Αρχική Διάφορα Ο λωτός και το σκαθάρι της ερήμου έφεραν... βραβείο

Ο λωτός και το σκαθάρι της ερήμου έφεραν… βραβείο

Η δυνατότητα της μεθοδολογίας να «γράφει» περιοχές με υδροφοβικότητα, όπου σταγόνες νερού επικάθονται σαν υγρές σφαίρες.

 

Συλλογή νερού από την ομίχλη ή βιοχημική ανάλυση μιας σταγόνας αίματος, που θα διακινείται σε μια φθηνή υδατοαπωθητική επιφάνεια, χωρίς χρήση αντλιών ή βαλβίδων, είναι μερικές από τις πιθανές μελλοντικές εφαρμογές του project «Hydropho-Cheap», που επελέγη χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας. Ιθύνων νους της ελληνικής υποψηφιότητας, που εγκρίθηκε και θα λάβει χρηματοδότηση 150.000 ευρώ για τους επόμενους 18 μήνες, είναι ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Η εν λόγω διάκριση αποτελεί φυσική συνέχεια του προηγούμενου προγράμματός μας, του “Hydrofakir”, που υλοποιήσαμε σε πέντε χρόνια με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας», διευκρινίζει ο 45χρονος ερευνητής στην «Κ».

«Κατορθώσαμε να αναπτύξουμε μια μεθοδολογία δημιουργίας επιφανειών, που συμπεριφέρονται άλλοτε ως υδρόφοβες και άλλοτε ως υδρόφιλες, προσαρμοσμένες σε ειδικές κάθε φορά συνθήκες, με μία κίνηση, γρήγορα και φθηνά», περιγράφει ο ίδιος. «Κάναμε εφικτή τη μετακίνηση υγρών σε πολύ μικρό όγκο και με πολύ μικρή τριβή, δηλαδή με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας». Πρότυπό τους είναι το φύλλο του λωτού, όπου το νερό κυλάει χωρίς να το διαβρέχει, αλλά και το «σοφό» σκαθάρι της ερήμου, που κατορθώνει να ξεδιψά και να επιβιώνει μέσα στην ανομβρία. Το ζητούμενο τώρα είναι το εύρημα της προηγούμενης φάσης να εξελιχθεί έτσι, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί στην αγορά και να αποδώσει στο μέγιστο τα οφέλη του.

Οι εφαρμογές στη βιομηχανία είναι πολλές: σε μικρο-αναλυτικές συσκευές για χημικές ή βιολογικές αναλύσεις, όπως ο μετρητής σακχάρου ή η ανάλυση DNA μέσω αίματος, αλλά και στη ναυτιλία, όπου η χρήση φθηνών και ανθεκτικών υλικών με μειωμένη υδροδυναμική τριβή είναι σημαντική (ύφαλα σκαφών).

«Μέσα από το Horizon 2020 και πιο συγκεκριμένα μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας, χρησιμοποιούμε κονδύλια της Ε.Ε. για να διευρύνουμε τους ορίζοντες της επιστήμης και της γνώσης», τόνισε ο επίτροπος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία Carlos Moedas. Μεταξύ των βραβευμένων projects, βρίσκουμε μαθηματικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση της κυκλοφορικού, online αυτοβοήθεια για την αϋπνία, διαδικτυακή πλατφόρμα για τη διάγνωση της διαταραχής λόγου κ.ά. Συνολικά, επιχορηγούνται 133 προγράμματα, ενώ χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου, όπου περιλαμβάνεται και το Dromognostics του δρος Μάριου Πολυκάρπου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ στήριξαν σήμερα τα ομόλογα

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων. Η μικρότερη του αναμενομένου ύφεση της ελληνικής οικονομίας (-8,2%) αποσόβησε τις πιέσεις που εμφανίστηκαν σε άλλες...

Σταϊκούρας: Να δοθούν περισσότερα δάνεια από τις τράπεζες στις ΜμΕ – Σοβαρό πρόβλημα το ιδιωτικό χρέος

Οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν -με προσοχή, και εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων που συμμετέχει το Δημόσιο- μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ό,τι...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη – Σταϊκούρα για την ύφεση προσβάλλουν την κοινωνία

Οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη - Σταϊκούρα για την ύφεση προσβάλλουν την κοινωνία που αγωνιά, αναφέρουν σε κοινή του δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών και του Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και...

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ KLEEMAN, ΕΚΕΤΑ και ThessINTEC

Η εταιρεία KLEEMANN HELLAS ABEE, το  Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Καινοτομίας & Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης - Thess INTEC, υπέγραψαν...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!