενώ σε δεύτερη φάση θα αξιοποιηθεί η πρόσφατη νομοθεσία που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., για να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε τρίτες χώρες.

Τέλος, με κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα αναρτηθούν τα ονόματα των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Από τη νέα επικαιροποιημένη λίστα έχουν αφαιρεθεί τα φαντάσματα του παρελθόντος και πλέον συμπεριλαμβάνονται οφειλέτες του Δημοσίου με τεράστια χρέη. Σημειώνεται ότι πριν από τη δημοσιοποίηση της νέας λίστας οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσουν την αποστολή ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων στους οφειλέτες με χρέη κυρίως άνω των 150.000 ευρώ, με τα οποία θα καλούνται να τα τακτοποιήσουν πριν από την ανάρτησή της στο Διαδίκτυο.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ανχελ Γκουρία: Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,6% το 2021

Παρά το έντονο κλίμα της αβεβαιότητας, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, έκανε λόγο για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,6% το 2021, μιλώντας στο...

Χαρδαλιάς: Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά – Τι ισχύει για τους τουρίστες από το εξωτερικό

Στην απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, αλλά και στην άρση των περιορισμών εισόδου στη χώρα εστίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της...

Ρέγκλινγκ – Σταϊκούρας: Κοινή έκκληση για στήριξη των μεταρρυθμίσεων

Την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συζήτησαν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των εργασιών...

ΟΑΕΔ-Cisco: Τετραπλασιάζουν τις θέσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης στην κυβερνοασφάλεια

Την αύξηση των θέσεων ωφελουμένων έως 3.000 και επιλαχόντων έως 1.000 αποφάσισαν ΟΑΕΔ και Cisco, μετά την υπερκάλυψη των 1.000 προσφερόμενων θέσεων του προγράμματος κατάρτισης στην κυβερνοασφάλεια, για τις οποίες...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!