Αρχική Περιβάλλον Ο ρόλος των δασικών χαρτών στην προστασία του οικοσυστήματος

Ο ρόλος των δασικών χαρτών στην προστασία του οικοσυστήματος

«Οι δασικοί χάρτες είναι η καλύτερη προστασία για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα» επισήμανε στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων του Δημοσίου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι σε τρεις περιοχές που επλήγησαν από τις τελευταίες πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική, στον Βαρνάβα, το Γραμματικό και το Καπανδρίτι, με συνολική επιφάνεια 132.452 στρέμματα, έχει ήδη προχωρήσει η ανάρτησή τους.

Διευκρινίζει ότι δεν έχει προχωρήσει το πιο σημαντικό βήμα, που είναι η επικύρωση των δασικών χαρτών, και τονίζει με έμφαση ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάποιες «εκπτώσεις» στην προστασία των δασών, κυρίως με τις οικιστικές πυκνότητες. Προσθέτει πάντως πως «οι αρμόδιες αρχές έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία για να οριοθετήσουν τις περιοχές με δασικό χαρακτήρα και να κηρύξουν αναδασωτέες τις καμένες περιοχές, χωρίς καθυστερήσεις και λάθη».

Περιμένει τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς, αλλά σπεύδει από τώρα να επισημάνει: «Επλήγησαν περιοχές της Αττικής που έχουν έντονο δασικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα δέχονται μεγάλες οικιστικές πιέσεις. Αυτό το γεγονός από μόνο του αρκεί για να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα».

Η εικόνα αλλάζει

Οι δασικοί χάρτες δυστυχώς έχουν εξελιχθεί στο συντομότερο… ανέκδοτο των τελευταίων δεκαετιών. Ξεκίνησαν από το 1979 με τον περίφημο νόμο 998 και, παρά την επιτάχυνση που επιτεύχθηκε από το 2010 με τνο νόμο 3889, έως τώρα υπάρχουν επικυρωμένοι δασικοί χάρτες μόνο για 1,1 εκατ. στρέμματα, που καλύπτουν μόλις το 0,84% της χώρας!

Η εικόνα έχει αλλάξει και, με βάση τον νόμο 4389/2016, στα τέλη Ιανουαρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στη μεγαλύτερη ανάρτηση δασικών χαρτών που καλύπτει 58,59 εκατ. στρέμματα, το 43% της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου, υπό εκπόνηση βρίσκονται μελέτες που αφορούν 15,55 εκατ. στρέμματα, το 12% της επιφάνειας. Οι αρμόδιοι έχουν δεσμευτεί ότι ώς το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το υπόλοιπο 45%, περίπου 58,62 εκατ. στρέμματα, με προοπτική το 2020 η Ελλάδα να διαθέτει ολοκληρωμένη καταγραφή των δασικών εκτάσεων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξουν παραθυράκια για αυθαίρετα σε καμένα δάση. Υλοποιούμε τους δασικούς χάρτες που δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, και επιτίθεται στις προηγούμενες κυβερνήσεις: «Εκαναν τα χατίρια στους κολλητούς τους και δεν αναρτούσαν τους χάρτες για να υπάρχει ένα χάος και να εκμεταλλεύονται τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα έβαζαν ανάχωμα στην αναπτυξιακή δραστηριότητα. Τους ταίριαζε το χάος, γιατί στην αντάρα ο λύκος χαίρεται. Δεν θα υπάρχουν τέτοια περιθώρια, θέλουμε ισονομία, κανονικότητα και ξεκάθαρους ρόλους στην οικονομία και στην κοινωνία».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Το ΕΣΥ αντέχει -Η Ελλάδα θα σωθεί με γενναίες αποφάσεις

To Eθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα αντέχει παρά την μεγάλη πίεση που δέχεται λόγω της πανδημίας, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο...

Β. Ψάλτης: Η Alpha Bank έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια

Η ισχυρή ρευστότητα και η κεφαλαιακή μας επάρκεια, με τον δείκτη CAD σταθερά στο 18,3%, αποτελούν το θεμέλιο ώστε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξης της...

Alpha Bank: Κέρδη 130,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο – Ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια

Ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία με Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων αυξημένο κατά 4% σε ετήσια βάση ανακοίνωσε η Alpha Bank για το 9μηνο του 2020. Κέρδη μετά...

Τα πρωτόκολλα που ισχύουν για κάθε ασθενή ίσχυσαν και στον Αρχιεπίσκοπο

«Στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο χορηγήθηκε και χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπεία που ακολουθείται για τους προσβληθέντες από κορωνοϊό ασθενείς αυτής της ηλικίας με το...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!