Αρχική Πολιτική Ο Πούτιν παίρνει πίσω την αναγνώριση των Σκοπίων

Ο Πούτιν παίρνει πίσω την αναγνώριση των Σκοπίων

 «Μην υποχωρήσετε στην ονομασία, οι άλλοι καίγονται» λέει ο Λαβρόφ,  που «δείχνει» ΗΠΑ για τη… βιασύνη

Μην υποχωρήσετε στο ζήτημα της ονομασίας, οι Σκοπιανοί είναι εκείνοι που πρέπει να υποχωρήσουν». Το καθαρό αυτό μήνυμα έστειλε στην Αθήνα το Κρεμλίνο στην πρώτη δημόσια παρέμβαση για το Σκοπιανό από τότε που το ζήτημα αναζωπυρώθηκε πολιτικά και διπλωματικά.

Παράλληλα, ο Πούτιν, διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (φωτό), δηλώνει έτοιμος να πάρει πίσω την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» και τονίζει ότι η αναζωπύρωση του θέματος έγινε επειδή οι ΗΠΑ επιθυμούν να εντάξουν τη γειτονική μας χώρα στο ΝΑΤΟ.

«Σε ό,τι αφορά την αναβίωση των διαπραγματεύσεων ή την αναβίωση των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος σχετικά με την ονομασία της “Μακεδονίας” -προσπαθειών οι οποίες επί μακρόν βρίσκονταν σε μια “ημικοιμώμενη” κατάσταση-, ενεργοποιήθηκαν όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι η “Μακεδονία” πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Λαβρόφ στην καθιερωμένη πρώτη συνέντευξη Τύπου για το νέο έτος. «Γι’ αυτό», συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού, «δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, εσείς δεν έχετε ανάγκη από κάποιες υποχωρήσεις, υποχωρήσεις έχει ανάγκη η “Μακεδονία”, που πρέπει να “τραβηχτεί” στο ΝΑΤΟ».

Η Ρωσία ήταν μία από τις πρώτες χώρες -και η πρώτη μεγάλη δύναμη- που αναγνώρισε, ήδη από τον Αύγουστο του 1992, τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Ο κ. Λαβρόφ διευκρίνισε ωστόσο ότι η Μόσχα θα δεχθεί το όποιο νέο όνομα συμφωνηθεί. «Οποια ονομασία κι αν συμφωνήσουν η Ελλάδα και η “Μακεδονία” ως προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασιστεί επίσημα και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της “Μακεδονίας”, τότε σίγουρα όλοι θα την αναγνωρίσουν» δήλωσε. Κατέληξε δε στην τοποθέτησή του λέγοντας: «Αλλά ελπίζω ότι όλοι κατανοούν την ουσία όσων διαδραματίζονται: Εδώ δεν γίνεται καθόλου λόγος για να συνυπολογιστούν κάποια γενικά ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο κοντινών λαών, αλλά για να γίνει οπωσδήποτε μία από αυτές τις χώρες μέλος του ΝΑΤΟ».

 Παυλόπουλος: Σεβασμός στην Ιστορία

Nέα ηχηρή παρέμβαση για την ονομασία της ΠΓΔΜ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι θα «πρέπει να είναι μια ονομασία που θα σέβεται πρώτα απ’ όλα την Ιστορία και δεν θα αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις».
Συνέδεσε δε το θέμα της ονομασίας με άλλες έννοιες που επίσης μπορεί να αποπνέουν αλυτρωτισμό, όπως το ζήτημα της γλώσσας και το ζήτημα της εθνότητας. «Είναι αδιανόητο λόγω του ονόματος να δημιουργούνται ψευδείς διεκδικήσεις για ζητήματα γλωσσικά και εθνοτικά» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την Ελλάδα

Υποδεχόμενος στελέχη ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, σημείωσε ακόμη με νόημα πως ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς τους διεθνείς οργανισμούς περνάει μέσα από την Ελλάδα, προσθέτοντας πως η επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Παυλόπουλος, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα, ξεκαθάρισε ότι τα Σκόπια θα πρέπει να αφήσουν κατά μέρος κάθε σκέψη αλυτρωτισμού έναντι της Ελλάδας. «Δεν επιτρέπεται η ονομασία που θα επιλεγεί να αφήνει ανοιχτά ζητήματα ως προς το status quo των συνόρων» τόνισε και διευκρίνισε: «Τα σύνορα αυτά είναι και αυτά θα μείνουν».

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι «οι Ελληνες έχουμε κάθε λόγο να ευνοούμε αυτή την προοπτική και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.», επισημαίνοντας όμως πως έχει μία προϋπόθεση: «το τι όνομα θα επιλεγεί».

Νίμιτς: Συνέχεια στα παιχνίδια, αλλά μισόλογα για την πρόταση

Περίεργα παιχνίδια παίζει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στο ζήτημα των Σκοπίων, αφού σπεύδει να μιλήσει για «απουσία προκλητικής ρητορικής» εκ μέρους της κυβέρνησης Ζάεφ, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έχει πει πως «η ΠΓΔΜ δεν είναι ο μοναδικός κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», και προβλέπει πως ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων θα αναβαθμιστεί με την επίλυση του ζητήματος.

Με συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο κ. Νίμιτς δεν αποκάλυψε τα χαρτιά του, είπε όσον αφορά τα πιθανά ονόματα πως δεν θα συζητηθεί κάτι καινούργιο, αλλά αυτά που έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι κατά το παρελθόν, και χαρακτήρισε τα ζητήματα της ταυτότητας «παράπλευρα», τα οποία, όπως ανέφερε, μπορούν να συζητηθούν μετά τη λύση του ονόματος. Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Νίμιτς τονίζει ότι «και στις δύο χώρες υπάρχει θετική δυναμική», καθώς «η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται πολύ να επιλύσει αυτό το θέμα», αλλά και «η ελληνική αναγνωρίζει ότι είναι καλό να επιλυθεί». Γίνεται πιο συγκεκριμένος για το όνομα, λέγοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα εντελώς καινούργιο, κάτι νέο μαγικό. Θα προτείνω ιδέες που έχουμε συζητήσει στο παρελθόν».

Κατά τον Νίμιτς «πάντα υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για το πώς βλέπει κανείς τα πράγματα. Ελαφρώς διαφοροποιημένες διαστάσεις και για τον λόγο αυτό πολλοί θα το δουν με μία κάπως διαφορετική ματιά». Ερωτηθείς για τον τύπο προσδιορισμού του ονόματος, απάντησε ότι αυτό εξετάζεται, σημειώνοντας ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει ενδιαφέρον για κάποιον τύπου προσδιορισμό» και αναδεικνύοντας ως «βασικό θέμα» την «ανάγκη να φτάσουμε σε μία ολοκλήρωση των συνομιλιών και οι πολίτες και στις δύο χώρες να επικεντρωθούν στη λύση».

Για την ταυτότητα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υποστήριξε ότι «υπάρχουν ανησυχίες στην Ελλάδα για θέματα ιστορικού χαρακτήρα, για ιδιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς, σχολικά βιβλία, που πρέπει τελικά να απαντήσουμε. Υπάρχουν αυτά τα παράπλευρα θέματα, τα οποία γνωρίζουμε και είναι σημαντικά, αλλά υπάρχουν λύσεις και για αυτά. Δύο φιλικοί γείτονες μπορούν να τα επιλύσουν, εάν πρώτα λύσουμε το βασικό θέμα».

Α.Κ.

«Παράδοση» της Μακεδονίας ζητάει τώρα ο Ν. Ντιμιτρόφ

Προκλητικός και θρασύς, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ ζητά από την Ελλάδα να διαγράψει την ιστορία της και να παραδώσει το όνομα «Μακεδονία» στον βωμό της επίλυσης του ονοματολογικού.

Η πρωτοφανής αυτή πρόκληση εκ μέρους των Σκοπίων σημειώθηκε δύο ημέρες πριν από την αυριανή συνάντηση των εθνικών διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ και υπό την παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, όπου αναμένεται να προταθούν και να συζητηθούν συγκεκριμένα ονόματα, αλλά και μόνο λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Ντιμιτρόφ – Κοτζιά στη Θεσσαλονίκη. Οι δηλώσεις του Σκοπιανού ΥΠΕΞ δείχνουν πως η κυβέρνηση τους έδωσε το δικαίωμα να πιστεύουν, όπως λέει και ο ελληνικός λαός, πως «από εκεί που μας χρωστούν μπορεί να μας πάρουν και το βόδι».

«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της “Μακεδονίας” και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας. Για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε» είπε σε συνέντευξη που έδωσε στον σταθμό TV21 ο κ. Ντιμιτρόφ. Συνέχισε το παραλήρημά του λέγοντας ότι «η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στη “Μακεδονία”, διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία».

Με τη δήλωση αυτή ο κ. Ντιμιτρόφ αμφισβητεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας και ζητάει να υπάρξει χρήση του όρου «Μακεδονία» από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ επί ίσοις όροις, χωρίς αποκλειστικότητα, και συνεπώς να υπάρξουν προσδιορισμοί και στις δύο πλευρές που θα καθιστούν διακριτές τις δύο περιοχές. Θέτει με αυτόν τον τρόπο τη διαπραγματευτική γραμμή των Σκοπίων πάνω στην οποία δέχεται να συζητήσει η κυβέρνηση.

Ανδρέας Κούτρας

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Αλ. Τσίπρας: Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την ωραιοποιημένη εικόνα της κυβέρνησης

Κριτική στην κυβέρνηση ότι «αναμασά οικονομικές συνταγές του παρελθόντος που απέτυχαν και μας οδήγησαν σε πτώχευση», αντί να συμμετέχει στην παγκόσμια συζήτηση που αναπτύσσεται για αλλαγή παραδείγματος, για μια νέα οικονομική πολιτική που θα έχει στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει όλους, ΜμΕ, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Ο

Μεταναστευτικό: Εγκαινιάστηκαν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Λέρο και Κω

Εγκαινιάστηκαν σήμερα οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στη Λέρο και στην Κω. «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Εικόνες σαν και αυτές που έζησαν τα νησιά μας την περίοδο 2015-2019 ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. «Τα νέα σύγχρονα και πολλαπλών χρήσεων κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης που εγκαινιάσαμε σήμερα στη Λέρο και την Κω αποτελούν ακόμη μια χειροπιαστή απόδειξη της αμέριστης ευρωπαϊκής α

Κορωνοϊός – 5.870 νέα κρούσματα και 82 θάνατοι – Στους 641 οι διασωληνωμένοι

Σε 5.870 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 82 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 641 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 387.243 εργαστηριακά τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 1,52%. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 920.683 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβ

Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Τέσσερα μέτρα για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητ

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!