Αρχική Πολιτική Ο Σημίτης μπαίνει στο κάδρο των εξοπλιστικών σκανδάλων; Ποιος τον εμπλέκει

Ο Σημίτης μπαίνει στο κάδρο των εξοπλιστικών σκανδάλων; Ποιος τον εμπλέκει

Οι έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου 1996-2004 δεν έκλεισαν με τις δικαστικές αποφάσεις κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν έχει πειστεί ότι θα μπορούσε μόνος να κάνει όσα έγιναν εκείνη την περίοδο της “ισχυρής Ελλάδας”. Της απόλυτης φούσκας…

Η Real News αποκαλύπτει σήμερα ότι στο κάδρο των ερευνών εκτός από τον διάδοχο του Άκη Τσοχατζόπουλου,τον Γιάννο Παπαντωνίου,μπαίνει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας αυτό προκύπτει από τις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στις υποθέσεις του C4I και του εκσυγχρονισμού των φρεγατών S.

Η κατάθεση-«φωτιά που εμπλέκει τον πρώην πρωθυπουργό στην υπόθεση των μιζών επί των ημερών του ανήκει στον Μισέλ Ζοσεράν πρώην πρόεδρο της εταιρείας Thaies που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και διεκδικούσε από το 2002 το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως αναφέρεται στις δικογραφίες από τη μέχρι τώρα ανακριτική έρευνα η οποία δεν εμποδίζεται από τη διαδικασία του άρθρου 96 του Συντάγματος έχει προκύψει ότι στις

13/7/2005 ο εισαγγελέας της Γαλλικής Δημοκρατίας διέταξε προκαταρκτική έρευνα βάση δηλώσεων του Μ Ζοσεράν πρώην πρόεδρου της εταιρείας Thaïes engineering and consulting TEAC ο οποίος κατήγγειλε πρακτικές διαφθοράς εντός του ομίλου Thaies.

Οπως αναφέρεται περαιτέρω ο Μ Ζοσεράν δήλωσε μεταξύ άλλων στις 20/5/2005 στους Γάλλους εισαγγελείς :

“Κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2002 και στις αρχές του 2003. Από εκεί και ύστερα πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κ Λουκά Ρωμανό,πρόεδρο της Thaies International Ελλάδος. Εκείνος μου υπέδειξε ότι έπρεπε να προβλέψουμε μια προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό Αμύνης. Εκείνος μου επισήμανε ότι κατά την προηγούμενη συμφωνία πώλησης των φρεγατών στην Ελλάδα επετεύχθη μια συμφωνία σχετικά με την πληρωμή των προμηθειών με τον ίδιο τον υπουργό και η εταιρεία Thaies κέρδισε τον διαγωνισμό.

Η συμφωνία στην οποία αναφέρεται ο κ Ζοσεράν είναι αυτή η σύμβαση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S τον Φεβρουάριο του 2003 επί υπουργίας Γ Παπαντωνίου όπου η Thaies Nederland B.V ήταν ο κύριος υποκατασκευαστής (η Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε ήταν ο κύριος ανάδοχος) και αντισυμβαλλόμενος με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα Οπως αναφέρουν οι ανακριτές στην έκθεσή τους το εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτό αποτελεί την κοινή ιστορική βάση για τις δύο δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και που όπως αναφέρουν είναι απολύτως συναφείς μεταξύ τους.

Στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ο κ Ζοσεράν αναφέρεται -σύμφωνα με τη δικογραφία- σε όσα λέει στην κατάθεση αυτή σε σχέση με την ασφάλεια των Αγώνων. “Σχετικά με την ασφάλεια των Αγώνων ένας άλλος ανταγωνιστής ήταν η εταιρεία SAIC που υποστηριζόταν άμεσα από τον Dick Cheney. Και σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό χάσαμε αυτή τη συμφωνία γιατί εμείς στοχεύσαμε χαμηλά ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν κατευθείαν στον υπουργό Εσωτερικών και στον πρωθυπουργό.

Οπως αναφέρει η δικογραφία επικαλούμενη τα στοιχεία των γαλλικών Αρχών ο Λ. Ρωμανός ήταν συγχρόνως αντιπρόσωπος της Thaies International Ελλάδος και της ΑΕ Electronic Systems Με βάση μάλιστα τα πορίσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι γαλλικές Αρχές το 2005 η γαλλική Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη κατ αγνώστων για τις πράξεις:

α) της διαφθοράς ξένων δημοσίων λειτουργών που διαπράχθηκε μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα και

β) της κατάχρησης δημοσίων αγαθών και συνενοχής και απόκρυψης του αδικήματος αυτού που διαπράχθηκαν σε βάρος των εταιρειών Thaies και Thaies International SA κατά τη σύναψη και εκτέλεση της προαναφερόμενης σύμβασης. Μάλιστα οι Γάλλοι ανακριτές της υπόθεσης έστειλαν στις ελληνικές δικαστικές Αρχές στις 2/1 1 2006 αίτημα δικαστικής συνδρομής σε εκτέλεση του οποίου κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων έγγραφα σε υλική και ψηφιακή μορφή στην οικία του Λ Ρωμανού.

Στο αίτημα αυτό των Γάλλων ανακριτών περιλαμβανόταν και η κατάθεση Ζοσεράν. Στις δικογραφίες αναφέρεται πως σε εκτέλεση ελληνικού αιτήματος δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες δικαστικές Αρχέςτης Γαλλίας για την ίδια υπόθεση ο Μ Ζοσεράν κατέθεσε στις 12/9/2016 πως όταν είπε στον Ρωμανό σε σχέση με τη σύμβαση ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων ότι θεωρούσε απίθανο να κερδίσει η Thaies τη σύμβαση δεδομένης της παρουσίας μιας 100% αμερικανικής εταιρείας εκείνος του απάντησε πως αντιθέτως είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει λαμβανομένων υπόψη των κυκλωμάτων που θα ενεργούσαν και που είχαν δώσει τα διαπιστευτήριά τους όταν η Thaies κέρδισε τη σύμβαση για τις φρεγάτες.

Πηγή : militaire.gr

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΡΑΕ: Εκτίμηση για υποχώρηση των τιμών της ενέργειας τον Δεκέμβριο

Την εκτίμηση ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας το Δεκέμβριο θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριο) εξέφρασε ο πρόεδρος της...

Γ. Μπρατάκος(ΕΒΕΑ): Τα καθαρά τεχνικά κριτήρια αξιολόγησης έχουν αντικαταστήσει τους τραπεζίτες

"Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, δικαίως δεν δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, ωστόσο αν χρησιμοποιήσουμε για την αξιολόγηση και άλλα πιο δυναμικά στοιχεία, στοιχεία που αποτυπώνουν τις προοπτικές, η εικόνα αλλάζει". Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, σε πάνελ με θέμα τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε σήμερα το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με την Qualc. Ερωτηθείς για τα άλματα στην κατ

Επιτροπή Ειδικών: Μόνο με PCR το πιστοποιητικό νόσησης για ανεμβολίαστους

Μόνο με θετικό μοριακό τεστ (PCR) θα είναι εφικτή η χορήγηση πιστοποιητικού νόσησης σε κάποιον ανεμβολίαστο σύμφωνα με όσα, κατά πληροφορίες, εισηγείται η Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας. Σήμερα το σχετικό πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί και με Rapid Test, γεγονός που ωστόσο έχει αφήσει πολλές «τρύπες» στο σύστημα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση φαρμακοποιοιύ που είχε συλληφθεί στον Εβρο για ψευδείς δηλώσεις «νοσούντων» στο σύστημα του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστεί στο μέλλον και η δι

Κορωνοϊός: 6.196 νέα κρούσματα και 75 θάνατοι – Στους 690 οι διασωληνωμένοι

Σε 6.196 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 75 θάνατοι. Παράλληλα, σε 690 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τόσο η Αττική, όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν τετραψήφιους αριθμούς μολύνσεων. Συγκεκριμένα, το λεκανοπέδιο «δίνει» 1.845 μολύνσεις, ενώ η συμπρωτεύουσα 1.030. Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική,

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!