Αρχική Κόσμος Ο ρόλος των φαρμακοβιομηχανιών στην ανθεκτικότητα μικροβίων

Ο ρόλος των φαρμακοβιομηχανιών στην ανθεκτικότητα μικροβίων

SUDDEUTSCHE ZEITUNG

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούσε ότι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα είναι η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά και συνιστούσε μέτρο στην αλόγιστη χορήγηση φαρμάκων.

Μία ακόμη σημαντική διάσταση του προβλήματος είναι το ενδεχόμενο οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες να συμβάλλουν στη δημιουργία «ανοσίας» των μικροβίων στα αντιβιοτικά, λόγω της ανεπαρκούς διαχείρισης των αποβλήτων τους.

Το 80-90% των αντιβιοτικών παγκοσμίως παρασκευάζονται στην Ινδία και την Κίνα. Στην Ευρώπη έχουν απομείνει μόνο δύο μονάδες παρασκευής αντιβιοτικών, στην Αυστρία και τη Σλοβενία. Η ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων ανήκει αποκλειστικά στις τοπικές Αρχές, γεγονός που προβλημάτισε επιστήμονες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λειψίας, που απέστειλε ερευνητική ομάδα στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, γνωστού και ως «μητρόπολης των φαρμάκων». Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν άκρως ανησυχητικά καθώς οι ερευνητές, όπως δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η Suddeutsche Zeitung, που συμμετείχε στην αποστολή, διαπίστωσαν την ύπαρξη υπερβολικά υψηλής συγκέντρωσης αντιβιοτικών στους υδάτινους πόρους κοντά στις φαρμακοβιομηχανίες και επίσης εντόπισαν ανθεκτικά βακτήρια.

Μια μέτρηση μάλιστα, που επιβεβαιώθηκε από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής και Φαρμακευτικής Ερευνας της Νυρεμβέργης, παρουσίασε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φαρμάκου που έχει βρεθεί ποτέ στο περιβάλλον. Πρόκειται για το Fluconazol, ένα μέσο αντιμετώπισης των μυκητιάσεων, που εντοπίστηκε στο αποχετευτικό δίκτυο σε ποσότητα κατά 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που χρειάζεται για τη θεραπεία του ένας βαριά ασθενής. Επιπλέον βρέθηκαν τόσο μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών που θορύβησαν ιδιαιτέρως τους επιστήμονες, καθώς ξεπερνούν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια συγκέντρωσης κατά εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες φορές. Το Moxilfoxacin βρέθηκε σε συγκέντρωση 700 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο σε κανάλι κοντά σε εργοστάσιο, δηλαδή 5.500 φορές πάνω από τα όρια πέραν των οποίων δημιουργείται ανοσία.

Η επίδραση των φαρμάκων ήταν επίσης εμφανής, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στα κανάλια πάνω στα οποία βρίσκονται φαρμακοβιομηχανίες, όπως και σε κοντινά ποτάμια και λίμνες, βρέθηκαν ζωντανά βακτήρια με ανοσία σε διάφορα αντιβιοτικά. «Αυτό είναι τρομακτικό» σχολιάζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Κριστόφ Λίμπερτ, που εξηγεί ότι αυτά τα βακτήρια μπορούν να φτάσουν μέσω της τροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα φάρμακα στο νερό προέρχονται από τις φαρμακοβιομηχανίες, και προσπαθούν να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, αν και, όπως τονίζουν, δεν βρίσκουν κάποια άλλη λογική εξήγηση για τις τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις αντιβιοτικών. Η ινδική φαρμακοβιομηχανία απάντησε χρηματοδοτώντας μια έρευνα που απεδείκνυε ότι ανάλογες συγκεντρώσεις φαρμάκων και ανθεκτικά βακτήρια παρατηρούνται και σε άλλα σημεία της χώρας, όπου δεν υπάρχουν φαρμακοβιομηχανίες.

Σε ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό οι μυκητιάσεις μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις

  Σε ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό οι μυκητιάσεις μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις

Aμφισβήτηση
Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες, ωστόσο, αμφισβητούν τα αποτελέσματα, επειδή δεν έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρες ιατρικές επιθεωρήσεις, και απαιτούν καλύτερους ελέγχους στη διαχείριση των αποβλήτων. Ζητούν δε από την Ευρώπη, στην αγορά της οποίας καταλήγει πολύ μεγάλο ποσοστό των φαρμακευτικών σκευασμάτων, να σκύψει στο πρόβλημα και να μην αρκεστεί στις διαβεβαιώσεις των τοπικών Αρχών ότι διεξάγουν επαρκείς ελέγχους. Το σλόγκαν, εξάλλου, με οποίο διαφημίζεται το Χαϊντεραμπάντ για να προσελκύσει επενδυτές και επιχειρήσεις αφήνει να εννοηθεί ακριβώς το αντίθετο: Ελάτε στην πόλη με «τον ελάχιστο έλεγχο και τις περισσότερες διευκολύνσεις».

Δραματικές οι επιπτώσεις μυκητιάσεων στον οργανισμό

Σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά, τα σκευάσματα κατά των μυκητιάσεων δεν βρίσκονταν στο στόχαστρο των επιστημόνων μέχρι τώρα. Σε έρευνα, όμως, στις αποχετεύσεις των ινδικών φαρμακοβιομηχανιών βρέθηκαν σε υψηλότατες συγκεντρώσεις. Οι μυκητιάσεις δεν είναι ακίνδυνες. Σε ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις στους πνεύμονες και στο αίμα, και όπως τα βακτήρια, έτσι και οι μύκητες αποκτούν «ανοσία» απέναντι στα φάρμακα που τους θεραπεύουν. «Τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις δραστικών ουσιών στο περιβάλλον προκαλούν τρόμο» υπογραμμίζει μιλώντας στη Sueddeutsche Zeitung ο Ολιβερ Κουρτσάι, επικεφαλής του γερμανικού Κέντρου για επιθετικές μυκητιάσεις. «Οι ανθεκτικοί μύκητες καθίστανται ένα διογκούμενο πρόβλημα και έχουν πολύ λίγες ομάδες θεραπευτικών φαρμάκων για την αντιμετώπισή τους. Εάν δημιουργηθεί ανθεκτικότητα και χάσουμε μία ή δύο από αυτές, το πρόβλημα μπορεί να λάβει δραματικές διαστάσεις», προειδοποιεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το μεγαλύτερο ποσοστό των σκευασμάτων εναντίον των μυκητιάσεων, που φτάνουν στην ευρωπαϊκή αγορά, παρασκευάζεται στο Χαϊντεραμπάντ.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Πηγή: http://www.ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ξανανοίγει ο φάκελος των «θαλασσοδανείων» σε κόμματα και ΜΜΕ

Ξανανοίγει ο φάκελος των «θαλασσοδανείων» σε κόμματα, media και μεγαλοεπιχειρηματίες, που δόθηκαν μέχρι το 2015 με σκανδαλώδεις όρους και καθ' υπέρβαση τραπεζικών κανόνων. Τα...

Τέλειωσε το πάρτι στο χρηματιστήριο, -4% οι τραπεζικές μετοχές

Μετά την ψεύτικη ευφορία που προκάλεσαν οι ενορχηστρωμένες εκθέσεις διεθνών οίκων για τις "λαμπρές προοπτικές" του ΧΑ και το "επερχόμενο νέο ράλι", η αγορά...

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε μια επιστολή για τον Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε μια επιστολή στον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο...

«Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει – Δεν ξέρω πότε θα τελειώσει όλο αυτό»

Για τον εμβολιασμό, τις μεταλλάξεις, αλλά και τα παρατεταμένα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ στη χώρα μας μίλησε σε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο ‘COVID-19...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!