Αρχική Uncategorized Ο πρωτογενής τομέας ατμομηχανή της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Ο πρωτογενής τομέας ατμομηχανή της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Διαβουλευόμαστε με τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς. Θέλουμε να ακούσουμε τον παραγωγό, τον εργαζόμενο, τη νέα γενιά γιατί η Παραγωγική Ανασυγκρότηση πρέπει να γίνει δική τους υπόθεση. Από τις σκέψεις και τον προβληματισμό τους θα αντλήσει στοιχεία η Πολιτεία προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ο πολίτης έχει τον πρώτο λόγο και είναι ο πρωταγωνιστής στην προσπάθεια για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Μετά από μια επταετή ζοφερή περίοδο κρίσης, ύφεσης και λιτότητας, και βεβαίως, στο τέλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τον διάλογο με τους πολίτες.

Διαβουλευόμαστε με τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς. Θέλουμε να ακούσουμε τον παραγωγό, τον εργαζόμενο, τη νέα γενιά γιατί η Παραγωγική Ανασυγκρότηση πρέπει να γίνει δική τους υπόθεση. Από τις σκέψεις και τον προβληματισμό τους θα αντλήσει στοιχεία η Πολιτεία προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Τα σημάδια της ανάκαμψης είναι ήδη ορατά, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Η νέα και ελπιδοφόρα πορεία για την οικονομία και την κοινωνία μας έχει ξεκινήσει. Το 2017 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί το πέρασμα στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη.

***

Η περιοχή μας, οι πόλεις και τα χωριά της Καρδίτσας είναι ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός. Οφείλουμε να δώσουμε ώθηση στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες στον χώρο της μεταποίησης, για τη σύγχρονη τυποποίηση και συσκευασία. Να αποκτήσουμε εξωστρέφεια και να δώσουμε εξαγωγικό προσανατολισμό στα μοναδικά προϊόντα μας για να φτάσουν στις εγχώριες και ξένες αγορές.

Εκτός από τα εκκοκκιστήρια, τη βιομηχανία τοματοπολτού, την αλευροβιομηχανία, τα οινοποιεία, τις μελισσοκομικές και κτηνοτροφικές μονάδες, τα θερμοκήπια, τα τυροκομεία, τις εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, υπάρχει χώρος και δυνατότητες για τη δημιουργία και λειτουργία πολλών ακόμη επιχειρήσεων, συνεταιριστικού ή ιδιωτικού χαρακτήρα. Ακόμη και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, της Κ.ΑΛ.Ο. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε αυτή την προοπτική.

Το ποιοτικό μας βαμβάκι μπορεί να γίνει η πρώτη ύλη για τα καλύτερα ρούχα και τον καλύτερο ιματισμό. Το κρασί μας, το τσίπουρο, τα οπωροκηπευτικά, το κρέας, το γάλα, η φέτα, το λουκάνικο και το μέλι μας, μπορούν να φτάσουν στο τραπέζι του Έλληνα και του Ευρωπαίου καταναλωτή.

Οι υδάτινοι πόροι, η εύφορη γη, το πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Ειδικά για το νερό, δρομολογήσαμε ήδη την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του Ταυρωπού με 12 εκατ. ευρώ. Δρομολογήσαμε επίσης την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου της Λίμνης Σμοκόβου και δεσμεύσαμε 3,5 εκατ. ευρώ για τη σχετική μελέτη του. Στόχος το συντομότερο να ενταχθεί η εγκατάσταση αυτόματων συστημάτων εξοικονόμησης νερού από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις, καθώς και η υπογειοποίηση του δικτύου από τις γεωτρήσεις αυτές.

Επίσης, ολοκληρώνεται η επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου που αφορά την εξυγίανση των ΤΟΕΒ, τη θέσπιση Ενιαίων Κανόνων Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων, καθώς και την καθιέρωση Ενιαίων Κανόνων Τιμολόγησης του αρδευτικού νερού. Πρόκειται για παρεμβάσεις ουσιαστικές που θα λύσουν οριστικά τόσο το πρόβλημα της επάρκειας νερού όσο και το πρόβλημα της θεαματικής μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων για όλους τους παραγωγούς.

Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, έχουμε στα χέρια μας ένα εξαιρετικό χρηματοδοτικό εργαλείο. Το ΠΑΑ της περιόδου 2014-2020 με τα 4,7 δισ. ευρώ κοινοτική συμμετοχή, που μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή, θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα ευρώ αλλά ούτε και ένα λεπτό σε χρόνο. Η αξιοποίηση των πόρων αυτών, είναι φανερό ότι μπορεί να απογειώσει την τοπική μας οικονομία.

Έχουμε επίσης, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθώς και Ερευνητικά Κέντρα όπως το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων. Η αξιοποίησή τους και η σύνδεσή τους με την παραγωγή μπορεί να επιταχύνει την πορεία της ανάπτυξης του τόπου μας, ειδικά στην κατεύθυνση των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας.

Όμως, το απόλυτο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι η αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τον συνεργατισμό.

Η οργάνωσή μας στο επίπεδο των ομάδων παραγωγών και των συνεταιριστικών και συνεργατικών σχημάτων, είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στον αγροτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε σωστά τα αιτήματά μας. Να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του πρωτογενούς τομέα. Να παράγουμε ποιοτικά και φθηνά προϊόντα, να αυξήσουμε το εισόδημά τους, να παρακάμψουμε τους μεσάζοντες και να αναβαθμίσουμε τη θέση μας. Μπορούμε να κάνουμε τη δίκαιη ανάπτυξη και τα οφέλη της, δική μας υπόθεση.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δυνατότητες που έχει η Καρδίτσα και στον τομέα του Τουρισμού. Ο τόπος μας διαθέτει μοναδικές φυσικές ομορφιές και δυνατότητες, όπως είναι η Λίμνη Πλαστήρα, τα λουτρά του Σμοκόβου, της Δρανίστας – Καΐτσας και του Σουλαντά, τη Λίμνη Στεφανιάδα, αλλά και ευκαιρίες ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού που μπορούμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε.

Αφήνουμε πίσω, αλλά δεν ξεχνάμε, ποιοι και πώς μας οδήγησαν στη μαύρη πενταετία της χρεοκοπίας, της ύφεσης και της λιτότητας. Δεν ξεχνάμε ποιοι και πώς καταδίκασαν τον λαό μας στη φτώχεια και την ανεργία. Είναι όλοι αυτοί που ονειρεύονται εκλογές, αυτοί που ακόμη και σήμερα δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, την υπεράσπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Είναι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης που θέλει να μειωθούν οι φόροι τους, να αυξηθούν οι φόροι για τη λαϊκή οικογένεια και να γκρεμιστεί το κοινωνικό κράτος.

Δώσαμε σκληρές μάχες και στήσαμε ξανά το κοινωνικό κράτος στα πόδια του. Ασκούμε μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική με κύρια αιχμή την πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, ακόμα και για τους ανασφάλιστους. Όπως επίσης και με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση του σχεδίου μας. Για τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, τουλάχιστον κατά 10 μονάδες μέχρι το 2020. Γιατί η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Επιδιώκουμε την ανάκτηση όλων των κοινωνικών, των εργασιακών και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Και φυσικά, επιδιώκουμε τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την αύξηση και τη δίκαιη διανομή του εισοδήματος.

Τώρα είναι η ώρα της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και της δίκαιης ανάπτυξης.

 

* Η Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου είναι βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή:http://www.avgi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στη Νίσυρο: 4,1 και 3,8 Ρίχτερ με διαφορά ενός λεπτού

Δύο σεισμικές δονήσεις με διαφορά ενός λεπτού σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στη Νίσυρο. Ο τελευταίος σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:04 στα ανοιχτά της...

Κυβερνητικές πηγές για τις αιχμές Τσίπρα: “Θυμάται τις διακοπές του μετά το Μάτι;”

Απάντηση στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι την ώρα που η Αχαΐα φλέγεται ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην παραλία βγάζοντας φωτογραφίες,...

Μάχη με τις φλόγες σε τέσσερα μέτωπα: Εκκενώσεις οικισμών, συνεχείς αναζωπυρώσεις – Χωρίς ρεύμα και νερό η Ρόδος

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες σε τέσσερα μεγάλα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στις περιοχές της Αχαΐας, της Ρόδου, της Αιτωλοακαρνανίας και...

Επτά λουκέτα για φοροδιαφυγή στη Μύκονο

Στο κλείσιμο επτά επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει στη Μύκονο οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, διαπιστώνοντας κάθε είδους τεχνικές φοροδιαφυγής,...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!