Αρχική Πολιτική Ο νόμος που έβαλε φωτιά στην κοινωνία

Ο νόμος που έβαλε φωτιά στην κοινωνία

Ο νόμος-δυναμίτης πέρασε με διαρροές, με μειοψηφική επίδοση για την Κυβέρνηση, με δανεικές ψήφους από το Ποτάμι, με ρήγμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με αναταράξεις για όλα τα κόμματα, με πύρινη αντίθεση από την Εκκλησία, αλλά και με αφορμές για τεράστια συζήτηση στο κοινωνικό σώμα. Ήταν μια ευκαιρία να ξαναδούμε στον καθρέφτη τον εαυτό μας και την κοινωνία με τις τάσεις και τις φυλές της. Κοινός τόπος: Υποστηρικτές και αντίπαλοι του νόμου συναντήθηκαν με διαφωνίες και επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα να αποφασίζει ο νέος ήδη στα 15 του το φύλο του.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Το «όχι» με επιστολική ψήφο του Πάνου Καμμένου στο άρθρο 3 για την ταυτότητα φύλου σημάδεψε την ψηφοφορία – θρίλερ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το συγκεκριμένο άρθρο, που αφορά στο δικαίωμα αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 ετών, υπερψήφισαν οι 148 από τους 285 βουλευτές που βρέθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας.

> Ειδικότερα, «ναι» ψήφισαν οι 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι έξι της ΚΟ του Ποταμιού, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Κώστας Ζουράρις των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

> Η Ελενα Κουντουρά ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, όχι στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου, όπως και η βουλευτής Α’ Πειραιώς του ΣΥ- ΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά.

> Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη ψήφισε «ναι» σε όλα, «όχι» στην τροπολογία, όπως είπε προαναγγείλει, ενώ τη συγκεκριμένη τροπολογία καταψήφισε και ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.

> «Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 ψήφισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διαφοροποιώντας τη θέση του από τους υπόλοιπους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

> «Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία ψήφισε το ΚΚΕ.

> Σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών: Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 171 βουλευτές έναντι 114 που καταψήφισαν.

> Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3 για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τάχθηκαν 148 βουλευτές, ενώ 124 δήλωσαν «όχι» και 13 «παρών».

> Όλοι οι βουλευτές του ΣΥ- ΡΙΖΑ και του Ποταμιού υπερψήφισαν επί της αρχής, τα άρθρα και την τροπολογία. Από τη ΝΔ δήλωσαν «όχι» σε όλα πλην της τροπολογί- ας την οποία υπερψήφισαν.

> Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «όχι» σε όλα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «ναι» σε όλα και «παρών» στο άρθρο 3.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η αντιπαράθεση ήταν έντονη, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι έφερε στη Βουλή άρον-άρον το νομοσχέδιο, επιδιώκοντας την κυβερνητική συνοχή.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το άρθρο 3 του ν/σ που δίνει το δικαίωμα για διόρθωση ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών.

> «Αναφέρθηκα χθες στη ΝΔ και τους λόγους που οδήγησαν τον αρχηγό της ΝΔ σε μία πολιτική κυβίστηση για τη διατήρηση της συνοχής στο εσωτερικό του κόμματός του. Αυτά τα βλέπει η ελληνική κοινωνία, τα κρίνει, τα βλέπουν οι πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη Βουλή. Όπως ση- μείωσε, ο πρόεδρος της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση θα κριθούν και για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από δύο μήνες, συναντήθηκε με πολίτες που τους αφορά το θέμα και τους είπε ότι θα ψηφίσει επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο, αλλά σήμερα «σε ένα κρεσέντο συσπείρωσης του κόμματός του και παραχώρησης χώρου στην ακραία δεξιά πτέρυγα», αλλάζει θέση.

> Για ανευθυνότητα και υποκρισία κατηγόρησε ο Κ. Μητσοτάκης τον Αλ. Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Πρωθυπουργό, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και στον Πάνο Καμμένο.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού για πρόβλημα στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ο κ. Καμμένος πού είναι; Και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών. Εκεί- νος που πήγαινε στον Αρχιεπίσκοπο και του έλεγε ότι θα έριχνε ακόμη και την Κυβέρνηση. Αυτή είναι η υποκρισία αυτού του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού». Όταν ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι με επιστολική ψήφο ο Πάνος Καμμένος ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και ότι στο παρελθόν έχει ψηφίσει και άλλα παρόμοια νομοσχέδια που αφορούν ατομικά δικαιώματα, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε λέγοντας:

«Ο κ. Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός, τυχοδιώκτης είναι. Δεν θυμάμαι τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ να είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης. Ο κ. Καμμένος δεν το ψήφισε, το ψήφισα εγώ και άλλοι 18 βουλευτές, αυτή είναι η υποκρισία που σας διακρίνει… Ο κ. Καμμένος θα καταδικαστεί σε πολιτική αφάνεια. Με τις πολιτικές πιρουέτες που κάνει δεν τον βλέπω να μπαίνει στη Βουλή εκτός αν του δώσετε διέξοδο και του προσφέρετε μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Είναι δικαίωμα εφηβικό ή όχι;

Η απόφαση της Κυβέρνησης να… χαμηλώσει κατά δύο έτη (από τα 17 στα 15), στη φάση της εφηβείας δηλαδή και όχι προ της ενηλικίωσης, το δικαίωμα αλλαγής της ταυτότητας φύλου, ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ελ- ληνική κοινωνία:

Το δικαίωμα του νέου να αναπροσδιορίζεται σεξουαλικά, κόντρα σε στερεότυπα άλλων εποχών και με βάση την πρόοδο της βιολογίας (σ.σ. η οποία αποσυνδέει την ταυτότητα φύλου από τον γενετήσιο προσδιορισμό «αυτός» ή «αυτή»). Την ίδια ώρα όμως, εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας και κυρίως ψυχιάτρους – παιδοψυχιάτρους, υπάρχουν ενστάσεις για το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού σεξουαλικής ταυτότητας στη φάση της εφηβείας. Εκεί ο «πειραματισμός» του εφήβου, με βάση και διάφορα αμφιλεγόμενα πρότυπα (σ.σ. κυρίως από τον χώρο του θεάματος) προκαλεί συγχύσεις και ενέχει τον κίνδυνο να αυξήσει την κοινωνική ψυχοπαθολογία. Όχι μεταξύ των νέων που -εν τω μεταξύ- μπορεί να έχουν ολοκληρώσει τον… σεξουαλικό πειραματισμό τους, αλλά στην κοινωνία των μόνιμα ενηλίκων! Μιλούν: Αμ. Γεγάτου, παιδοψυχολόγος, Αντ. Δαρζέντας, παιδίατρος.

 

ΑΜΑΛΙΑ ΛΕΓΑΤΟΥ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Απόφαση ζωής, όχι ελαφρά την καρδία

Όταν αναφερόμαστε στην αλλαγή φύλου, ουσιαστικά μιλάμε για μια ιδιαιτερότητα διαταραχής της προσωπικότητας που είναι ορατή συνήθως από πολύ μικρή ηλικία και δεν αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό των εφήβων. Στην εφηβεία πρέπει να έχουμε ήδη διαγνώσει ένα παιδί που ασφυκτιά, είναι φυλακισμένο, σε ξένο σώμα. Η εφηβεία ωθεί κά- ποιους νέους να προσανατολίζονται διαφορετικά όσον αφορά το φύλο, τον χαρακτήρα και το στυλ τους. Ο σεξουαλικός αυτός πειραματισμός του εφήβου μπορεί όμως να μην έχει κάποια βαθύτερα χαρακτηριστικά διαταραχής σε επίπεδο προσωπικότητας. Για να είμαστε λοιπόν βέβαιοι για μια σημαντική απόφαση ζωής, όπως η αλλαγή φύλου, είναι υποχρεωτικό για τους ενήλικες, πολλώ δε μάλλον για ανηλίκους, να υπάρχει συστηματική ψυχολογική παρακολούθηση. Όσον αφορά τη συζήτηση για την επιστημονική γνωμοδότηση, που θέτει ως προϋπόθεση της επιλογής αυτής το σχέδιο νόμου, ένα δημόσιο νοσοκομείο ίσως να μην έχει τον χρόνο και τη δυνατότητα να παρακολουθεί για ένα και δύο χρόνια με συνεχείς συνεδρίες, ένα νέο που βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο προσωπικό δίλημμα.

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Το θέμα δεν χωρά αφορισμούς

Πριν 60 χρόνια όπου το DNA και τα χρωμοσώματα ήταν έννοιες άγνωστες, το φύλο καθαριζόταν μόνο από τη διαμόρφωση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Όσοι από αυτούς τους ετεροφυλικούς δεν απομονώθηκαν κοινωνικά ή δεν εξοντώθηκαν, εκτίθενταν σαν έκθεμα στα τσίρκα. Οι πιο τυχεροί από αυτούς γενιές επί γενεών μεγάλωσαν δυστυχισμένοι εγκλωβισμένοι σε άλλο σώμα και άλλη ψυχή. Νεότερα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 1% του πληθυσμού παρουσιάζουν τη λεγόμενη «διαταραχή ταυτότητας φύλου» που οφείλεται σε βιολογικές αιτίες. Μελέτες δείχνουν ότι τα διεμφυλικά άτομα έχουν εγκεφαλική λειτουργία που προσομοιάζει με την ταυτότητα φύλου τους και όχι με τη λεγόμενη βιολογική. Εμείς οι «κανονικοί» λοιπόν είναι καιρός να καταλάβουμε ότι αυτό το διόλου αμελητέο ποσοστό 1% δεν μπορεί να είναι πια απόβλητο. Είναι θέμα θεμελιωδών δικαιωμάτων μιας μερίδας ανθρώπων που χιλιετίες μεγάλωσαν στις παρυφές της κοινωνίας μας ως φρικιά. Το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτεί ευαισθησία και επιστημονική ακρίβεια όχι τους γνωστούς αφορισμούς.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΓΑΡΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ

Καθένας να είναι ο εαυτός του

Υποστηρίζω πάντα ότι ο καθένας πρέπει να είναι ο εαυτός του. Αν οι διεμφυλικοί πιστεύουν ότι δεν είναι αυτό που φαίνονται αλλά κάτι άλλο, έχουν δικαίωμα να το αλλάξουν. Ο ενδοιασμός μου αφορά την ηλικία. Στα 15 χρόνια ένα παιδί ακόμα ψάχνεται. Ας το δει η Πολιτεία, ο επιστημονικός κόσμος κι ας πάρουν μέτρα. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στη νομοθεσία, αλλά στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας, στον πολύ αμφίβολο σεβασμό προς την ετερότητα και τη διαφορετικότητα. Κι αυτό απαιτεί βαθιά μετάλλαξη, εγχείρηση κανονική– εκπαιδευτική και πολιτιστική– στο σώμα της και το πνεύμα της.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ

Βιαστικό στα 15…

«Κατά τη γνώμη μου κινείται στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο. Θεωρώ όμως λίγο βιαστική τη δήλωση στα 15 χρόνια και γενικά κάτω των 18» εκτιμά ο Απόστολος Βανταράκης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. «Πιστεύω ότι χρειάζεται μελέτη από επιστήμονες για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει στα άτομα κάτω των 18 ετών. Είναι βιαστικό να πάμε από το Α στο Ω» λέει ο Απ. Βανταράκης, ο οποίος διδάσκει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές το μάθη- μα της Βιοηθικής. Μια από τις εργασίες των φοιτητών, που ξεκίνησε από πέρυσι, είναι η «Δήλωση Φύλου» στο μεταπτυχιακό Δημόσιας Υγείας.

 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΟΥ, ΓΙΑΤΡΟΣ

Μην αλλάζουμε αυτό που μας έδωσε ο Θεός

Υπάρχουν περιπτώσεις καθαρά ιατρικές, καθώς υπάρχουν ιατρικά σύνδρομα που χρήζουν ειδικής αντιμετωπίσεως. Βέβαια είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό και δεν μπορούμε να εξαρτούμε την πρόθεση αλλαγής φύλου από αυτό. Πιστεύω πολύ, και πιστεύω ότι ο Θεός μάς έχει προικίσει και δεν μπορούμε να αλλάζουμε το φύλο μας κατά πώς θέλουμε. Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν έναν διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς, αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπικό τους θέμα και δεν μπορεί να υπεισέρχεται ούτε η κοινωνία ούτε τα νομοσχέδια για να το καθορίζουν.

 

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΥΡΙΩΤΗ- ΚΥΠΡΑΙΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Κι αν στα 17 αποφασίσει κάτι άλλο;

Κατ’ αρχάς, να διαχωρίσω τους ανθρώπους που έχουν διαγνωσμένο βιολογικό πρόβλημα και για τους οποίους έχει αποφανθεί η επιστήμη. Αυτό είναι ένα κομμάτι τελείως διαφορετικό από αυτούς οι οποίοι χωρίς να έχουν αυτή τη γενετική ανωμαλία επιλέγουν την αλλαγή φύλου. Ως μητέρα είμαι κάθετα αντίθετη στο να επιλέγει ένα παιδί στην ηλικία των 15 ετών το φύλο που θέλει να είναι. Κι αν στα 17 του αποφασίσει κάτι άλλο, τι θα γίνει; Οι παιδοψυχίατροι είναι ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα. Οι έφηβοι, ειδικά στην εποχή μας, είναι φορτωμένοι με τόσα θέματα, θα τους προσθέσουμε και τέτοιου είδους διλήμματα; Τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται τόσο επιφανειακά.

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΡΗΣ, ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όχι στις πρώιμες αποφάσεις ζωής

«Σε κάθε περίπτωση εμείς προτείνουμε ότι πρέπει να εισακουστεί η επιστημονική κοινότητα. Οι παιδοψυχίατροι και οι παιδοψυχολόγοι είναι σαφείς και ξεκάθαροι στο θέμα αυτό κι έχουν τεκμηριώσει πλήρως τις απόψεις τους. Ως παιδαγωγός, αυτό που έχω να πως είναι ότι στη φάση που βρίσκεται υπό διαμόρφωση η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του κάθε νέου ανθρώπου είναι καλό να μην λαμβάνονται αποφάσεις για τις οποί- ες αργότερα μπορεί να μετανιώσουν. Ουσιαστικά αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι έφηβοι δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασία και σε αποφάσεις που θα τους ακολουθούν για όλη τους τη ζωή».

 

ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Πρόωρο στα δεκαπέντε

Ο δικηγόρος Τάκης Παπαδόπουλος επικεντρώνει την άποψή του στη δήλωση φύλου από τα 15 έτη. «Όταν δεν αναγνωρίζεις στον 15χρονο άλλου τύπου δικαιώματα, όπως είναι τα εργασιακά, η συμμετοχή στις εκλογές και άλλα, εκτιμώ ότι είναι πρόωρο για κάτι τέτοιο» εκτιμά και προσθέτει ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί ένα προπαρασκευαστικό στάδιο πριν από την τελική απόφαση, που να περιλαμβάνει και τη συμμετοχή επιστημόνων. Κατά τα λοιπά, συμφωνεί ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατό- μου να επιλέγει τη σεξουαλικότητά του ή να την αλλάζει αν αισθάνεται δυστυχισμένο με το σώμα του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Delphi Forum – Γιώργος Τερζής: «Διαχρονική αξία για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία της Alpha Bank το “τιμίως επιχειρείν”»

Τον τρόπο με τον οποίο η Alpha Bank ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας και κερδίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μέσα από πρωτοβουλίες που...

Δένδιας: Το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας ο μόνος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων στην Αν. Μεσόγειο

Μόνο με το Διεθνές Δίκαιο, και δη το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών...

Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ιστορική, τώρα το αντιλαμβάνονται όλοι

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Ζόραν Ζάεφ. Κατά τη συνάντηση, ο κ....

Κ. Μίχαλος: Η μεγάλη ευκαιρία της χώρας το Ταμείο Ανάκαμψης

«Η εμπιστοσύνη των αγορών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, λειτουργεί ιδιαίτερα θετικά. Δίνει θα έλεγα αέρα στα πανιά της...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!